De Sănătate

Punem punctul pe știi

Asistenţii iau atitudine faţă de stresul uriaş de la locul de muncă

vineri, 28 aprilie 2017, 01:50
3 MIN
 Asistenţii iau atitudine faţă de stresul uriaş de la locul de muncă

OAMGMAMR, organizaţia profesională a acestora, va dezbate la Iaşi toate problemele cu care se confruntă această categorie.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, organizează de Ziua Internaţională a Asistentului Medical, care va fi marcată pe 13 mai un eveniment cu numele „Metode şi strategii inovative de prevenire a epuizării profesionale în sănătate“. Reprezentanţii OAMGMAMR susţin că ideea abordării acestei teme a pornit de faptul că asistenţii medicali şi moaşele se confruntă cu numeroşi factori de stres şi de risc, fiind de cele mai multe ori suprasolicitaţi la locul de muncă. Această temă a mai fost abordată şi anterior printr-o campanie, acum câţiva ani, prin care s-a dorit consilierea asistenţilor care se confruntă cu probleme la locul de muncă, identificate în urma completării unor chestionare. Campania nu a avut efectul pe care reprezentanţii filialei îl aşteptau, deoarece puţine unităţi medicale din oraş au fost de acord să aplice chestionarele, şi puţini asistenţi medicale s-au arătat dispuşi să recunoască prin ce trec. „Se temeau să nu afle cineva că au o problemă, şi din cauza asta să nu aibă probleme la serviciu. Scopul nostru a fost să aflăm cu ce probleme se confruntă, pentru că ştiam deja că în urmă cu mai mulţi ani exista un singur asistent la 60 de pacienţi“, a precizat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR.

Pentru a identifica problemele asistenţilor, în cadrul seminariilor gratuite organizate de OAMGMAMR în această perioadă au existat discuţii cu privire la locul de muncă, fiind astfel desprinse şi nemulţumirile pe care aceştia le-au recunoscut treptat. „De exemplu, la Spitalul de Copii, o asistentă într-o dimineaţă are 50 de internări continue şi de zi, după care stă şi introduce toate acele date şi proceduri care ar putea să le facă un registrator. Stă după program pentru că nu are timpul fizic să îşi termine treaba, chiar dacă nu e neapărat în atribuţiile sale, care sunt cele de îngrijire. De aceea, noi vrem să găsim soluţii pentru ca cei din conducerea spitalelor să înţeleagă că asistenţii trebuie să facă ceea ce ştiu ei prin pregătirea de bază. Este afectată şi sănătatea asistenţilor, deoarece aceştia sunt epuizaţi, însă şi calitatea actului medical, pentru că nu le mai ajunge efectiv timpul. Astfel, prin lucrările pe care le vor susţine, le dăm posibilitatea să îşi povestească experienţa“, a mai completat Liliana Pintilie. În cadrul conferinţei va fi premiat cu o tabletă câştigătorul concursului de lucrări ştiinţifice „Nursing de carieră“. Acestea pot fi aduse personal la sediu sau trimise pe e-mail până pe 30 aprilie, pe adresa secretar@oamr-iasi.ro, cu precizarea „participare concurs lucrări ştiinţifice“. Filiala Iaşi a OAMGMAMR marchează evenimentul în fiecare an, acesta fiind al 15-lea an. 
 
 

 

Comentarii