Dragobetele: manual de utilizare

marți, 21 februarie 2017, 08:00
4 MIN

* Valentine’s Day a trecut, s-a depăşit planul la inimioare roşii / roz pluşate, dar tot nu ne-am iubit mai mult. Mai avem o şansă, peste trei zile: Dragobetele! Mulţi n-au ţinut cont de Valentin, zicând că nu-i român, că-i plătit de Soros, că e de la multinaţionale şi de-aia vine cu oferte promoţionale; pe partea Dragobetelui nu vor avea nimic de reproşat, fiind neaoş, ca Ponta sau Dragnea. Chit că, dacă ne aducem aminte, ziua Dragobetelui a ajuns sărbătorită, după 1990, mai recent ca Valentine’s Day. El este răspunsul naţional la globalistul Valentin, stegarul dac de la mitingurile PSD în faţa Occidentului, ciobănaşul moldovean cu oaia în cârcă în faţa concurenţei, e câte puţin din toate. Sau nimic.

* Deşi declarat manager al iubirii neaoşe româneşti, Dragobetele e discret: nimeni nu ştie cum arată un Dragobete, dacă e pe cale de dispariţie, fiind protejat de lege, dacă mănâncă seminţe, dacă bea, fumează, scuipă printre dinţi, dacă are dinţi, dacă poartă la picior 48 sau 56, dacă are picioare (şi dacă da, câte), dacă năduşeşte (şi dacă da, dacă se spală sub braţ!), dacă se dizolvă în spirt ori acetonă, dacă ştie bancuri, dacă a avut limbrici în copilărie sau doar păduchi, dacă votează (şi cu cine!) etc. Bătrânii spun că ar fi fiul Babei Dochia; despre tată nu pomenesc nimic: ziua sa fiind în prag de primăvară, o fi copil din flori. Spre deosebire de Valentin, bătrân blajin şi bărbos, Dragobetele e tânăr chipeş, de origine dacică, deci umblă îmbrăcat în sacou din piele de mânz, purtând cuşmă de viezure cu pană de barză şi mirosind a brânză.

* Aceiaşi bătrâni (un fel de "cercetători britanici" din ştiri) spun că, pe vremuri, fetele şi flăcăii, îmbrăcaţi frumos, se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute în pădure flori de primăvară şi vreascuri (pare o scuză idioată: "Mamă, e Dragobetele, ies cu Gigi la pădure! Sigur nu facem prostii, doar adunăm vreascuri!"). Fetele se întorceau în sat alergând (obicei numit "zburătorit"), urmărite de băieţi; dacă flăcăul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, se sărutau. Pesemne că dacă flăcăul n-avea condiţie fizică şi mergea mai încet, fata se prefăcea că se împiedică. Şi astăzi flăcăii merg la pădure şi iau fetele cu ei, să stea de şase când fură lemne…

* Mai multe despre Dragobete, în zilele următoare; acum e important să ţineţi minte că vineri e o nouă zi de oferit daruri femeilor iubite, mai ales dacă aţi uitat s-o faceţi de Valentine’s Day. Cum produsele nevândute sunt revalorificate şi pregătite pentru a fi comercializate cu următoarea ocazie, puteţi găsi în comerţ cadouri, cam aşa:

* Dragobete Mare, de montat în curte, să se oftice vecinii. Înainte de 14 februarie s-a vândut sub numele de "Valentin Mare", iar înainte de 25 decembrie sub cel de "Moş Crăciun Mare", doar că, atunci, avea tolbă şi barbă lungă. Azi, tolba se vinde separat, drept "Poşetă trendy, XXL".

* Trusa pentru serenade "Lăutar". Înainte de Valentine’s Day se numea, mai rafinat, "Trubadurul", iar înainte de Sărbătorile de Iarnă s-a numit "Set obiceiuri bătrâneşti pt. copii", dar mai conţinea, pe lângă clopoţei şi buhai, un harapnic – care acum se vinde într-un alt set, împreună cu o pereche de cătuşe roz, pluşate.

* Lănţişoare pentru femei cu gât gros. Înainte au fost comercializate cu denumirea de "Lanţuri antiderapante". Merg împreună cu "Lopata de împrăştiat petale de flori în faţa femeii iubite", fostă "Lopată ptr. deszăpezit".

* Vin "Puterea Dragobetelui". Roşu închis şi sec (cabernet, de pildă), spre deosebire de cel al lui Valentin, care a fost roze şi mai dulce. Înainte de Dragobete era denumit "Puterea Ursului"; ar merge la el sloganul "Pentru Dragobeţie cu persoana iubită!".

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii