Cumpănă pentru Răducu, tânărul diagnosticat cu cancer. Tratamentul în Elveția, mult mai scump

marți, 09 decembrie 2014, 02:57
4 MIN
 Cumpănă pentru Răducu, tânărul diagnosticat cu cancer. Tratamentul în Elveția, mult mai scump

Medicii din Elveţia l-au anunţat pe Radu Ionuţ Avasilcăi că tratamentul său costă 100.000 de euro, sumă mult prea mare pentru fondurile strânse de familia elevului de 17 ani. Pe ultima sută de metri au găsit totuşi o clinică în Germania, unde costurile se ridică la 40.000 de euro. Tratamentul va începe pe 27 decembrie. Tânărul este internat acum la Spitalul de Oncologie din Iaşi.

Întorsătură de 180 de grade în cazul lui Răducu, băiatul bolnav de cancer. Acesta nu va mai face tratamentul în Elveţia, cum au crezut iniţial, ci în Germania. Această schimbare a venit în urma unor probleme care mai apoi şi-au găsit rezolvare, iar Radu Ionuţ Avasilcăi, elevul în vârstă de 17 ani, va putea să înceapă în curând ira­dierea cu plutoniu a tumorii aflate pe nervii optici.

Zilele trecute, familia acestuia au trecut prin clipe de coşmar. Cu copilul în spital, pentru o nouă şedinţă de chimiote­rapie, părinţii au primit răspunsul mult aşteptat de la clinica din Elveţia, însă acest răspuns i-au lăsat fără cuvinte. În urma unui ultim calcul, medicii de acolo i-au spus că tratamentul costă în jur de 100.000 de euro. Când au citit preţul, părinţilor le-a fugit pământul de sub picioare.

Disperaţi au căutat salvarea în altă parte şi au găsit-o destul de rapid, în Germania. Aici, preţul este în jur de 40.000 de euro, bani pe care, din fericire, Răducu îi are în cont. „Astăzi, tata merge şi cumpără biletele pentru avion, va merge doar el cu mine în Ger­mania. Medicii ne-au spus că trebuie să fim la clinică până pe 27 decembrie, prin urmare, pe 25 vom pleca. Avem bani de tratament deoarece s-au strâns în jur de 60.000 de euro, cei de la Salvaţi Copiii mi-au dat 15.000 de euro, au mai fost companii şi firme care mi-au dat câte 1.000 de euro, cum ar fi cei de la Dedeman, Vodafone, de la diferite farmacii… La meciul caritabil care a fost săptămâna trecută s-au strâns din bilete peste 5.000 de euro“, spune Răducu de pe patul de spital.

Este mulţumit că şedinţa de chimioterapie de acum a fost mai suportabilă ca celelalte. Nu i-a mai fost atât de rău şi a putut dormi noaptea. „Dăţile trecute vomitam mult şi dormeam maximum 3 ore pe noapte. Acum a fost mult mai bine, mi-au făcut doar nişte analize, nu mi-au mai făcut tomografie deoarece îmi vor face când ajung în Germania şi nu mai are rost acum“, adaugă tânărul.

După ce va începe tratamentul, Radu va sta în Germania până la începutul lui februarie. Cel care îi va ajuta cu traducerea în limba germană şi cu tot ce înseamnă orientare prin oraş şi ca­zarea tatălui este Alexandru Maxim, fotbalist român profesionist care joacă la echipa de fotbal Stuttgart.

Totul a început de la campania colegilor săi de clasă

Răducu este în spital de vineri iar în tot acest timp colegii nu l-au uitat. Chiar în timp ce vorbeam cu el, lângă patul său stăteau doi dintre ei. Mereu alături, mereu să-i ridice moralul şi să-l încurajeze. Elevul de la Liceul Sportiv a fost diagnosticat cu cancer anul acesta în luna august, în urma unei operaţii. Medicii ieşeni au crezut că are sinuzită, însă după mai multe analize i-au dat vestea cea proastă, şi anume că mai are de trăit câteva luni şi că ar trebui să înceapă tratamentul până la Crăciun, altfel este posibil nici să nu mai prindă Săr­bătorile.

Din disperare, colegii lui de clasă, apoi toată şcoala a început o campanie pentru strângerea de fonduri. Mobilizarea acestor copii a fost mare şi a reprezentat un exemplu pentru noi toţi. În doar două zile, elevii şi profesorii ieşeni au strâns în cont 3.000 de lei. O sumă care lui Radu i s-a părut uriaşă, acesta mărturisind în acea vreme că nu se aştepta la atât de multă susţinere. După ce colegii săi au organizat un concert caritabil, o expoziţie de maşini, au căutat sponsorizări şi au bătut la toate uşile posibile, şansa reală la viaţă a început să prindă contur. Apoi au mai sărit în ajutor şi alţi oameni, simpli, care au auzit de caz de prin ziare ori de la televizor. Datorită tuturor, acum Răducu, un sportiv la rândul său, va avea şansa să se bucure în continuare de tot ce-l înconjoară.

Joacă fotbal la CSMS

Pe lângă şcoală, Răducu şi-a împărţit mereu timpul cu antrenamentele, deoarece este jucător în echipa ieşeană de fotbal CSMS. Se va putea întoarce la pasiunea lui, însă după ce îşi va reveni complet. Şi la şcoală profesorii stau cu sufletul la gură şi se roagă pentru sănătatea lui, deoarece a fost mereu un copil bun. „Radu este elev la noi din clasele gimnaziale, este un elev cu foarte mult bun-simţ, disciplinat şi sufletist“, mărturiseşte Ilie Gheorghică, directorul Liceului cu Program Sportiv din Iaşi. Ca să-i fie alături, prietenul său cel mai bun s-a ras în cap, ca să fie ca el. De la chimioterapie, lui Radu i-a căzut părul, iar acest gest al prietenului său a fost unul de solidaritate.

Ca o ultimă rugăciune spre cer, Radu a mers şi într-un pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii