Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Duminica în care Maidan-ul se va muta în Parlament?

GALERIE
euromaidan
  • euromaidan
- +

Ucraina a încheiat vineri campania electorală pentru alegerile anticipate de duminică, prin care prooccidentalii provenind din cadrul mişcării de contestare din Piaţa Independenţei (Maidan) speră să-şi consolideze puterea, în plină criză cu Rusia în estul separatist prorus al ţării.

Alegerile au loc într-o perioadă extrem de dificilă pentru această fostă republică sovietică care a pierdut în martie Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia, şi se confruntă cu o insurecţie armată prorusă în bazinul minier Donbas, un conflict soldat cu peste 3.700 de morţi de la jumătatea lui aprilie. "Nu va exista un conflict îngheţat, pentru că Donbasul nu va putea supravieţui fără Ucraina", a dat asigurări joi seara, la Odesa, preşedintele Petro Poroşenko a cărui mişcare pleacă de pe poziţia de favorită în legislative. Procesul de pace lansat de preşedinte nu a fost suficient să pună capăt confruntărilor armate, iar separatiştii - care deţin controlul asupra unei părţi din regiunile Doneţk şi Lugansk - se pregătesc să-şi organizeze propriile alegeri pe 2 noiembrie.
Un armistiţiu a fost încheiat la începutul lui septembrie între Kiev şi rebeli, cu participarea Rusiei şi OSCE, dar confruntări armate puternice continuă să aibă loc în câteva zone de rezistenţă, provocând zilnic morţi în rândul civililor.


Blocul preşedintelui Petro Poroşenko, ales în mai cu promisiunea că va pacifica estul ţării, conduce în sondaje cu peste 30% din intenţiile de vot şi este urmat de alte formaţiuni prooccidentale. Preşedintele a declarat că speră, după acest scrutin, la o "majoritate constituţională", care să permită implementarea unor reforme considerate vitale pentru această ţară foarte afectată de flagelul corupţiei şi aflată într-o recesiune profundă, agravată de război.
Pentru prima dată în istoria Ucrainei postsovietice, Parlamentul urmează să fie dominat confortabil de către prooccidentali, din cauza ascensiunii sentimentelor antiruseşti, în contextul în care cinci dintre cele 36,5 milioane de alegători nu vor putea să voteze, ei trăind în Crimeea şi în zone rebele din Donbas, în mod tradiţional proruse.

Comuniştii riscă să nu mai fie reprezentaţi în Parlament

Anunţând dizolvarea Verhovna Rada, Poroşenko a afirmat că nu poate să guverneze cu o Adunare care l-a susţinut pe predecesorul său, prorusul Viktor Ianukovici, care a întors spatele unei apropieri de UE şi a reprimat violent mişcarea de contestare care, până la urmă, l-a îndepărtat de la putere. El a reproşat, de asemenea, unei părţi a celor 450 de deputaţi aleşi în 2012 că-i susţine pe rebelii separatişti, ajutaţi, potrivit Kievului şi Occidentului, cu armament şi oameni de către Rusia. Două formaţiuni moştenitoare ale Partidului Regiunilor al lui Ianukovici - Ucraina Puternică şi Blocul Opoziţiei - ar putea trece pragul de 5% şi intra în Parlament, dar comuniştii riscă să nu mai fie reprezentaţi. Noua Adunare se va dota, în schimb, cu mai mulţi tineri jurnalişti şi activişti care s-au remarcat în timpul mişcării proeuropene de contestare în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev, înscrişi pe listele principalelor formaţiuni, dar şi cu voluntari care au luptat în estul ţării şi care vor să facă auzită "vocea frontului" în Parlament.


După legislative, prima sarcină a şefului statului va fi să formeze o coaliţie solidă, capabilă să adopte măsurile dificile de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai Ucrainei, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Bruxelles-ul. Premierul Arseni Iaţeniuk a avertizat joi că Ucraina trebuie să insiste, după alegeri, pentru a obţine un ajutor suplimentar din partea FMI, care i-a promis deja 17 miliarde de dolari.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri