Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unele spitale din judeţ ţin contabilitatea după ureche. Un raport exploziv

GALERIE
spitale
  • spitale
- +

Camera de Conturi Iaşi consemnează în raportul de activitate pe 2018 mai multe nereguli din sistemul sanitar local, descoperite de inspectorii ieşeni în urma celor 5 misiuni de audit. Datele arată că în instituţiile medicale din judeţul Iaşi au loc abateri serioase de la disciplina financiar-contabilă şi se fac raportări eronate “pe bandă rulantă”.

Astfel, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” Iaşi, erorile găsite în evidenţa contabilă a unităţii medicale neconforme principiilor contabilităţii pe bază de angajamente se ridică la circa 12.000 lei. Tot aici, auditorii instituţiei de control au descoperit şi existenţa serviciilor medicale prestate, dar invalidate, respectiv nedecontate de către Casa de Asigurări (CAS) Iaşi şi neevidenţiate în contabilitate, sumă ce se ridică la circa 84.000 lei. La Spitalul Orăşenesc Hârlău, cuantumul serviciilor de această natură este de 2,8 mii lei, în timp ce la spitalul Municipal Paşcani valoarea serviciilor medicale prestate şi validate fără a fi decontate de către CAS Iaşi a fost în sumă de 2,4 milioane lei, iar a celor prestate, dar invalidate – de circa 829.000 lei.

De altfel, la unitatea spitalicească din Paşcani au fost găsite nereguli şi cu privire la organizarea şi efectuarea gărzilor din cadrul unităţii (şi implicit plata acestora în mod deficitar/nelegal), caz pe care “Ziarul de Iaşi” l-a relatat încă de la începutul lunii ianuarie. Pe lângă asta, în raportul Camerei de Conturi se mai arată că unitatea  medicală din Paşcani nu a restituit către CAS Iaşi sumele încasate din cheltuielile de spitalizare pentru pacienţi, victime ale accidentelor rutiere, agresaţi şi/sau vătămaţi. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit că valoarea  serviciilor de spitalizare acordate persoanelor pentru care există suspiciuni de molestare/vătămare corporală şi neevidenţiată distinct în contabilitate este de circa 65.000 lei, în timp ce valoarea cheltuielilor recuperate şi care nu au fost virate către CAS Iaşi în anul 2018 este de 2.800 lei.  La Spitalul de Boli Cronice “Sfântul Ioan” Târgu Frumos, dar şi la spitalul “Cuza Vodă” Iaşi şi Spitalul Orăşenesc Hârlău  au mai fost găsite nereguli şi cu privire la “nefinalizarea demersurilor iniţiate la nivelul unităţilor pentru implementarea efectivă a controlului intern/managerial sau incompletitudinea procedurilor operaţionale aferente activităţilor specific desfăşurate la nivelul structurilor funcţionale ale acestora”.

În total, în anul 2019 au fost prevăzute, efectuate şi finalizate un număr de 56 acţiuni de control/audit la ordonatorii principali şi terţiari de credite ai unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi la o serie de regii autonome şi societăţi comerciale unde UAT-urile, instituţiile publice sau regiile autonome deţin, singure ori împreună, integral sau mai mult de jumătate din capitalul social al acestora. S-au constatat erori/abateri de la legalitate care, pe lângă faptul că au afectat corectitudinea situaţiilor financiare încheiate pentru anul 2018 de entităţile audiate, au condus fie la restabilirea şi neîncasarea tuturor veniturilor cuvenite bugetelor locale, fie la efectuarea de plăţi nelegale, abateri ce au influenţat calitatea gestiunii economico-financiare şi respectiv au generat prejudicierea bugetelor publice. Cuantumul valoric estimat al abaterilor financiar-contabile s-a ridicat la aproximativ 180.000.000 lei. (Florentina SANDU)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri