Cum se va circula în Fundaţie după deschiderea pasajului. Noi reglementări intră în vigoare de săptămâna viitoare

joi, 11 decembrie 2014, 02:59
3 MIN
 Cum se va circula în Fundaţie după deschiderea pasajului. Noi reglementări intră în vigoare de săptămâna viitoare

Pasajul subteran de la Fundaţie va fi inaugurat săptămâna viitoare, pe 16 decembrie.

Conducerea Primăriei a prezentat ieri noile reglementări de trafic care vor fi introduse atât în pasaj, cât şi în intersecţia din piaţa Mihai Eminescu. Astfel, pasajul va fi deschis tuturor categoriilor de mijloace de transport, oficialii Primăriei susţinând că atât tirurile, cât şi autobuzele, orice vehicul cu gabarit normal vor putea să-l traverseze.

Conform proiectului, pasajul are o înălţime de 5 metri şi o lăţime de 10 metri, lungimea sa fiind de 286 de metri. Viteza de circulaţie în pasaj va fi de 30 km/h. Odată inaugurat, pasajul va prelua fluxul de circulaţie Păcurari – Independenţei care va deveni prioritar în subteran. „În studiul de trafic se prevede o îmbunătăţire a relaţiei Păcurari cu Independenţei cu peste 75% faţă de valorile de trafic actuale. Vorbim de peste 5.000 de vehicule pe oră la momentele maximale care străbat această intersecţie“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Tot pentru circulaţia din pasajul subteran, s-au prevăzut şi măsuri suplimentare de reglementare. Astfel, la cele două intrări au fost montate balize rutiere şi indicatoare de ocolire, iar marcajul rutier va interzice manevre pe o distanţă de 30 de metri la intrare şi ieşire din pasaj. „Sunt două balustrade de protecţie cu amortizor de şoc care vor fi semnalizate suplimentar, inclusiv marcaje cu bumperi de cauciuc care nu-ţi permit să te apropii de pereţii pasajului. Viteza reglementată este de 30 km/h la traversarea pasajului“, a completat Chirica.

Intersecţia din piaţa Mihai Eminescu va rămâne o intersecţia în giraţie, dar nu una reglementată în sens giratoriu, ci prin semafoare şi indicatoare. Fluxul prioritar va deveni Copou coborâre spre bulevardul Independenţei, Gavril Muzicescu sau Râpa Galbenă. În schimb, şoferii care vor coborî de pe Copou şi vor face virajul la dreapta spre Păcurari vor avea indicatorul „Stop“ în buza pasajului subteran, pentru a da prioritate celor care ies din pasaj. În plus, va fi montată şi o oglindă rutieră pe trotuarul dinspre Biblioteca Centrală Universitară pentru a mări vizibilitatea. „Virajul la dreapta dinspre bulevardul Carol spre Păcurari se va face pe banda de acces dinspre BCU şi pasaj cu reglementarea de «stop», ei fiind obligaţi să se oprească, să se asigure pentru a permite fluxului principal de circulaţie dinspre Independenţei spre Păcurari“, a mai spus Chirica.

Şoferii vor avea posiblitatea să circule dinspre Păcurari spre Independenţei şi prin intersecţia din Fundaţie, singurul dezavantaj fiind faptul că vor trebui să cedeze trecerea celor care coboară dinspre Copou. Cei care vin dinspre Independenţei vor putea în continuare circula pe banda de lângă rond pentru a accesa direcţia de parcurs spre Muzicescu şi Râpa Galbenă, iar şoferii care urcă dinspre Muzicescu spre Păcurari vor fi dirijaţi în giraţie pentru a putea coborî spre Râpa Galbenă.

Oficialii Primăriei au mai precizat că cele patru semafoare din intersecţie vor intra în funcţiune odată cu inaugurarea pasajului subteran şi că intersecţia va fi supravegheată de poliţişti de la Rutieră şi cei locali în primele zile de introducere a noilor reglementări de trafic.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii