De Business

Punem punctul pe știi

Descoperire a inspectorilor fiscali ieşeni: 155 milioane lei lipsă din bugetul de stat

luni, 25 august 2014, 01:50
3 MIN
 Descoperire a inspectorilor fiscali ieşeni: 155 milioane lei lipsă din bugetul de stat

Aceasta este rezultată din neplata obligaţiilor fiscale de către contribuabili. O diferenţă uriaşă, de circa şase milioane de euro, a fost descoperită la o mică firmă din judeţ care de anul trecut şi-a mutat activitatea în Suceava.

În primele şapte luni ale anului, inspectorii fiscali au descoperit cu ocazia inspecţiilor fiscale o lipsă de circa 155 milioane lei la bugetul de stat, rezultată din neplata obligaţiilor fiscale de către contribuabili. Din suma totală, în luna iulie au fost constatate diferenţe la buget în valoare de 29 milioane lei în timpul verificării a 150 de operatori economici.

Pentru raportul pe inspecţii fiscale pe luna viitoare, inspectorii au pregătit o supriză: diferenţe de 26,7 milioane lei (circa şase milioane euro) la o mică firmă din Paşcani, care de anul trecut şi-a mutat activitatea în Suceava. Societatea SC Nicostar Import Export SRL a fost înfiinţată în anul 2005 de doi antreprenori din Paşcani, Ion Macovei (56 de ani) şi Neculai Iuga (33 de ani), dar a fost radiată anul trecut şi transferată în Suceava. În prezent, societatea este deţinută de doi tineri, Andrei Mărgineanu (26 de ani) şi Alexandru Ciuclea (21 de ani), şi are domeniul de activitate activităţi în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor). Din momentul radierii, firma a acumulat datorii de 51.000 lei din neplata TVA şi a impozitului pe profit, însă inspectorii au descoperit diferenţele consistente în trecutul firmei, de când activa la Paşcani. Potrivit unor surse apropiate inspecţiei, raportul încă nu a fost definitivat, valoarea de 26,7 milioane lei fiind o estimare, motiv pentru care poate suferi modificări până la terminarea controlului. Totuşi, diferenţa este dată în mare parte din neînregistrarea de facturi, datoriile la bugetul de stat nefiind semnificative în stabilirea prejudiciului.

De altfel, şi în raportul pe luna trecută publicat de Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice Iaşi reiese că majoritatea sesizărilor penale sunt întocmite de inspectori în urma unor cazuri de neîregistrare de facturi pentru a „fenta” plata TVA. „Sesizările penale au fost înaintate organelor de cercetare pentru fapte ca înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu sunt recunoscute ca aparţinând regimului special de către administratorii societăţilor menţionate ca fiind furnizori şi nu reflectă tranzacţii comerciale recunoscute de către acestea şi nedeclararea TVA aferentă livrărilor de bunuri şi servicii şi a impozitului pe veniturile aferente, TVA dedusă în baza unor facturi provenind de la  firme inexistente, contribuabili radiaţi, contribuabili care nu funcţionează la sediul social declarat sau contribuabili  tip «fantomă»”, se arată în raportul AJFP pe luna iulie.

Zero angajaţi

Potrivit ultimelor date publicate de Ministerul de Finanţe, firma suceveană avea cifra de afaceri 0, pierderi de 4500 lei şi datorii de 117.000 lei, însă în 2008 cifra de afaceri era de 950.000 lei cu 0 angajaţi, iar datoriile erau de 127.000 lei. Actualii acţionari ai firmei mai deţin şi firma SC Artmacri, înfiinţată în 1991 în judeţul Neamţ şi radiată simultan cu societatea SC Nicostar Import Export SRL, când i-a fost şi transferată activitatea în Suceava. În prezent, cele două firme radiate în judeţele Iaşi şi Neamţ au acelaşi sediu social, respectiv pe bulvevardul George Enescu, nr. 15. În 2011, ultimul an când firma a depus bilanţ contabil, la cifra de afaceri de 9,2 milioane lei, societatea acumulase datorii de 9,8 milioane lei fără a avea angajaţi, un semn că actualii acţionari ar putea fi achiziţionari de firme cu datorii sau „cu probleme”, în cazul Nicostar Import Export. „Ziarul de Iaşi” a încercat să ia legătura cu acţionarii Nicostar Import Export, însă nu şi-au publicat datele de contact pe mfinante.ro, registrul comerţului sau site-urile specializate de prezentare a firmelor.

 

Comentarii