Arbitrajul, poveste veche

marți, 15 iulie 2014, 01:43
2 MIN
 Arbitrajul, poveste veche

Discuţii despre această problemă au fost şi vor mai fi, însă ediţia 2014 a Cupei Mondiale va rămâne în istorie prin aplicarea tehnologiei pe linia porţii şi introducerea spray-ului pentru fixarea zidului

Deciziile arbitrilor de la Cupa Mondială au suscitat discuţii aprinse, dar nu au existat scandaluri precum cel din 2010, de după meciul Germania – Anglia, iar introducerea tehnologiei pe linia porţii a fost apreciată la competiţia din Brazilia.. Reprezentativa Braziliei s-a aflat în centrul celor mai aprinse discuţii despre arbitraj. Totul a început chiar la meciul de deschidere, cu un penalti acordat cu generozitate Braziliei de arbitrul japonez Yuichi Nishimura. "Arigato!" (Mulţumim, în limba japoneză) a titrat atunci ironic O Globo. Apoi a mai fost cazul accidentării lui Neymar. Brazilianul a suferit o fractură de vertebră după un fault al columbianului Zuñiga. Brazilienii au fost furioşi deoarece Zuñiga nu a primit cartonaş galben. În plus, cotidianul german Bild a scris că arbitrii au primit indicaţii să nu se grăbească să folosească avertismente şi să lase jocul să curgă, în detrimentul sănătăţii fotbaliştilor. Walter de Gregorio, conducătorul departamentului de comunicare al FIFA, a calificat acuzaţiile presei germane drept "inacceptabile". Massimo Bussaca, şeful arbitrilor FIFA, a luar apărarea arbitrilor. "Au fost mai puţine cartonaşe pentru că au fost mai puţine faulturi", a spus el.
Turneul final al Cupei Mondiale din Brazilia s-a încheiat fără un scandal planetar legat de arbitraj, precum cel din urmă cu patru ani, de la meciul din optimile de finală, dintre Germania şi Anglia. Acum patru ani, în data de 27 iunie 2010, la Bloemfontein, Germania conducea Anglia cu scorul de 2-1, când Frank Lampard a şutat spre poartă. Mingea a atins bara transversală şi a căzut în dincolo de linia porţii, în interior. Arbitrul uruguayan Jorge Larrionda nu a validat golul şi până la urmă Anglia a pierdut meciul cu 1-4. Imaginile televizate au prezentat situaţia şi s-a declanşat un scandal foarte mare.
15 iunie 2014 este o dată care va rămâne în istorie. La Porto Alegre, a fost validat pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale un gol datorită tehnologiei pe linia porţii. A fost un gol pentru Franţa, dar la care ca autor a fost creditat portarul naţionalei din Honduras, Noel Valladares (autogol).  O altă inovaţie era mai puţin aşteptată, dar a fost un element interesant al turneului final: spray-ul folosit pentru marcarea pe teren a amplasării zidului la loviturile libere. Acum jucătorii rămân la distanţa regulamentară şi nu mai sunt cazuri de fotbalişti care nu respectă acea distanţă. (MEDIAFAX)
 
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii