Trei ani de închisoare după ce a aflat parolele de FB ale prietenilor. Cum a făcut

marți, 07 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Trei ani de închisoare după ce a aflat parolele de FB ale prietenilor. Cum a făcut

A fost condamnat pentru acces ilegal la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date informatice, la trei ani de închisoare cu suspendarea pedepsei.

 

Un timişorean a scăpat ieftin după ce le-a dat viaţa peste cap unor prieteni de pe Facebook. Folosindu-se de un script PHP care imita pagina de autentificare a reţelei, le-a obţinut parolele conturilor. Apoi, a început să scormonească prin mesageria acestora după fotografii şi discuţii compromiţătoare. A scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii.

Activitatea lui Alin Ştefan V. s-a desfăşurat în perioada aprilie-septembrie 2017. De pe mai multe conturi de Facebook, el a trimis prietenilor din listă mesaje prin care îi îndemna să acceseze un link pentru a participa la un presupus concurs. În fapt, ei intrau pe o pagină de phishing, iar datele confidenţiale introduse acolo erau înscrise automat într-un fişier de pe laptop-ul lui V. Tânărul s-a folosit de parolele astfel obţinute pentru a intra în conturile de pe Facebook, Instagram, SnapChat sau Dropbox ale victimelor. În contul lui A.S. a găsit discuţii cu tematică sexuală şi fotografii cu conţinut sexual explicit, pe care le-a expediat altor persoane. La fel a procedat cu fotografii găsite în contul lui O.L. De pe contul lui A.D.S. a copiat fotografii pe care le-a păstrat pe calculatorul său, dar şi a iniţiat conversaţii cu prieteni ai tinerei. Procurorii DIICOT Iaşi au reţinut în rechizitoriu 7 conturi accesate ilegal de timişorean.

Conform legii, în cazul infracţiunilor pentru care pedeapsa maximă este de 7 ani de închisoare, poate fi încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Acesta îi asigură inculpatului o pedeapsă redusă cu o treime, simplificând pe de altă parte derularea anchetei penale şi a procesului. Propunerea a fost acceptată de magistraţii Tribunalului. Alin V. a fost condamnat pentru acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată, operaţiuni ilegale cu programe informatice şi fals informatic, la un total de 3 ani de închisoare. Judecătorii au apreciat că executarea pedepsei în stare de detenţie nu este neapărat necesară. Ca urmare, condamnarea lui V. a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de 3 ani. 

Comentarii