anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Viitorii liceeni din Iași, mai pragmatici. 131 de absolvenţi de gimnaziu încă nerepartizaţi

GALERIE
elevi
 • elevi
- +

Situaţia nu este pentru toţi dramatică: la liceele din judeţ au mai rămas 407 locuri pentru ei. Toţi absolvenţii cu media de admitere 10 au optat pentru o clasă cu profil real.

În urma repartizării computerizate care a avut loc alaltăieri, 4.689 de candidaţi, dintre care 136 din alte judeţe, au aflat care este liceul unde îşi vor continua studiile. Cu toate acestea, există şi absolvenţi de gimnaziu care au rămas pe dinafară. Un număr de 131 de candidaţi au rămas nerepartizaţi în această etapă. Însă situaţia nu este dramatică, deoarece la liceele din judeţ au mai rămas 407 locuri pentru ei.

„Majoritatea candidaţilor nerepartizaţi provin din zona Paşcani şi Hârlău. Aceştia au dorit să frecventeze numai un liceu apropiat de domiciliu, motiv pentru care nu au inclus în lista de opţiuni clase din zona Iaşi, în care ar fi putut să se încadreze cu media cu care s-au prezentat la admitere. De altfel, metodologia nu permite diriginţilor decât să recomande, să consilieze, iar deciziile finale sunt luate de părinţi şi absolvenţi. Recomandăm mai multă atenţie în completarea fişelor, pentru a doua etapă de admitere“, a precizat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Iaşi.

Alte 38 de locuri au fost ocupate de absolvenţii de gimnaziu de etnie romă, iar 459 de elevi au fost admisi la profilul vocaţional (artistic, sportiv, teologic).

Profilul Servicii, tot mai căutat

În cazul liceelor de top, elevii cu cele mai mari medii de admitere (peste 9,00) au optat în general pentru clasele cu profil Matematică-informatică sau Ştiinţe ale naturii, în timp ce la Filologie media de admitere a coborât uneori sub 9,00 (8,64 la Liceul „V. Alecsandri“, 8,27 la Colegiul „Ibrăileanu“ sau 8,17 la Liceul „Cantemir“). Toţi absolvenţii cu media de ad­mitere 10 au optat însă pentru o clasă cu profil real.

Se observă interesul scăzut pentru profilul bilingv spaniol de la Liceul „Cantemir“, zonă în care nu aveau acces elevii fără testul de limbă. Altfel, în contexul unei clase obişnuite, fără restricţii, media de intrare ar fi fost mai mare.

Liceele economice rămân în continuare atractive, pentru că oferă specializări interesante şi relevante pentru piaţa muncii. Foarte căutat a fost şi profilul Servicii: cea mai mare medie cu care s-a intrat aici fiind 9,43, dar şi profilul Resurse naturale şi protecţia mediului, unde prima medie de admitere a fost 8,02.

Liceele tehnologice rămân o variantă importantă pentru absolvenţii orientaţi spre meserii, spre partea pragmatică, aplicativă a domeniilor ocupaţionale.

„Cu emoţii inerente, cu nelinişti şi aspiraţii fireşti pentru anii de liceu, pro­moţia gimnazială 2016 are în faţă oportunităţi diverse - de la teoretic, ştiintific, artistic sau umanistic până la tehnologic - prin care se pot contura opţiuni de profesii viitoare, iar flexibilitatea traseelor şi posibilitatea unor reconfigurări de opinii pot conduce şi spre alte şcoli, specializări, profiluri, în sensul permis de metodologii şi regulamente“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.