Austria, urmatoarea tara care ar putea parasi UE. Un extremist de dreapta are mari sanse sa devina presedinte in decembrie

joi, 24 noiembrie 2016, 09:46
2 MIN
 Austria, urmatoarea tara care ar putea parasi UE. Un extremist de dreapta are mari sanse sa devina presedinte in decembrie

Oexit dupa Brexit: asta promite Norbert Hofer, candidatul extremei drepte la alegerile prezidentiale "cu repetitie" din Austria. 

Candidatul de extrema dreapta in alegerile prezidentiale din Austria, Norbert Hofer, a afirmat ca va sustine organizarea unui referendum cu privire la apartenenta tarii sale la Uniunea Europeana daca aceasta va deveni mai centralizata dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, informeaza BBC online, potrivit stirileprotv.ro.

Norbert Hofer, reprezentantul Partidul Libertatii (FPOe), care se va confrunta la 4 decembrie, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, cu independentul sustinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, ar putea deveni primul sef de stat din UE exponent al extremistilor de dreapta. Sondajele fac insa greu de anticipat rezultatul scrutinului.

Intr-o declaratie pentru postul britanic, Hofer a afirmat ca, desi Uniunea Europeana este importanta pentru Austria, el doreste o ‘UE mai buna’.

Norbert Hofer a insistat ca nimeni nu ar trebui sa se teama de el ca presedinte si a admis ca musulmanii care traiesc in Austria sunt parte a acestei tari. ‘Islamul nu face parte din valorile noastre’, a nuantat el.

Pe de alta parte, Hofer a dat asigurari ca un vot in favoarea sa nu inseamna unul pentru retragerea Austriei din UE (asa-zisul ‘Oexit’), mentionand insa ca doua situatii l-ar putea determina sa-si schimbe optiunea: o viitoare decizie de admitere a Turciei in UE sau raspunsul Uniunii la Brexit.

‘Daca raspunsul la Brexit ar fi acela de a face o Uniunea Europeana centralizata, in care parlamentelor nationale le sunt reduse prerogativele si in care uniunea este guvernata ca un stat. In acest caz, ar trebui sa avem un referendum in Austria, pentru ca ar duce la o modificare constitutionala’, a explicat el.

Scrutinul de pe 4 decembrie constituie o repetare a celui din luna mai, castigat de Alexander Van der Bellen la o diferenta de doar 30.863 de voturi, dar invalidat de Curtea Constitutionala in urma contestatiei depuse de FPOe.

Chiar daca in Austria rolul presedintelui este in mare parte ceremonial, seful statului are prerogativa de a dizolva Consiliul National, camera legislativa inferioara, si de a convoca alegeri parlamentare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii