Străini la naţionala de baschet ?

miercuri, 10 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 Străini la naţionala de baschet ?

Antrenorul Marcel Ţenter intenţionează să naturalizeze mai mulţi jucători străini şi speră ca problemele legislative privind acordarea cetăţeniei române să fie rezolvate.



Noul antrenor al naţionalei masculine, numit în funcţie luna trecută, nu este străin de activităţile la reprezentativă. În 2006, ultima dată când un antrenor român – Liviu Călin – a condus naţionala, Marcel Ţenter a ocupat funcţia de manager. Acum, Ţenter îl înlocuieşte pe banca tehnică pe bosniacul Mladen Ostojic, care a antrenat România în preliminariile CE din 2013, anul trecut, fără a reuşi calificarea în fazele superioare. Tricolorii nu au mai ajuns la un turneu final de Campionat European din 1987, când România a ocupat locul 12 din tot atâtea echipe participante. Sub comanda lui Ţenter, naţionala României va disputa în această vară primele patru meciuri oficiale din prima fază a calificărilor la turneul final al CE din 2015, în grupa A: pe 1 august cu Bulgaria (acasă), pe 7 august cu Islanda (d), pe 10 august cu Bulgaria (d), iar pe 16 august cu Islanda (a).
Marcel Ţenter crede că schimbarea sistemului competiţional în calificările pentru turneele finale de Campionat European sunt benefice pentru România. "Creşterea numărului de echipe la turneul final a dus inevitabil la schimbarea sistemului din preliminarii. Noi evoluam în Divizia B valorică europeană, acum intrăm în preliminarii în Divizia A, nu aveam nicio şansă altfel, pentru că nivelul european este foarte ridicat. E o şansă foarte mare pentru noi şi trebuie să profităm de ea. Vreau să construiesc echipa naţională în jurul unor jucători experimentaţi. E nevoie de o coloană vertebrală. De asemenea, mă gândesc şi la naturalizarea unor jucători străini, mai ales pe posturile 1 şi 3. Am mai multe nume în vedere pentru naturalizare, dar nu depinde de mine. Sunt probleme legislative, dar sper să rezolvăm cumva şi acest aspect, la fel cum multe ţări europene au făcut-o", a spus Ţenter, care vizează şi includerea în lotul lărgit al naţionalei jucători foarte tineri.
Marcel Ţenter are 43 de ani, a evoluat ca jucător în Divizia A, dar şi la echipe din Germania şi Israel, iar după ce şi-a încheiat cariera a debutat ca antrenor secund al americanului Tab Baldwin, la "U" Mobitelco Cluj, echipă pe care a şi condus-o ulterior ca principal şi cu care a câştigat titlul naţional în 2011. În  vara anului trecut, el a plecat la Gaz Metan Mediaş, alături de care în actuala stagiune a cucerit Cupa României, iar în FIBA Eurochallenge a avut cel mai lung parcurs dintre echipele româneşti, fiind la un pas de calificarea în sferturile de finală.

Comentarii