Prima sentinţă în dosarul cumplitului accident din faţa UMF. Starea în care se află mama victimei i-a cutremurat şi pe judecători
În urma sentintei, ramâne la fel de intensa durerea mamei care a trebuit sa-si îng (...)
citeste totsambata, 25.03.2023
Guvernul României şi Filiala Iaşi a Academiei Române fac un cadou Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: un teren de aproape 10.000 de metri pătraţi cu clădirile aferente trec din proprietatea Academiei în cea a universităţii.
Hotărârea de Guvern prin care se face acest transfer precizează şi o evaluare de inventar a bunurilor, care este mult sub-estimată, de obicei, faţă de valoarea de piaţă. Astfel, UAIC primeşte cadou bunuri de aproape 2 milioane de lei.
Este vorba de fostul Han „Brădeţ”, din comuna Gălăneşti, judeţul Suceava, care a fost preluat de Academia Română în 1996 şi transformat între timp într-un centru de cercetare. Prin Hotărârea de Guvern consultată de publicaţia noastră, UAIC îşi ia angajamentul să preia complexul „în vederea realizării de activităţi didactice, de cercetare, de creaţie, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanţilor”.
În mod concret este vorba despre un teren de 9.676 de metri pătraţi, o clădire cu parter şi două niveluri, cu suprafaţa la sol de 622 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 1.034 de metri pătraţi. Conform actelor, clădirea a fost dată în folosinţă în 1989, dar nu a beneficiat până acum niciodată de vreo acţiune majoră de renovare şi reabilitare.
Mai există o clădire cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi care deserveşte ca zonă administrativă pentru centrala termică şi cinci beciuri, fiecare cu suprafaţa de 69 de metri pătraţi. Terenul are o valoare de inventar de aproape 350.000 de lei, în timp ce proprietăţile de 1.834.000 de lei.
„În prezent, din cauza stării de uzură şi funcţionalitate, a lipsei utilităţilor necesare pentru păstrarea funcţiunilor atribuite (activităţi ştiinţifice - conferinţe, seminarii etc. şi activităţi socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător şi conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996. De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iaşi a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălăneşti, judeţul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului şi destinaţiei acestuia. În momentul de faţă, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizaţional al instituţiei, respectiv activităţilor de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iaşi a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iaşi, iar imobilul în cauză este situat în judeţul Suceava”, se precizează în nota de fundamentare.
Academia Română explică, în nota de fundamentare, că în momentul de faţă efectuează doar lucrări de întreţinere ale clădirii respective, fiindcă nu are fondurile necesare să facă lucrările de reabilitare de care ar avea nevoie.
După momentul preluării, din 1996, Hanul „Brădeţ” a primit titlul de Casa de creaţie „Brădeţ”. A fost nevoie de patru ani pentru ca solicitarea Academiei de a primi imobilul, făcută în 1992, să fie aprobată de statul român şi să se facă transferul de la Consiliul Judeţean Suceava.
„De la data preluării în administrare de către Filiala Iaşi a Academiei Române, imobilul a fost folosit conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996, respectiv a fost utilizat pentru desfăşurarea de activităţi ştiinţifice şi de creaţie – conferinţe, ateliere de creaţie, inclusiv activităţi recreative şi de cazare a participanţilor la aceste activităţi. Deoarece pentru a putea fi utilizat în mod adecvat se impuneau a fi efectuate investiţii considerabile, imobilul necesitând lucrări ample de renovare, din lipsa resurselor financiare, acesta nu a putut fi modernizat şi nu mai poate servi scopului pentru care a fost dat în administrare Filialei Iaşi a Academiei Române”, se mai explică în documentul citat.
Practic, Academia Română reclamă faptul că sunt nevoiţi să verse bani într-un imobil care nu îl foloseşte, doar pentru a îl întreţine, fiindcă, conform acestora, „misiunea şi obiectivele Filialei Iaşi” nu oferă posibilitatea de a trimite personal de cercetare în afara municipiului Iaşi.
Aceştia explică faptul că bunul imobil este păstrat „cu mari eforturi, în stare de conservare” şi îl denumesc ca fiind „inutilizabil şi excedentar pentru activitatea desfăşurată de instituţie”.
Discuţiile cu privire la cedarea centrului din judeţul Suceava sunt însă mai vechi de un an.
Adresele între UAIC şi Academia Română au numere de înregistrare din luna august a anului 2021, atunci când a fost propusă această soluţie de transfer a proprietăţii şi acceptată de ambele părţi. Se menţionează în nota de fundamentare că UAIC consideră schimbul „o oportunitate de extindere a bazei materiale în vederea creşterii calităţii activităţilor didactice şi de cercetare a universităţii”.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât durează recuperarea banilor pentru polițele RCA de la Euroins
Ei sunt cei mai ”tari” polițiști din Iași. Sunt câștigătorii a patru categorii
FOTO Exact asta lipsea polițiștilor: un camion. Va merge prin țară precum caravana ”Din Dragoste”
FOTO Primarul din Bistrița și-a scos sutele de angajați la curățarea orașului de gunoaie
Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!
Amical de fotbal cu Botoşani şi un soi de antrenament oficial pentru handbaliste
Se caută un şef pentru Şcoala de Arte, faimoasă pentru concursurile trucate
Biciclist pus să plătească reparaţii de 11.657 de lei după un impact cu o maşină
Procese pentru poluare: ApaVital refuză să plătească 2 lei şi 13 bani către ABA Prut-Bârlad
Conferinţă pe teme de digitalizare organizată de Universitatea Tehnică
Podul peste Bahlui, dintre Leţcani şi Dumeşti, refăcut cu 4,5 milioane de lei
Accident cu victimă în capătul Iaşului. O maşină s-a răsturnat - FOTO/VIDEO
Un nou accident mortal la Iaşi: Impact violent între două maşini şi o căruţă
Donald Trump ameninţă cu “moarte şi distrugere” dacă este condamnat
Copil de 9 ani, atacat de câinele unei vecine pe o stradă din inima capitalei
Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", va fi eliberat din închisoare
Şase persoane, arestate preventiv în cazul de trafic de droguri din Bacău
ONU acuză Ucraina şi Rusia că au ucis zeci de prizonieri de război
Japoneza Kaori Sakamoto a câştigat din nou titlul mondial la patinaj artistic
Cum poţi curăţa cana electrica? Ce trucuri folosesc gospodinele?
Starul Tom Brady a devenit acţionarul campioanei en-titre din WNBA
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Nicolae GRECURevin tricolorii, oameni buni!Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text. |
Eugen MUNTEANUEufemismele (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUHitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială |
prof. dr. Gheorghe POPASă ne bucurăm! |
Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.