Mâine, concursul de directori de şcoli. Va fi sau nu o zi cu emoţii?

Va fi bătălie la „Negruzzi” pentru funcția de director? Cine o concurează pe Camelia Gavrilă?

joi, 17 februarie 2022, 03:01
4 MIN
 Va fi bătălie la „Negruzzi” pentru funcția de director? Cine o concurează pe Camelia Gavrilă?

Vineri va avea loc proba scrisă a celei de-a doua sesiuni a concursului de directori de şcoli. În mod surprinzător, posturi de conducere la colegii de renume au rămas neocupate în urma sesiunii de la finele anului trecut. Vor rămâne la fel şi după sesiunea actuală? Cel mai important post vacant ce în mod surprinzător pare a nu suscita atracţie pe măsură este cel de director al Colegiului „Negruzzi”, ocupat acum de fostul deputat şi şef al ISJ Camelia Gavrilă. Va fi acum competiţie pentru el?

Pe 18 februarie va avea loc proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct din şcolile din judeţul Iaşi, printre acestea numărându-se şi posturi de la colegii cunoscute din Iaşi pentru care nu a concurat nimeni la concursul de la finalul anului trecut. La Colegiul „Costache Negruzzi”, de exemplu, este disponibil atât postul de director, cât şi de director adjunct. La fel în cazul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”. De asemenea, la Colegiul „Emil Racoviţă”, la Colegiul „Mihai Eminescu” sau la Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu” sunt disponibile câte un post de director adjunct, iar la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” sunt disponibile două funcţii de director adjunct. În lista unităţilor de învăţământ fără directori din municipiul Iaşi se numără şi 11 grădiniţe, dar şi Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare”, precum şi două licee tehnice, sau Centrul Judeţean de Excelenţă Iaşi. Am încercat să aflăm de ce posturi atât de „călduţe” la prima vedere par a fi ocolite în prezent de cadrele didactice. Este vorba strict de o ocolire a responsabilităţilor administrative? De motivaţii financiare slabe? Sau e vorba de o fugă din faţa presiunilor politice?

Situaţia de la „Negruzzi”, una specială

Poate cel mai mare semn de întrebare în ceea ce priveşte funcţiile de director este la Colegiul „Negruzzi”, unde oficial nu se ştie dacă s-au înscris sau nu candidaţi din cadrul colegiului ieşean, înscrierile fiind confidenţiale, cu numere, nu cu nume publice. Camelia Gavrilă, care ocupă în prezent funcţia de director, s-a înscris la concursul de la finalul anului trecut, dar în final nu s-a mai prezentat, pe motive medicale. Aceasta nu a avut contracandidaţi, şi nici nu au fost cadre didactice de la alte şcoli care să opteze pentru această funcţie după proba scrisă, deşi ar fi avut acest drept. Acum, profesoara Gavrilă ne-a confirmat că s-a înscris şi că se va putea prezenta.

Postul ocupat în prezent de Camelia Gavrilă pare însă greu de obţinut, dacă ne luăm după vocile din spaţiul public, care afirmă că e nevoie să fii agreat atât de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar şi să fii susţinut politic, pentru a-ţi putea desfăşura activitatea de director, mai ales la unul atât de influent. Iar în cazul Cameliei Gavrilă, având în vedere funcţiile deţinute în trecut, putem spune că se bucură indirect de susţinere atât din partea ISJ Iaşi, unde în trecut a fost inspector general, dar şi din partea politică, în trecut fiind deputat PSD, dar care are relaţii bune cu lideri locali şi din alte partide. Astfel, spun voci de la nivelul Colegiului „Negruzzi”, nu îşi doreşte nimeni să candideze pentru un post în care nu ar fi doriţi nici de inspectorat, dar nici de autorităţile locale.

De altfel, un scenariu vehiculat este cel legat de vârsta pe care o are Camelia Gavrilă (60 de ani), şi faptul că mai are puţin până să iasă la pensie. În acest scenariu se vorbeşte de faptul că actualul director de la Colegiul „Negruzzi” ar vrea să se întoarcă de fapt în inspectorat în ultimii ani până la pensie, iar în această perioadă doar s-ar „aşeza cărţile” pentru a face posibil acest „joc”.

Cu toate acestea, indiferent de planurile din acest moment ale Cameliei Gavrilă, postul de director poate fi ocupat teoretic nu numai de ea, şi de cadre didactice care nu predau la Colegiul „Negruzzi”. Practic, pentru post pot opta şi cei din alte şcoli care au promovat proba scrisă. Întrebarea este însă dacă va putea primi „ok-ul” la proba de interviu, unde, conform metodologiei, în comisie sunt două cadre didactice din şcoala pentru care se concurează, un reprezentant al ISJ, dar şi un reprezentant al administraţiei locale, alături de un reprezentant al mediului universitar. Şi, cel puţin teoretic, Camelia Gavrilă are suficientă influenţă încât să influenţeze şansele oricărui candidat care i-ar putea râvni postul.

Mâine, proba scrisă

Proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de director şi director adjunct din sesiunea ianuarie – aprilie 2022 va fi susţinută de cei 104 candidaţi înscrişi la un centru special amenajat la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iaşi pe 18 februarie. Candidaţii care nu vor putea participa la proba de pe 18 februarie pentru că se află în carantină vor putea susţine proba în cadrul unei sesiuni speciale, pe 4 martie. Proba de interviu va avea loc în perioada 16 – 25 martie.

Comentarii