De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cel mai mare spital din Moldova stă de ani buni fără un angiograf

joi, 19 mai 2016, 01:56
2 MIN
 Cel mai mare spital din Moldova stă de ani buni fără un angiograf

Oficialii din ministerul Sănătăţii nici nu se mai obosesc să răspundă la interpelările pe această temă venite de la Iaşi. Aparatul poate salva vieţi în cazul infarcturilor miocardice. 

Ministerul Sănătăţii tratează cu nepăsare nevoia acută a celui mai mare spital din Moldova, „Sfântul Spiridon“, de a fi dotat cu un angiograf performant, cu ajutorul căruia să se poată salva bolnavii care suferă un infarct miocardic. Pe de o parte, momentan, la nivelul spitalului nu a ajuns nicio informaţie sau document prin care să se răspundă la notele de fundamentare prin care conducerea unităţii medicale a subliniat că are nevoie de acest aparat. „Demersuri se fac de câţiva ani, am trimis mai multe note de fundamentare şi memorii la MS în care am precizat că avem nevoie de acest aparat, însă momentan nu am primit niciun răspuns. Ultima dată când am fost la minister nici nu mai era ministru, deci aşteptăm“, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul spitalului ieşean. 

Pe de altă parte, reprezentanţii ministerului i-au transmis un răspuns scris deputatului UNPR Camelia Bogdănici, fost director medical al spitalului, care a făcut o interpelare în legătură cu dotarea unităţii medicale cu un angiograf, însă nu au făcut nicio referire la aparatul în cauză. Reprezentanţii MS au ţinut însă să evidenţieze că, în 2016, spitalul ieşean a primit 4,5 milioane de lei pentru un RMN. „Nu este prima dată când se întâmplă să întreb despre ceva anume şi să primesc un răspuns care nu are legătură cu întrebarea formulată. În primul rând, un RMN cu substanţă de contrast evidenţiază vascularizaţia oriunde, deci să spunem că poate fi folosit pentru un pacient cronic, nicidecum pentru un pacient cardiac acut. Un pacient acut care a suferit un infarct cardiac are nevoie de angiograf pentru a i se realiza procedura de angioplastie, prin care să poată fi salvat, nu de un RMN. Este foarte bine că spitalul a primit bani pentru RMN, însă nu este acelaşi lucru“, a subliniat dr. Camelia Bogdănici. 

Spitalul „Sf. Spiridon“ are un angiograf pe care îl foloseşte, însă acesta este depăşit moral. Un angiograf performant ar permite cardiologilor de aici să salveze bolnavii care suferă un infarct miocardic. Din cauza lipsei acestui aparat – cu ajutorul căruia medicii pot realiza procedura medicală numită angioplastie, care distruge cheagul de sânge din vasul afectat şi deschide artera afectată – cardiologii din unitatea medicală sunt nevoiţi să transfere bolnavii la Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou. 

Comentarii