Ziua preşedinţilor. Cinci şefi de Consilii Judeţene au fost la Iaşi. Vezi motivul!

joi, 21 decembrie 2017, 02:50
3 MIN
 Ziua preşedinţilor. Cinci şefi de Consilii Judeţene au fost la Iaşi. Vezi motivul!

Partea festivă a întrunirii, consacrată împlinirii a 25 de ani de activitate a CJ, i-a strâns la un loc pe cei mai mulţi dintre conducătorii instituţiei.

Ultima întrunire a consilierilor judeţeni din acest an a fost cu totul specială: şedinţa a fost condusă nu de unul, ci de patru preşedinţi ai Consiliului Judeţean. Cu excepţia lui Ioan Amihăesei, de la a cărui moarte au trecut trei ani, Maricel Popa i-a invitat pe toţi predecesorii lui să fie prezenţi la marcarea a 25 de ani de activitate a miniparlamentului judeţean: Liviu Antonesei, Vladimir Tănăsoiu, Lucian Flaişer şi Constantin Simirad. Mihai Adomniţei nu a putut să ajungă, anunţându-l în ultimul moment pe Maricel Popa că nu va veni. De asemenea, foşti şi actuali consilieri, dar şi vechi parlamentari precum Anghel Stanciu şi Traian Dobre au participat la şedinţa festivă a CJ. În holul de la intrarea în Palatul Culturii, oaspeţii au descoperit o galerie cu imagini, articole din presa vremii şi cu facsimiluri după hotărârile mai importante din fiecare mandat. Primul panou, cel cu primii patru ani ai Consiliului Judeţean (înfiinţat în 1992), este şi cel al primului preşedinte al CJ. Ioan Amihăesei şi consilierii de atunci au fost deschizătorii de drum ai noii instituţii. Hotărârea nr. 3 din 22 aprilie 1992 a decis, prin articol unic, constituirea Consiliului Judeţean, care avea în componenţă 45 de membri, cu 8 mai mulţi decât cel de acum. Alături de preşedintele Ioan Amihăesei şi vicepreşedinţii Lucian Flaişer şi Petru Dascălu, printre alţii, Cezar Spulber, Corneliu Rusu-Banu, Ioan Cocârţă, Vasile Lupu şi Elena Curelaru – singura femeie dintre cei 45.

Victoria în alegeri a Convenţiei Democrate în 1996 a însemnat şi o schimbare la CJ. Preşedinţia a fost preluată de Liviu Antonesei (Partidul Alianţei Civice), care însă a rezistat numai doi ani. De altfel, cunoscutul scriitor nu a rezistat nici ieri prea mult în sala plină de politicieni, plecând la scurt timp după începerea şedinţei propriu-zise a CJ. În scurtul său mandat, mai precis pe 5 septembrie 1997, RA Aeroportul a trecut sub autoritatea CJ. A doua jumătate a mandatului 1996-2000 a fost completată de Vladimir Tănăsoiu. Lucian Flaişer este singurul care a deţinut două mandate complete: 2000-2004 şi 2004-2008. De numele său se leagă primele intenţii de construire a autostrăzii spre Tg. Mureş, dar şi de modernizare a Aeroportului. Lucian Flaişer şi Constantin Simirad au fost singurii care au ţinut să se adreseze unei săli („Henri Coandă“) arhipline, rememorând vremurile în care au condus judeţul şi felicitându-i pe cei care îl guvernează astăzi.

Şeful CJ, Maricel Popa, le-a oferit celor patru medalia „Pro Amicitia – Pro Fidelitate“, în semn de preţuire pentru contribuţia lor la dezvoltarea şi modernizarea judeţului. După colindele, respectiv cântecele şi dansurile populare, susţinute de Corul bărbătesc „Ad-Hoc“ de la Ciurea, Corul „Aletheia“ al Bisericii Bărboi, Corul de copii al Operei Naţionale Române Iaşi şi de Ansamblul „Bahluieţul“ de la Erbiceni, invitaţii au luat loc la prezidiu alături de actualul preşedinte al instituţiei.

 

 

Comentarii