De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copil cu esofagul îngustat după ce a băut sodă caustică

sâmbătă, 24 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Copil cu esofagul îngustat după ce a băut sodă caustică

Un copil în vârstă de aproximativ doi ani, de etnie rromă, a fost adus de la un spital din Târgu Mureş la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi după ce a înghiţit sodă caustică, suferind astfel o arsură la nivelul esofagului care îl împiedică să se alimenteze corect. 

Acesta a fost diagnosticat cu stenoză esofagiană în urma ingestiei de substanţă corozivă, care se manifestă printr-o îngustare pronunţată a esofagului, precum şi cu sindrom de deshidratare acută. La prima unitate medicală la care s-a prezentat, i-a fost făcută o radioscopie cu substanţă de contrast, observându-se astfel mai multe stenoze la nivelul esofagului, medicii explicând că sunt multiple stenoze etajate. „Copilul are mai multe îngustări pe esofag, urmează ca zilele următoare să îi facem dilataţie cu bujii Savary. Procedura se face cu anestezie generală, prin plasarea unui fir ghid de oţel inoxidabil pe toată porţiunea esofagului până în stomac. Apoi, copilul se poate alimenta normal, pentru că momentan mănâncă foarte greu, şi dacă mănâncă, de exemplu, carne mai compactă sau dacă înghite un sâmbure, există riscul să nu se mai poată hrăni”, a explicat prof. dr. Marin Burlea, medic primar gastroenterolog şi şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul de Copii.

Medicul a mai precizat că în cazul populaţiei de etnie rromă există şi riscul de a ingera „apă tare”, soluţie folosită la tratarea cuprului, sau „Triumf”, produs folosit pentru curăţarea aragazului, care conţine hidroxid de sodiu. De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între unu şi trei ani sunt predispuşi la astfel de incidente, aflându-se în perioada în care explorează ceea ce îi înconjoară. „La această vârstă, copilul este ca un cercetător, e perioada în care îşi modifică orizontul şi prezintă o curiozitate foarte mare. Atracţia irezistibilă este să umble în sertare şi să deschidă uşi de la mobilier. Din nefericire, părinţii depozitează în sticle de băuturi răcoritoare diferite substanţe, cum ar fi leşia, acel reziduu rezultat la fabricarea artizanală a săpunului în gospodăriile rurale. Ajunge să fie consumată din greşeală, deoarece substanţa este una lichidă, brună, care seamănă cu un suc”, a precizat prof. dr. Marin Burlea.
 
Medicii pediatri susţin că ingestia de sodă caustică în cazul acestui copil a fost recentă, cicatrizarea făcându-se la cel puţin o lună de la ingestie, iar în funcţie de cantitatea de soluţie sau de concentraţie, arsurile la nivelul esofagului pot fi mai profunde, putând să ducă la perforaţii. În 20% dintre cazuri este nevoie de nevoie de o corectare chirurgicală prin esofagoplastie, care constă în confecţionarea unui nou esofag, fie dintr-o porţiune a stomacului, fie dintr-un fragment de colon.  

Comentarii