De Business

Punem punctul pe știi

Becali râde de creditorii Avicola SA din închisoare

miercuri, 25 februarie 2015, 02:50
4 MIN
 Becali râde de creditorii Avicola SA din închisoare

 O firmă din Botoşani, care încercă de şase ani să obţină banii de la Avicola SA-controlată de Gigi Becali, a fost învinsă din nou în instanţă. Societatea contestă contractul de ipotecă încheiat între Becali şi crescătorul de pui din Iaşi.

Gigi Becali râde din închisoare de un crescător de pui din Botoşani a cărei afacere a fost ruinată de „găinăriile” pe care le-a făcut latifundiarul la SC Avicola SA înainte de intrarea în insolvenţă. Recent, judecătorii Tribunalului Iaşi le-au dat dreptate patronului clubului Steaua Bucureşti şi lichidatorului SC Avicola SRL, Corneliu Mititelu, într-un proces intentat de un creditor. Nicu Onofrei, patron al firmei SC Emanuel Onofrei SNC, intrată şi ea între timp în insolvenţă, are de recuperat peste 1,5 milioane lei de la Avicola de mai bine de şase ani şi încearcă prin toate căile posibile să obţină banii. În 2009, Nicu Onofrei a început afacerile cu Gigi Becali şi îi livra cantităţi semnficative de pui. După o primă livrare plătită de firma lui Becali, Onofrei a făcut o nouă livare, în valoare de 1,56 milioane lei, primind la schimb bilete la ordin care au fost refuzate de bănci la data scadenţei pe motiv că nu sunt suficienţi bani în cont. „Până acum am avut mai multe termene de plată care nu s-au respectat. Problema este că suntem legaţi de mâini şi de picioare, pentru că următoarele serii de pui tot lor trebuie să le livrăm, în condiţiile în care nu avem alt procesator în zonă”, declara Nicu Onofrei, în decembrie 2009, pentru Monitorul de Botoşani.

 
 
Prima încercare
 
 
După intrarea Avicola în insolvenţă, Nicu Onofrei s-a înscris în tabelul creditorilor pentru a-şi recupera banii, dar văzând că alături de el s-au mai „aşezat la masă” alţi peste 120 de creditori pentru datorii de circa 69 milioane lei şi-a diversificat atacul. Astfel, în noiembrie 2014, administratorul judiciar al firmei Emanuel Onofrei SNC a deschis o acţiune pauliană (revocatorie) împotriva Avicola, lui Corneliu Mititelu şi Gigi Becali, prin care solicita ca Becali să fie scos din tabelul creditorilor cu suma de 25,4 milioane lei. În primă fază, Onofrei a solicitat anularea acestei creanţe printr-o contestaţie la tabelul creditorilor, însă judecătorii i-au respins cererea deoarece Becali ar fi depus la dosar un contract de ipotecă, nr 160/15.01.2010. „În baza acestui contract, pârâtul Becali George a acordat debitoarei SC Avicola SA Iaşi un împrumut, aceasta din urmă garantându-l cu patrimoniul imobiliar. Se apreciază de către creditorul SC Emanuel Onofrei SNC că acest contract a fost încheiat în prejudiciul creditorilor SC Avicola SA întrucât prin încheierea sa pârâtul Becali George a obţinut o poziţie privilegiată la masa credală. Faţă de aprecierile reclamantei instanţa apreciază că se vehiculeaza această prezumţie fără a se dovedi în concret că între încheierea actului juridic şi prejudicierea creditorilor există o legatură intrinsecă de cauzalitate”, potrivit unei sentinţe dată de Tribunalul Iaşi în această speţă.
 
 
Sentinţa poate fi atacată în şapte zile
 
 
După publicarea motivării instanţei, lichidatorului Emanuel Onofrei SNC a deschis acţiunea pauliană solicitând anularea contractratului de ipotecă prin care Becali spune că a împrumutat firma SC Avicola SA, menţionând că acel contract a fost semnat „în frauda creditorilor”. „Consideră reprezentanţii creditorului-reclamant că acest contract a fost întocmit în frauda creditorilor societăţii debitoare, determinând insolvenţa SC Avicola SA Iaşi, aceasta întrucât la data întocmirii acestuia era deschisă procedura de concordat preventiv a SC Avicola SA. (…) În ceea ce priveşte contractul de ipotecă, simplele supoziţii invocate de către reclamant cu privire la intenţia de fraudare a celorlalţi creditori de către pârâtul Becali George nu este dovedită. Totodată, creanţa acestui pârât a fost analizată, prin sentinţa pronunţată în dosarul 8893/99/2009/a4 instanţa analizând caracterul cert, lichid şi exigibil în mod irevocabil. Solicită a se avea în vedere aspectele detaliate urmând să respinga cererea”, se arată în motivarea instanţei care a decis să respingă cererea lichidatorului SC Emanuel Onofrei SNC. Sentinţa a fost dată de judecătorul sindic pe 10 decembrie 2014, însă comunicarea oficială a fost făcută pe 23 februarie, astfel că lichidatorul firmei SC Emanuel Onofrei SNC are termen de 7 zile pentru a înainta recurs.
 
 
Cele mai mari afaceri
 
 
În 2009, firma SC Emanuel Onofrei SNC SRL a avut cea mai mare cifră de afaceri de la înfiinţare, respectiv 11,6 milioane lei şi profit de 146.000 lei. În anul următor afacerile au scăzut la 6,5 milioane lei şi în loc de profit firma a înregistrat pierderi de 26.000 lei, iar în 2011 deja afacerile au ajuns la 1,6 milioane lei, iar pierderile la 366.000 lei. Firma din Botoşani a raportat în 2012, anul în care a intrat în insolvenţă, cifră de afaceri 0. Potrivit tabelului definitiv de creanţe, societatea are de plătit către creditori 2,4 milioane lei, din care circa 1,9 milioane lei către firma Viva Feed Buhuşi, al cărei patron derulează activitate în prezent chiar în halele Avicola printr-o altă firmă, SC Ferma 1 Bivolari SRL.

 

 

Comentarii