De Business

Punem punctul pe știi

Crochiuri economice

Amendarea unor norme privind frontiera, operaţionale pe vremea grănicerilor

marți, 27 decembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Amendarea unor norme privind frontiera, operaţionale pe vremea grănicerilor

 


Spre final de an, Executivul vine cu reguli noi în materie de administrare curentă a unor probleme ce ţin de regimul graniţei de stat. Mai precis, o hotărâre a acestuia (HG nr. 890/2016, intrată în vigoare de la data de 8 dec. a.c.), actualizează atribuţiile structurilor Poliţiei de Frontieră (PF) pe linia gestionării culoarului de frontieră, fâşiei de protecţie şi semnelor specifice. Explicabile prin importanta ţintă a României de a aplica integral acquis-ul Schengen (ce incumbă noi principii ale controlului navelor care circulă pe Dunăre, aplicabile după data stabilită prin decizie a Consiliului UE de eliminare a controlului la frontierele interne – terestre şi fluviale comune), adaptările de norme au vizat şi alte aspecte.

Între acestea regăsim (http://gov.ro/ro/guvernul/procesul-legislativ/note-de-fundamentare/nota-de-fundamentare-hg-nr-890-29-11-2016&pageâ1) procedura privind aprobarea de către conducerea PF a trecerii frontierei, de către persoane şi bunuri, prin alte locuri decât cele prevăzute (…), în afara punctelor de trecere a frontierei, ori în afara programului de funcţionare stabilit, dar şi pe cea referitoare la acordarea avizelor pentru desfăşurarea diferitelor activităţi în zona de frontieră şi în punctele de trecere a acesteia. Întrucât aeroportul Caransebeş (înfiinţat prin Decretul nr. 343/1979, abrogat însă prin Legea nr. 120/2000 privind declararea ca abrogate a unor acte normative) nu mai deţine autorizare de operare din anul 2006, acest punct de trecere a frontierei de stat a fost radiat din nomenclatorul existent. Punctele de mic trafic de pe fâşia cu Ucraina, respectiv Văscăuţi, Chilia Veche, Galaţşi Sighet, au fost încadrate la categoria „neoperaţionale”. De asemenea, a fost redefinit „consemnul la frontieră”, acum reprezentând „semnalările cuprinse în sistemele de evidenţă ale PF referitoare la persoane, mijloace de transport şi alte bunuri cu privire la care au fost dispuse, în condiţiile legii, măsuri privind interzicerea intrării sau ieşirii în/din România, urmărirea, efectuarea controlului amănunţit sau alte măsuri ce pot fi puse în aplicare cu ocazia controlului la trecerea frontierei de stat” (http://www.monitoruljuridic.ro/monitorul-oficial/989/2016-12-08/).

Tipologia respectivelor consemne include: (i) IND – străin semnalat ca inadmisibil (persoanei care face obiectul informării nu i se permite intrarea în România; (ii) NPI/ NPE – nu se permite intrarea/ ieşirea (persoanei, mijlocului de transport sau bunurilor vizate nu li se permite intrarea/ ieşirea în/ din ţară); (iii) CAICAE – control amănunţit la intrare/ ieşire (persoanei, mijlocului de transport şi bunurilor vizate li se face controlul amănunţit la intrarea/ ieşirea în/ din ţară şi în funcţie de rezultatele acestuia se iau măsurile legale. În noul context, PF are posibilitatea de a stabili consemnele în concordanţă cu cerinţele operative ori la cererea altor autorităţi, spre a aplica măsurile care se impun cu ocazia verificărilor din frontieră. 

 

 

Comentarii