Viitorii liceeni din Iași, mai pragmatici. 131 de absolvenţi de gimnaziu încă nerepartizaţi

joi, 21 iulie 2016, 01:59
3 MIN
 Viitorii liceeni din Iași, mai pragmatici. 131 de absolvenţi de gimnaziu încă nerepartizaţi

Situaţia nu este pentru toţi dramatică: la liceele din judeţ au mai rămas 407 locuri pentru ei. Toţi absolvenţii cu media de admitere 10 au optat pentru o clasă cu profil real.

În urma repartizării computerizate care a avut loc alaltăieri, 4.689 de candidaţi, dintre care 136 din alte judeţe, au aflat care este liceul unde îşi vor continua studiile. Cu toate acestea, există şi absolvenţi de gimnaziu care au rămas pe dinafară. Un număr de 131 de candidaţi au rămas nerepartizaţi în această etapă. Însă situaţia nu este dramatică, deoarece la liceele din judeţ au mai rămas 407 locuri pentru ei.

„Majoritatea candidaţilor nerepartizaţi provin din zona Paşcani şi Hârlău. Aceştia au dorit să frecventeze numai un liceu apropiat de domiciliu, motiv pentru care nu au inclus în lista de opţiuni clase din zona Iaşi, în care ar fi putut să se încadreze cu media cu care s-au prezentat la admitere. De altfel, metodologia nu permite diriginţilor decât să recomande, să consilieze, iar deciziile finale sunt luate de părinţi şi absolvenţi. Recomandăm mai multă atenţie în completarea fişelor, pentru a doua etapă de admitere“, a precizat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Iaşi.

Alte 38 de locuri au fost ocupate de absolvenţii de gimnaziu de etnie romă, iar 459 de elevi au fost admisi la profilul vocaţional (artistic, sportiv, teologic).

Profilul Servicii, tot mai căutat

În cazul liceelor de top, elevii cu cele mai mari medii de admitere (peste 9,00) au optat în general pentru clasele cu profil Matematică-informatică sau Ştiinţe ale naturii, în timp ce la Filologie media de admitere a coborât uneori sub 9,00 (8,64 la Liceul „V. Alecsandri“, 8,27 la Colegiul „Ibrăileanu“ sau 8,17 la Liceul „Cantemir“). Toţi absolvenţii cu media de ad­mitere 10 au optat însă pentru o clasă cu profil real.

Se observă interesul scăzut pentru profilul bilingv spaniol de la Liceul „Cantemir“, zonă în care nu aveau acces elevii fără testul de limbă. Altfel, în contexul unei clase obişnuite, fără restricţii, media de intrare ar fi fost mai mare.

Liceele economice rămân în continuare atractive, pentru că oferă specializări interesante şi relevante pentru piaţa muncii. Foarte căutat a fost şi profilul Servicii: cea mai mare medie cu care s-a intrat aici fiind 9,43, dar şi profilul Resurse naturale şi protecţia mediului, unde prima medie de admitere a fost 8,02.

Liceele tehnologice rămân o variantă importantă pentru absolvenţii orientaţi spre meserii, spre partea pragmatică, aplicativă a domeniilor ocupaţionale.

„Cu emoţii inerente, cu nelinişti şi aspiraţii fireşti pentru anii de liceu, pro­moţia gimnazială 2016 are în faţă oportunităţi diverse – de la teoretic, ştiintific, artistic sau umanistic până la tehnologic – prin care se pot contura opţiuni de profesii viitoare, iar flexibilitatea traseelor şi posibilitatea unor reconfigurări de opinii pot conduce şi spre alte şcoli, specializări, profiluri, în sensul permis de metodologii şi regulamente“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

Comentarii