Unde te vezi peste 10 ani? O întrebare care pune în dificultate orice student

duminică, 14 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Unde te vezi peste 10 ani? O întrebare care pune în dificultate orice student

„8.000 de tineri au făcut obiectul unui studiu la Johns Hopkins University din SUA. Întrebați care este cel mai important lucru pentru ei în prezent, doar 16% au spus: să fac mai mulți bani. 78% au spus că pentru ei este important să-și găsească un sens și un rost în viață”.

Asta a fost o parte din discursul pe care Alex Nedea, jurnalist Recorder, l-a avut în cadrul evenimentului TEDxAreni. Pe Youtube, acesta poate fi găsit tastând următoarele: „De ce să mai stăm în România?”.

Am făcut, la rându-mi, din prietenii mei studenți, un obiect de studiu. Întrebarea mea a fost, ce-i drept, clișeică (dar ce are toată lumea cu clișeele? De ce în viziunea majoritară un clișeu are conotație negativă?), și una dintre întrebările pe care generația mea le scria la început de pagină, pe mijloc, în caietul destinat a ceea ce noi numeam „Oracol”. Cei mai mulți dintre noi, cei care acum suntem studenți, am avut un oracol. Acum, a avea un jurnal (se pare că jurnalul este forma privată și modernizată a oracolului), este ceva clișeic.

„Unde te vezi peste „10 ani?”

Asta era întrebarea care nu cred să aibă termen limită de expirare. „Undeva într-un loc al meu, cu familia mea, având un job bun care să îmi placă, stând în liniște și fiind un om fericit”- astea sunt răspunsurile care la rândul lor nu au termen de expirare.

Din aceste răspunsuri reiese necesitatea studenților de stabilitate. Fie de ordin financiar, fie emoțional.

Studenților care studiază în Iași însă nu sunt de origine din acest loc le lipsește sentimentul de apartenență. Vor ca pe viitor să se simtă parte din ceva. Sau de undeva. România în 10 ani poate deveni pentru noi acel loc care să ne facă să simțim că facem parte dintr-un loc. Acolo vreau să fiu peste 10 ani…

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Comentarii