Actorul Ion Dichiseanu îşi lansează la Iaşi primul său volum de proză

marți, 28 iunie 2016, 19:00
2 MIN
 Actorul Ion Dichiseanu îşi lansează la Iaşi primul său volum de proză

Editura Polirom invită ieşenii sâmbătă, 2 iulie, de la ora 17, la Librarium Palas Iaşi, unde va avea loc o întâlnire cu celebrul actor Ion Dichiseanu, prilejuită de lansarea volumului „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel“.

„La jumătatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaşte la Festivalul de Film de la Beirut pe Sara Montiel, actriţa şi cântăreaţa celebră în acea vreme, şi se îndrăgosteşte de ea la prima vedere. După puţin timp, când Sara ajunge la Bucureşti pentru a susţine o serie de concerte, vrea să-l întâlnească. Aşa începe povestea lor de iubire. Ea rămâne o perioadă în România şi îl însoţeşte peste tot, în restaurantele şi cluburile din Bucureşti, la teatru sau la filmări, dar şi în excursii prin ţară. Când primeşte propunerea de a juca într-un nou film, Sara pleacă în Spania şi cere ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuţiile actorului cu autorităţile române se prelungesc, cei doi nu se mai văd timp de opt ani…“, menţionează Any Hariga, redactor de promovare şi relaţii cu presa la Polirom & Cartea Românească.

Despre povestea sa de dragoste, Ion Dichiseanu mărturiseşte: „Trăiam ceva ca un miraj. Topiţi unul după altul, nu vedeam şi nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenţi… Nu am putut uita nici o clipă această dragoste nebunească şi, aşa cum s-a şi dovedit, imposibilă“.

Cartea lui nu este altceva decât o confesiune captivantă. Actorul Ion Dichiseanu s-a născut în anul 1933 şi este cunoscut atât ca actor de teatru, cât şi de cinema. A făcut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara şi a jucat în filme celebre, printre care „Titanic vals“, „Toate pânzele sus“, „Pentru patrie“, „Revanşa“, „Clipa“ (Premiul ACIN, 1979), „Burebista“, „Misterele Bucureştilor“, „Supravieţuitorul“. Acesta a mai cochetat cu scriitura, publicând în 1995 volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză“.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii