Peste 17.000 de femei într-un an la „Parhon“. Bolile de rinichi, mai frecvente decât diabetul

vineri, 09 martie 2018, 02:57
2 MIN
 Peste 17.000 de femei într-un an la „Parhon“. Bolile de rinichi, mai frecvente decât diabetul

Într-un singur an, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, au ajuns 3.500 de femei care au necesitat internare continuă şi alte 14.000 în regim de internare de zi din cauza diverselor patologii. Dintre acestea, 2.600 de femei prezentau insuficienţă renală cronică, alte 1.000 de cazuri au necesitat spitalizare din cauza litiazei renale, iar 1.600 de femei au avut nevoie de tratament din cauza infecţiilor urinare.

Medicii spun că cele mai noi statistici arată că bolile renale afectează 10% din populaţie, ajungând să fie mai frecvente chiar şi decât diabetul.

„Asta arată toate statisticile moderne, şi cu toţii ştim cât de supărător este diabetul pentru starea de sănătate a unei persoane sau pentru o ţară. Această populaţie este frecvent vârstnică, diabetică, cu hipertensiune. Anul acesta însă ne concentrăm în mod particular pe pacienta cu boală cronică de rinichi, pentru că o femeie cu astfel de afecţiune are multiple particularităţi. Vorbim aici despre sarcină, despre o serie de patologii autoimune, care sunt mai frecvente la femei, precum şi despre o serie de patologii degenerative, pentru că afectarea osoasă este mult mai importantă la femei“, a precizat prof.dr. Adrian Covic, medic primar medicină internă şi nefrologie şi preşedintele ales al Societăţii de Nefrologie.

Tot pe parcursul anului trecut au fost tratate prin hemodializă şi spitalizare continuă 600 de paciente cu boală cronică de rinichi în stadiu final şi 300 de femei cu insuficienţă renală acută. În evidenţa spitalului se află şi 50 de paciente cu diagnosticul de Lupus Eritematos Sistemic şi nefropatie lupică.

„Anumite boli renale, precum nefropatia lupică sau infecţiile rinichiului afectează cu predilecţie femeile. Neropatia lupică este cauzată de o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă propriile celule şi organe. Infecţiile renale, asemenea majorităţii infecţiilor de tract urinar, sunt mai frecvente în rândul femeilor“, au precizat reprezentanţii unităţii medicale.

În astfel de cazuri, diagnosticarea, precum şi instituirea timpurie a tratamentului sunt necesare pentru a obţine rezultate pozitive.

Ziua Mondială a Rinichiului din acest an se află la a XIII-a aniversare, desfăşurându-se sub sloganul „Rinichiul şi sănătatea femeii“, dorind astfel atragerea atenţiei asupra bolilor rinichilor în rândul persoanelor de sex feminin. Boala cronică de rinichi afectează aproximativ 195 de milioane de femei din întreaga lume, fiind pe locul 8 în topul cauzelor de deces în rândul acestora.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Poveşti uluitoare ale unor mame extraordinare. Și-au riscat viețile ca să aibă copii

Comentarii