De Sănătate

Punem punctul pe știi

Exces electoral pe vieţile ieşenilor

EXCLUSIV: Exces electoral pe vieţile ieşenilor. Efectul panglicilor tăiate în pripă

miercuri, 26 octombrie 2016, 01:59
3 MIN

Un foarte important obiectiv medical al Iaşului a fost inaugurat cu mare tam-tam în campania electorală de la alegerile locale, dar, deşi au trecut aproape 6 luni de atunci, acesta nu a fost deloc folosit. „Mai sunt mici chestiuni legate de organizare“, ne tot spun de atunci oficialii Spitalului „Sfântul Spiridon“, când îi întrebăm. În aceste condiţii, de ce s-a făcut inaugurarea tocmai în luna mai? O posibilă explicaţie: era campanie electorală, iar candidatul PSD la Primărie a fost invitat în primul rând, la tăiat panglicile. Obiectivul în cauză este unul de la care se aşteaptă să salveze efectiv vieţi. Este vorba de noul Bloc operator al UPU de la „Sf. Spiridon“ destinat pacienţilor cu politraumă din accidente, o investiţie de câteva milioane de euro, cu aparatură de ultimă generaţie, dar peste care s-a aşezat deja praful. Peste câteva zile începe o nouă campanie electorală: se vor tăia din nou panglicile? 

Niciun pacient cu politraumă adus în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ nu a fost operat în noul bloc operator, cu toate că acesta a fost inaugurat încă din luna mai, întâmplător sau nu chiar în campania electorală pentru alegerile locale. De la inaugurare şi până în prezent, pacienţii politraumatizaţi au fost transferaţi din UPU în blocurile operatorii organizate la nivelul secţiilor chirurgicale, cu toate că la etajul întâi al UPU – locul de intrare în spital al victimelor – există două săli moderne de operaţie. Potrivit conducerii spitalului, situaţia se va remedia în viitorul apropiat, după organizarea unui compartiment ATI în UPU şi după externarea pacientului care în urmă cu o lună a primit un ficat sănătos, transplantul efectuându-se în noul bloc operator. 

Nicio operaţie de specialitate nu a avut loc

„Ziarul de Iaşi“ a relatat pe larg, în luna iunie, şi în luna septembrie, situaţia bizară a blocului operator nou, dar nefolosit din UPU. De fiecare dată, conducerea medicală a spitalului a subliniat că va demara, în scurt timp, activitatea din blocul operator, motivând nefolosirea acestuia prin lipsa de personal şi de dotare. 

Totuşi, după aproape şase luni de la inaugurare, în blocul operator din UPU nu a fost operat niciun pacient cu politraumatism, ci doar doi bolnavi care au necesitat transplant de ficat. Ultimul pacient transplantat în blocul operator din UPU se află internat de mai bine de o lună într-o rezervă organizată în cadrul acestuia, cu toate că reprezentanţii Centrului Regional de Transplant precizau, după intervenţia chirurgicală, că, după un timp, bolnavul va fi transferat pe secţie.

Potrivit unei dispoziţii a conducerii spitalului, blocul operator din UPU este destinat pacienţilor cu politraumatism care au nevoie de intervenţie chirurgicală de medicină internă, neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, ortopedie, oftalmologie, precum şi pentru activitatea de prelevare de organe şi transplant. Mai noi, potrivit conducerii medicale a spitalului, activitatea din blocul operator va fi demarată abia după finalizarea unor detalii care ţin de organizarea unui compartiment ATI. „Pe de o parte, în prezent, acolo este menţinut sub supraveghere de specialitate pacientul cu transplant de ficat. Pe de altă parte, trebuie să punem la punct mici chestiuni legate de organizarea unui compartiment ATI cu şapte paturi, dintre care unul destinat transplantului hepatic“, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Una din explicaţii: „O problemă cu personalul“

Directorul medical a mai precizat că spitalul trebuie să găsească o soluţie şi în ceea ce priveşte personalul care îşi va desfăşura activitatea în noul bloc operator. „Legat de personal, trebuie să găsim o variantă de lucru care să ne fie favorabilă, pentru că o intervenţie în blocul operator din UPU ar însemna să solicităm personal de pe unele secţii, şi aşa s-ar putea ivi un dezechilibru. Sper să rezolvăm situaţia într-un timp relativ scurt“, a mai completat Ştefan Georgescu. 

În timp ce blocul operator din UPU nu este folosit, la Spitalul „Sfântul Spiridon“ secţiile clinice de chirurgie operează comasat. Clinicile chirurgicale I şi II şi Ortopedia operează în acelaşi bloc operator, clinicile chirugicale II şi III operează în acelaşi spaţiu în care intervine şi neurochirurgia în cazuri extreme, iar clinicile BMF, ORL şi cea de chirurgie plastică realizează intervenţii în acelaşi bloc operator. Noul bloc operator de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a fost inaugurat pe 11 mai, în plină campanie electorală pentru Primăria, la eveniment chiar participând, în prim plan, şi candidatul PSD Mihai Chirica. Blocul operator este parte a proiectului de reabilitare şi modernizare a UPU, demarat în 2013. Investiţia, în valoare de 10,5 milioane de lei, a aparţinut în totalitate Ministerului Sănătăţii, Primăria Iaşi contribuind cu o investiţie de 250.000 de lei pentru construirea celor două pasarele care leagă UPU de clinicile spitalului. 

Comentarii