Colţul parlamentarului

Anton Doboş: Guvernul Cioloş trebuie să treacă de la intenţii la fapte în privinţa autostrăzii Moldova

vineri, 27 noiembrie 2015, 02:52
2 MIN
 Anton Doboş: Guvernul Cioloş trebuie să treacă de la intenţii la fapte în privinţa autostrăzii Moldova

M-am bucurat să văd declaraţia premierului Dacian Cioloş care a spus că autostrada care va lega Moldova de Transilvania este prioritară. Cu atât mai mult cu cât a menţionat această autostradă imediat după Piteşti-Sibiu, care este prioritatea absolută pentru orice guvern. Dar, de aici încolo trebuie să vedem faptele concrete, paşii pe care guvernul Cioloş va reuşi să îi facă pentru a demara proiectul.  

Din păcate, noi ne-am ars de prea multe ori cu promisiunile fostului premier, care la fiecare vizită prin Iaşi ne asigura că vom avea parte de autostradă.  Deşi am toată încrederea în seriozitatea domnului Dacian Cioloş şi nu am motive să îl compar cu fostul premier, trebuie să ne asigurăm totuşi că lucrurile se vor mişca.
 
În acest moment, lucrurile nu stau prea bine pentru autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Cele două mari segmente în care a fost împărţită, Ungheni- Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ-Târgu Mureş nu stau prea bine pe lista priorităţilor din master planul general de transport trimis la Comisia Europeană, fiind pe locurile 4, respectiv, locul 8 pe această listă.
 
Studiul de fezabilitate pentru primul segment care trebuia finalizat până la sfârşitul anului nu s-a făcut, procedura a fost anulată, conform răspunsului pe care mi l-a dat luna trecută fostul ministru al Transporturilor la interpelarea pe care i-am adresat-o. Adică, guvernul PSD nu a făcut absolut nimic pentru această autostradă!
 
De aceea, vreau să mă asigur că în bugetul pe anul viitor vor fi trecute cel puţin cheltuielile pentru realizarea studiului de fezabilitate, pentru a putea apoi realiza procedurile de desemnare a proiectanţilor şi constructorilor. Dacă în bugetul pe care îl va prezenta guvernul la Comisia de buget-finanţe, în care eu activez, nu apar cheltuielile legate de autostrada Moldova, voi face amendamentele necesare, aşa cum am făcut şi în ultimii doi ani pentru autostradă.
 
Sper că de această dată voi reuşi să conving colegii parlamentari, chiar dacă fiecare parlamentar doreşte să atragă investiţiile pentru zona din care provine.
Semnalul dat de premierul Cioloş în privinţa autostrăzii Moldova este un motiv în plus să cred că şi parlamentarii din restul ţării vor realiza importanţa legării Moldovei de restul ţării.
 
De asemenea, mă bazez că intenţiile şi experienţa la nivel european ale premierului se vor concretiza în schimbarea priorităţilor în ceea ce priveşte autostrada Moldova, în special a segmentului Târgu Neamţ  – Târgu Mureş, cel care ne interesează cel mai mult. 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii