Unele spitale din judeţ ţin contabilitatea după ureche. Un raport exploziv
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Unele spitale din judeţ ţin contabilitatea după ureche. Un raport exploziv

GALERIE
spitale
  • spitale
- +

Camera de Conturi Iaşi consemnează în raportul de activitate pe 2018 mai multe nereguli din sistemul sanitar local, descoperite de inspectorii ieşeni în urma celor 5 misiuni de audit. Datele arată că în instituţiile medicale din judeţul Iaşi au loc abateri serioase de la disciplina financiar-contabilă şi se fac raportări eronate “pe bandă rulantă”.

Astfel, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” Iaşi, erorile găsite în evidenţa contabilă a unităţii medicale neconforme principiilor contabilităţii pe bază de angajamente se ridică la circa 12.000 lei. Tot aici, auditorii instituţiei de control au descoperit şi existenţa serviciilor medicale prestate, dar invalidate, respectiv nedecontate de către Casa de Asigurări (CAS) Iaşi şi neevidenţiate în contabilitate, sumă ce se ridică la circa 84.000 lei. La Spitalul Orăşenesc Hârlău, cuantumul serviciilor de această natură este de 2,8 mii lei, în timp ce la spitalul Municipal Paşcani valoarea serviciilor medicale prestate şi validate fără a fi decontate de către CAS Iaşi a fost în sumă de 2,4 milioane lei, iar a celor prestate, dar invalidate – de circa 829.000 lei.

De altfel, la unitatea spitalicească din Paşcani au fost găsite nereguli şi cu privire la organizarea şi efectuarea gărzilor din cadrul unităţii (şi implicit plata acestora în mod deficitar/nelegal), caz pe care “Ziarul de Iaşi” l-a relatat încă de la începutul lunii ianuarie. Pe lângă asta, în raportul Camerei de Conturi se mai arată că unitatea  medicală din Paşcani nu a restituit către CAS Iaşi sumele încasate din cheltuielile de spitalizare pentru pacienţi, victime ale accidentelor rutiere, agresaţi şi/sau vătămaţi. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit că valoarea  serviciilor de spitalizare acordate persoanelor pentru care există suspiciuni de molestare/vătămare corporală şi neevidenţiată distinct în contabilitate este de circa 65.000 lei, în timp ce valoarea cheltuielilor recuperate şi care nu au fost virate către CAS Iaşi în anul 2018 este de 2.800 lei.  La Spitalul de Boli Cronice “Sfântul Ioan” Târgu Frumos, dar şi la spitalul “Cuza Vodă” Iaşi şi Spitalul Orăşenesc Hârlău  au mai fost găsite nereguli şi cu privire la “nefinalizarea demersurilor iniţiate la nivelul unităţilor pentru implementarea efectivă a controlului intern/managerial sau incompletitudinea procedurilor operaţionale aferente activităţilor specific desfăşurate la nivelul structurilor funcţionale ale acestora”.

În total, în anul 2019 au fost prevăzute, efectuate şi finalizate un număr de 56 acţiuni de control/audit la ordonatorii principali şi terţiari de credite ai unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi la o serie de regii autonome şi societăţi comerciale unde UAT-urile, instituţiile publice sau regiile autonome deţin, singure ori împreună, integral sau mai mult de jumătate din capitalul social al acestora. S-au constatat erori/abateri de la legalitate care, pe lângă faptul că au afectat corectitudinea situaţiilor financiare încheiate pentru anul 2018 de entităţile audiate, au condus fie la restabilirea şi neîncasarea tuturor veniturilor cuvenite bugetelor locale, fie la efectuarea de plăţi nelegale, abateri ce au influenţat calitatea gestiunii economico-financiare şi respectiv au generat prejudicierea bugetelor publice. Cuantumul valoric estimat al abaterilor financiar-contabile s-a ridicat la aproximativ 180.000.000 lei. (Florentina SANDU)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.