anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

UAIC a primit cadou un han de 2 milioane de lei în Suceava

GALERIE
uaic-iasi
 • uaic-iasi
- +

Guvernul României şi Filiala Iaşi a Academiei Române fac un cadou Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: un teren de aproape 10.000 de metri pătraţi cu clădirile aferente trec din proprietatea Academiei în cea a universităţii. 

Hotărârea de Guvern prin care se face acest transfer precizează şi o evaluare de inventar a bunurilor, care este mult sub-estimată, de obicei, faţă de valoarea de piaţă. Astfel, UAIC primeşte cadou bunuri de aproape 2 milioane de lei.

Este vorba de fostul Han „Brădeţ”, din comuna Gălăneşti, judeţul Suceava, care a fost preluat de Academia Română în 1996 şi transformat între timp într-un centru de cercetare. Prin Hotărârea de Guvern consultată de publicaţia noastră, UAIC îşi ia angajamentul să preia complexul „în vederea realizării de activităţi didactice, de cercetare, de creaţie, cultural artistice, precum şi pentru cazarea participanţilor”.

Teren de 10.000 metri pătraţi, clădire de 1.000 mp

În mod concret este vorba despre un teren de 9.676 de metri pătraţi, o clădire cu parter şi două niveluri, cu suprafaţa la sol de 622 de metri pătraţi şi cea desfăşurată de 1.034 de metri pătraţi. Conform actelor, clădirea a fost dată în folosinţă în 1989, dar nu a beneficiat până acum niciodată de vreo acţiune majoră de renovare şi reabilitare.

Mai există o clădire cu o suprafaţă de aproape 100 de metri pătraţi care deserveşte ca zonă administrativă pentru centrala termică şi cinci beciuri, fiecare cu suprafaţa de 69 de metri pătraţi. Terenul are o valoare de inventar de aproape 350.000 de lei, în timp ce proprietăţile de 1.834.000 de lei.

„În prezent, din cauza stării de uzură şi funcţionalitate, a lipsei utilităţilor necesare pentru păstrarea funcţiunilor atribuite (activităţi ştiinţifice - conferinţe, seminarii etc. şi activităţi socio-recreative), imobilul nu mai poate fi utilizat în mod corespunzător şi conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996. De asemenea, asigurarea fondurilor necesare de către Filiala Iaşi a Academiei Române pentru funcţionarea imobilului din localitatea Gălăneşti, judeţul Suceava, nu este suficientă pentru atingerea scopului şi destinaţiei acestuia. În momentul de faţă, imobilul nu se mai circumscrie cadrului organizaţional al instituţiei, respectiv activităţilor de cercetare, de formare culturală, întrucât Filiala Iaşi a Academiei Române nu dispune de personal de cercetare în teritoriu, sediul filialei fiind în municipiul Iaşi, iar imobilul în cauză este situat în judeţul Suceava”, se precizează în nota de fundamentare.

La imobil: conferinţe, ateliere de creaţie, dar şi cazare

Academia Română explică, în nota de fundamentare, că în momentul de faţă efectuează doar lucrări de întreţinere ale clădirii respective, fiindcă nu are fondurile necesare să facă lucrările de reabilitare de care ar avea nevoie.

După momentul preluării, din 1996, Hanul „Brădeţ” a primit titlul de Casa de creaţie „Brădeţ”. A fost nevoie de patru ani pentru ca solicitarea Academiei de a primi imobilul, făcută în 1992, să fie aprobată de statul român şi să se facă transferul de la Consiliul Judeţean Suceava.

„De la data preluării în administrare de către Filiala Iaşi a Academiei Române, imobilul a fost folosit conform destinaţiei prevăzută în art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 292/1996, respectiv a fost utilizat pentru desfăşurarea de activităţi ştiinţifice şi de creaţie – conferinţe, ateliere de creaţie, inclusiv activităţi recreative şi de cazare a participanţilor la aceste activităţi. Deoarece pentru a putea fi utilizat în mod adecvat se impuneau a fi efectuate investiţii considerabile, imobilul necesitând lucrări ample de renovare, din lipsa resurselor financiare, acesta nu a putut fi modernizat şi nu mai poate servi scopului pentru care a fost dat în administrare Filialei Iaşi a Academiei Române”, se mai explică în documentul citat.

Pentru Academie, casa de creaţie era „inutilizabilă şi excedentară”

Practic, Academia Română reclamă faptul că sunt nevoiţi să verse bani într-un imobil care nu îl foloseşte, doar pentru a îl întreţine, fiindcă, conform acestora, „misiunea şi obiectivele Filialei Iaşi” nu oferă posibilitatea de a trimite personal de cercetare în afara municipiului Iaşi.

Aceştia explică faptul că bunul imobil este păstrat „cu mari eforturi, în stare de conservare” şi îl denumesc ca fiind „inutilizabil şi excedentar pentru activitatea desfăşurată de instituţie”.

Discuţiile cu privire la cedarea centrului din judeţul Suceava sunt însă mai vechi de un an.

Adresele între UAIC şi Academia Română au numere de înregistrare din luna august a anului 2021, atunci când a fost propusă această soluţie de transfer a proprietăţii şi acceptată de ambele părţi. Se menţionează în nota de fundamentare că UAIC consideră schimbul „o oportunitate de extindere a bazei materiale în vederea creşterii calităţii activităţilor didactice şi de cercetare a universităţii”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.