De Business

Punem punctul pe știi

Costurile cu RCA au fost mutate de la transportatori către persoanele fizice

joi, 20 octombrie 2016, 01:50
2 MIN
 Costurile cu RCA au fost mutate de la transportatori către persoanele fizice

Preşedintele asociaţiei service-urilor auto susţine că tarifele RCA pentru persoanele fizice sunt mai mari cu 25-30% faţă de perioada anterioară.

 

Preţurile maxime ale poliţelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), anunţate luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), arată un transfer al costurilor dinspre transportatori către persoanele fizice, în condiţiile în care tariful pentru camioanele cu masa mai mare de 16 tone a scăzut cu circa 40% faţă de media pieţei, iar cel pentru autoturisme a crescut cu circa 30% faţă de luna februarie a acestui an, a declarat ieri, pentru News.ro, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean.

Luni, ASF a stabilit preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în România, după decizia Guvernului de îngheţare a preţurilor. Astfel, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei. Potrivit calculelor asociaţiei service-urilor auto, preţul poliţelor pentru camioanele de peste 16 tone este mai mic cu circa 40% faţă de media din perioada anterioară, de 12.500 lei. ”Totodată, observ o creştere cu circa 30% a tarifului RCA pentru autoturisme.

Potrivit raportului Milliman, în februarie 2016, tariful RCA mediu pentru un autoturism de acest tip, pentru aceeaşi categorie de vârstă, era de 466 lei pe an, acum este 610 lei”, a spus Muntean, pentru News.ro. Şeful ASSAI consideră că şi preţul RCA pentru camioane este exagerat, în condiţiile în care firmele de asigurări şi-au optimizat costurile din 2015 până în prezent prin înjumătăţirea comisioanelor brokerilor şi prin desfiinţarea sediilor din judeţele care nu erau profitabile. ”Eu personal nu sunt mulţumit de tariful propus de ASF, este cu 25-30% mai mare decât ar trebui sa fie. Din raportul Milliman, la camioanele de peste 16 tone, prima de risc reprezinta 28% din tariful de 7.534 lei. Restul sunt cheltuieli adiţionale nejustificat de mari”, a mai spus Muntean.

Transportatorii au acuzat ASF că ţine ascuns raportul de cercetare asupra pieţei RCA, efectuat de firma Milliman, susţinând că acest raport demonstrează că tarifele RCA au crescut nejustificat de mult din 2015 încoace. ASF a publicat părţi din raport în acest an. Piaţa RCA este zguduită de probleme, în condiţiile în care două companii de pe piaţă, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa. 

 

 

Comentarii