Turul decisiv al alegerilor de la Cuza: Cine va ocupa cel mai disputat fotoliu de rector?

luni, 18 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Turul decisiv al alegerilor de la Cuza: Cine va ocupa cel mai disputat fotoliu de rector?

Astăzi, 18 martie, are loc turul al doilea al alegerilor pentru funcția de rector de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Amintim că în primul tur al alegerilor, care a avut loc în data de 12 martie, prof.dr. Liviu Maha (FOTO stânga), de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a strâns 222 de voturi comparativ cu actualul rector în funcție, prof.dr. Tudorel Toader, care a obținut doar 190 de voturi.

Ceilalți 4 candidați, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Din cele 844 de persoane cu drept de vot (toți profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat) au fost prezente 733, reprezentând 86,8% din membri. La o zi după rezultatul surpriză al alegerilor, trei dintre cei patru foști candidați, adică prof.dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof.dr.Tudor Luchian și prof.dr. Mihaela Onofrei au declarat public că îl susțin în cursa pentru funcția de rector pe prof.dr. Liviu Maha.

Liviu Maha și Tudorel Toader în turul al doilea

Astfel, de data aceasta, pentru cea mai importantă poziție din universitate se confruntă doar Liviu Maha și Tudorel Toader. De pe 12 martie, cei  doi au avut la dispoziţie încă o săptămână pentru a continua discuțiile cu comunitatea și pentru a-și prezenta planurile manageriale. 

Turul al doilea este organizat după același format. Sunt tot 844 de persoane cu drept de vot. 

Câștigătorul va fi cel care va strânge cele mai multe voturi, iar pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte măcar 50%+1 dintre cei care pot vota.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie și se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfășoară concursul și desemnarea decanilor. 

Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeaşi instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate prevăzut se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.

FOTO: Libertatea.ro

Comentarii