Universitatea „Cuza“, în febra alegerilor. FEAA ia faţa tuturor facultăţilor.

luni, 30 septembrie 2019, 01:59
4 MIN
 Universitatea „Cuza“, în febra alegerilor. FEAA ia faţa tuturor facultăţilor.

Din 71 de locuri în Senat, 13 vor fi ocupate de reprezentanţi ai FEAA.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va modifica în mod substanţial felul în care se va desfăşura următorul ciclu de alegeri, pentru perioada 2020-2024. În ultima şedinţă a Senatului, care a avut loc săptămâna trecută, joi, 26 septembrie, s-a eliminat un principiu al reprezentativităţii care a existat timp de 20 de ani în universitate: o echilibrare a numărului de senatori în forul de conducere al instituţiei de învăţământ superior, indiferent de mărimea facultăţii. De aceea, ani la rând au existat câte 3 membri de la fiecare facultate, indiferent că vorbim de Teologie Romano-Catolică, unde sunt maximum 300 de studenţi în toţi anii de studiu, sau de Istorie, Chimie sau Educaţie Fizică şi Sport. Principiul reprezentativităţii era menit să dea o viziune mai amplă asupra activităţii Senatului, şi să nu lase puterea doar în mâna facultăţilor mari.

Acum, însă, printr-o formulă de calcul stabilită în metodologie, se oferă garantat doar două locuri fiecărei facultăţi: unul pentru personalul de cercetare şi cadrele didactice şi unul pentru studenţi. Restul până la 71, numărul complet de senatori, se determină prin împărţirea numărului total al celor cu drept de vot – 785, la 53, şi printr-o nouă împărţire numărul celor cu drept de vot de la o facultate la rezultatul obţinut anterior, 14.81.

Noua redimensionare afectează facultăţile mici, care pierd un senator – la Istorie, Sport, Chimie, Teologie Ortodoxă vor fi 2 în loc de 3, la Teologie Catolică – unul singur, la Geografie 4 în loc de 5, şi câştigă Filosofie şi Fizica – 4 în loc de 3. Marele câştigător în reprezintă „facultatea-mamut“ a universităţii, cea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care de la 6 senatori câţi avea, cei mai mulţi, la fel ca Literele, ajunge la 9. Iar la nivel de studenţi, fiecare facultate are un reprezentant, iar FEAA are 4. În total, din cele 71 de locuri din Senat, 13 sunt ocupate de FEAA. Economia capătă astfel 18% din puterea de decizie la nivel legislativ din universitate, după ce, în urma instaurării votului unanim, voturile de la FEAA contează aproximativ 20% din numărul total de voturi necesare pentru alegerea unui nou rector.

„Multe universităţi din ţară au un program similar, dar nu au aceeaşi configuraţie a facultăţilor precum UAIC. Nu sunt facultăţi care să capete o asemenea putere de decizie, de aceea era util fostul principiu folosit – limitarea unui număr minimum şi maximum de persoane care pot face parte din Senat de la o singură facultate. În felul acesta, dacă facultăţile deja mari se extind, poţi construi un Senat doar cu 3-4 facultăţi mari, care să decidă viitorul întregii universităţi“, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ unul dintre evaluatorii care au analizat universitatea în cadrul ultimei vizite a Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Conducerea Senatului UAIC a precizat că această decizie corespunde prevederilor Cartei universitare şi că este o practică la nivelul universităţilor mari din ţară.

Calendarul alegerilor

Aceeaşi metodologie, care urmează să fie făcută publică, mai aduce o serie de modificări felului în care se desfăşoară alegerile. Astfel, cei care sunt interesaţi să devină membri ai Consiliilor departamentelor şi ale facultăţilor trebuie să depună un dosar de candidatură, la fel şi cei care vor să devină preşedinte al Senatului. Înainte se propuneau nume dintre senatori şi avea loc un vot direct în prima şedinţă, condusă de decanul de vârstă, însă acum, după alegerea Senatului, cei care doresc să fie preşedinte îşi vor depune un dosar de candidatură.

Odată cu metodologia, s-a stabilit şi calendarul exact al alegerilor. Astfel, candidaţii pentru funcţia de rector îşi vor depune dosarele de candidatură în perioada 24-28 februarie, turul I va fi organizat pe 11 martie şi dacă va fi nevoie de turul al II-lea, cu cei doi candidaţi care au întrunit cele mai multe voturi, acesta va fi pe 18 martie.

Senatorii vor fi aleşi pe data de 5 februarie, iar cei care doresc să devină preşedinte al Senatului îşi depun dosarele de candidatură în perioada 15-18 februarie.

Comentarii