VIDEO – Poveştile mişcătoare ale unor mame extraordinare. «Mi s-au dat 2% şanse la viaţă»

vineri, 09 martie 2018, 03:03
6 MIN

Prezentăm cazurile unor femei care au adus pe lume copii, chiar dacă medicii le-au atras atenţia că riscă enorm. Una dintre ele făcea dializă de 17 ani când a născut la 44 de ani un băieţel. Cea de-a doua, înainte de a naşte, a stat trei săptămâni la Terapie Intensivă, unde a fost supusă la mai multe şedinţe de dializă. Avea şanse minime de supravieţuire. Toate aceste „minuni“ au fost posibile cu ajutorul medicilor de la Spitalul „Parhon“.

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului s-a suprapus cu Ziua Femeii, de obicei ziua sărbătorindu-se în a doua joi din luna martie. Cu această ocazie, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ au venit mai multe femei diagnosticate cu boală cronică de rinichi de mai mulţi ani sau care au adus pe lume copii în ciuda afecţiunii de care suferă. Mesajul unitar al femeilor a fost că au reuşit să ducă boala pe picioare cu optimism, dar şi cu ajutorul familiei, şi mai ales al medicilor.

„Ceea ce mi-au spus medicii pentru mine a fost literă de lege, ce şi cum să fac sau câtă apă să beau“, spune una dintre ele, care face dializă de 26 de ani şi care este conştientă că, dacă nu ar fi fost inclusă în program, astăzi nu ar mai fi fost aici.

Gabriela Amateesei este o altă femeie care face dializă de 25 de ani, iar la 17 de ani de când făcea dializă a rămas însărcinată, aducând pe lume la vârsta de 44 de ani un băieţel. Este profesoară de limba fran­ceză la Şcoala Holboca şi spune că este o fire activă, care se bucură de orice clipă a vieţii.

„Am descoperit sarcina destul de târziu, când era la sfârşitul lunii a patra, cu toate acestea, nu am vrut să renunţ, chiar dacă ştiam că există riscuri. În luna a şaptea a fost declanşată naşterea, s-au ocupat de mine medicii de la Maternitatea Cuza Vodă, în care am toată încrederea, medicii de aici explicându-le situaţia mea. Când s-a născut, copilul avea 1.500 de grame, s-a dezvoltat bine, mai greu la început, acum are şapte ani. Are un mic retard, însă merge la şcoală cu ceilalţi copii, învaţă la Colegiul Tehnic «Ion Holban»,“, spune femeia micuţă la trup cât o adolescentă.

Gabriela Amateesei mai spune că a reuşit să treacă prin toţi cei 25 de ani de dializă în special datorită copiilor cărora le este profesoară şi care o fac să uite de tot ce e rău în jurul ei.

„Mie îmi place foarte mult meseria mea, pentru mine copiii sunt tot. Am ore şi la clasa a III-a şi la clasa a VIII-a, îi iubesc, şi ei mă iubesc pe mine, iar când ajung la şcoală, simt că e cu totul altă lume, uit de dializă, uit de tot ce e rău. Asta recomand tuturor, să ducă un stil de viaţă sănătos, să fie activi, să con­tinue să meargă la serviciu. Eu nu am ţinut un regim alimentar foarte sever, însă am combinat dializa în paralel cu foarte multe tratamente homeopate“, a mai spus aceasta.

A adus pe lume un copil deşi medicii nu credeau că va supravieţui

Loredana Chiriac are 27 de ani şi a devenit de curând mămică după mai multe complicaţii care i-au pus viaţa în pericol. Îşi aminteşte acum acea perioadă mai ales din ceea ce i-au spus medicii şi cei din familie, în special că a stat trei săptămâni în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, a fost intubată 70 de ore, fiind nevoită să facă şi şapte şedinţe de dializă. Nu ştia că suferea de vreo afecţiune până în luna a şasea de sarcină când a simţit o durere puternică în spate, care s-a intensificat până când nu a mai putut să meargă. Deşi, iniţial, medicii din două spitale au crezut că este din cauza sarcinii şi au externat-o după câteva zile, a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul „Parhon“. A intrat în şoc septic, starea sa agravându-se atât de mult încât medicii îi dădeau doar 2% şanse că va supravieţui.

„Pe parcursul sarcinii, mi-am făcut toate analizele recomandate, pentru că în 2012 am mai avut o sarcină, copilul s-a născut la termen, însă a murit după patru zile. Având în vedere că trecusem deja printr-o pierdere, am fost foarte precaută la a doua. Când am simţit dureri de spate ex­trem de mari, pe care nu le avusesem în sarcina anterioară, m-am speriat. Am mers la Spitalul Sf. Spiridon, apoi la Ma­ter­nitatea Elena Doamna, mi-au fost făcute analize, însă mi s-a spus că totul e în regulă. Aveam foarte multe globule albe în sânge, îmi cedaseră organele, au fost mai multe complicaţii. M-am făcut bine datorită oamenilor din acest spital, nu aveam încredere în sistemul de sănătate din România, însă acum mă bucur că am ajuns aici, sunt oameni foarte buni şi se implică foarte mult, nu credeam că sunt aşa de ataşaţi de pacienţi“, spune tânăra cu bucurie în glas.

Fetiţa care a venit pe lume pe 12 ianuarie se află încă la Maternitatea „Cuza Vodă“, la naştere având 1.400 de grame. Loredana spune că, datorită îngrijirii medicale, cântăreşte acum 2.300 de grame, iar la 2.500 de grame o va putea lua acasă.

Sarcini mai dificile pentru femeile cu boli cronice de rinichi

Medicii nefrologi spun că boala cronică de rinichi este un factor de risc important în sarcină, în cazul femeilor cu probleme renale, sarcinile fiind mult mai dificile, cu rată mare de tulburări hipertensive şi risc de naştere prematură. De aceea, boala cronică de rinichi trebuie identificată din timp, iar sarcina necesită să fie urmărită îndeaproape.

„În această stiuaţie, sarcina la aceste pa­ciente predispune la un risc mai mare atât matern, cât şi fetal. Adică vorbim despre o dezvoltare intrauterină încetinită, un risc de naştere prematură, risc de moarte prenatală, aceste paciente fiind informate în legătură cu riscurile existente. Există un risc mai mare de preeclampsie, adică un sindrom caracterizat prin hipertensiune care necesită un control eficient al valorilor tensionale pentru că, în final, poate duce la eclampsie, cu pierdere de proteine în urină. În aceste situaţii, pacientele trebuie monitorizate mult mai frecvent din punctul de vedere al tensiunii, al pierderii de proteine şi al evoluţiei bolii de rinichi“, a explicat dr. Carmen Volovăţ, medic primar nefrolog.

De asemenea, deşi sarcina în cazul pacientelor care fac dializă sau care au trecut printr-un transplant are o incidenţă mai mică, prezintă multiple riscuri atât pentru făt, cât şi pentru mamă. Din această cauză, naşterea prematură este mai frecventă, din acest motiv, pacientele trebuind să îşi controleze tensiunea şi greutatea, şi trebuie să fie monitorizate frecvent de medicul ginecolog.

„Complicaţiile legate de sarcină cresc riscul de boli de rinichi, există o nevoie de conştientizare pentru a pune diagnosticul în timp util şi urmărirea corectă a bolii cronice de rinichi în timpul sarcinii. La rândul său, sarcina poate fi, de asemenea, o ocazie pentru diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi, care să permită planificarea intervenţiilor terapeutice“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic pirmar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

VEDEȚI ȘI:

Peste 17.000 de femei într-un an la „Parhon“. Bolile de rinichi, mai frecvente decât diabetul

Comentarii