Tudorel Toader își prezinta „faptele” și anunță că va candida la un nou mandat de rector

miercuri, 05 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Tudorel Toader își prezinta „faptele” și anunță că va candida la un nou mandat de rector

Cu permisiunea Mitropolitului Moldovei și cu acordul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași trece Prutul. La Chișinău, acolo unde există, așa cum a constatat rectorul universității ieșene, un “real interes față de această specializare”, viitorii studenți din Republica Moldova ai universității ieșene vor putea frecventa cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă Pastorală. Prof. Tudorel Toader a făcut și o trecere în revistă a multiplelor proiecte pe care universitatea ieșeană le dezvoltă și și-a reconfirmat deviza pe care vrea să o mențină și în următorul mandat, dacă va fi reales la conducerea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

 

“Păstrez această deviză <Fapte, nu vorbe!> și în demersurile pentru noul mandat de rector din 2024 – 2028”. Întrebat dacă va candida și la alegerile europarlamentare de anul viitor, prof. dr. Tudorel Toader a și ezitat înainte de a răspunde: ”Cineva m-a întrebat unde mă văd în 2024 și am răspuns că mă văd undeva în acord cu experienţa și pregătirea mea. Prima mea opțiune este Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Planul B, când va fi cazul. Deci să consumăm etapa cu universitatea”.

Cât despre faptele (și nu vorbe) din mandatele Tudorel Toader, rectorul primei universități înființate în România a amintit o serie lungă de proiecte (a căror etape de dezvoltare poate fi urmărită și pe grupul de Facebook “UAIC – trecut, prezent și viitor.

Atunci când situația o va permite, Universitatea Alexandru Ioan Cuza va deschide extensiuni în Ucraina, așa cum are în acest moment la Chișinău și Bălți: „Suntem în pregătirea dosarelor pentru a înființa extensiuni la Ismail, la Cernăuți și Odessa”

Observatorul Astronomic se va inaugura în foarte scurt timp, a anunțat prof. Tudorel Toader, menționând că lucrările de renovare au început într-un moment în care observatorul fusese ținut închis timp de 13 ani. În afară de cercetarea științifică, adresată în special Facultăților de Matematică și Fizică, va fi și publicul mulțumit de deschiderea Observatorului, a mai precizat rectorul UAIC, întrucât va exista și un program, cineva va asigura consilierea de specialitate, un program în care publicul larg poate să meargă și să se uite în luneta aceea multifuncțională și performantă și să vadă spațiul cosmic”.

În spatele cantinei Titu Maiorescu se va construi cel mai modern cămin pentru studenți, corpul E al Universității, reabilitat, a fost repartizat Facultăților de Litere, Psihologie și Filosofie, în corpul O (care se construiește în fața corpului B!) va fi mutată biblioteca a Facultăților de Litere și de Istorie, va fi construit un Institut de Cercetări Interdisciplinare (pe locul actualei biblioteci de la Litere și Istorie), Baza sportivă e o altă facilitate care va mulțumi publicul larg, pentru că va fi permis accesul la piscină și celor care nu studiază și nu lucrează în universitate. “Am făcut documentația pentru un proiect comun între Ezăreni și Potoci, cu o valoare de 14 milioane de euro și să reabilităm acolo o stațiune de cercetări și de practică studențească, pe malul Bicazului, pe o suprafață de 6,8 hectare. Acolo avem deja un vaporaș, mai cumpărăm unul, un ponton, un batiscaf. Vor fi și zece căsuțe în care colegii noștri să realizeze componenta socială. Adică să poată merge în concedii, în tabără”, a mai enumerat rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza.

Lista proiectelor pe care Universitatea Alexandru Ioan Cuza le dezvoltă sau pe care universitatea intenționează să le înceapă e lungă, a reieșit din prezentarea prof. Tudorel Toader, și “aproape tot ce am realizat nu a presupus banii universității”.

O altă veste bună comunicată de prof. dr. Tudorel Toader pentru comunitatea universitară Alexandru Ioan Cuza din Iași este că universitatea ieșeană, care are în prezent colaborări cu 624 de universități din lume, a inventariat și “toate universitățile din toate țările din Africa”, către care s-a trimis propunere de colaborare. Rezultatul a fost foarte încurajator”, a apreciat rectorul Tudorel Toader, după ce a primit de la toate universitățile africane răspunsuri pozitive.

 

 

Comentarii