Noi punem "os" în Oscar

Luptă: nouă filme pe o nouă statuetă!

sâmbătă, 25 februarie 2017, 13:40
5 MIN
 Luptă: nouă filme pe o nouă statuetă!

Mâine se vor decerna Premiile Oscar: nouă producţii concurează la categoria "Cel mai bun film"! Dacă doi oameni se uită la acelaşi film, fiecare înţelege altceva; dacă se ceartă şi cer părerea unui al treilea spectator, acesta se va uita la ei mirat, fiindcă şi el a înţeles altceva. 

Criticii de cinema din cadrul Bombei, deşi nu au văzut toate filmele nominalizate, vi le prezintă, totuşi, după cum le-au înţeles ei:

 
Moonlight – Amintiri din copilărie
Adică "Lumina Lunii". Cronicarii zic că ar fi o dramă despre un tânăr african-american din Miami şi despre evoluţia sa din copilărie până când se face măricel, într-un mediu plin de violenţă. Alţi cronicari spun despre copilăria lui Nică al lui Ştefan a Petrei că e, de fapt, "copilăria copilului universal"; prin urmare, e posibil să vedem în "Moonlight" scene memorabile, precum cea în care eroul fuge la Miami Beach, la scăldat, cea în care fură un vultur pleşuv american din scorbura unui tei sau scena de neuitat în care compromite recolta de cânepă a mătuşii Mary, lăsând pe uscat zeci de dealeri.
 
La La Land – Musical cu meşteri români
 S-ar putea traduce prin "Tărâmul lui La La" şi trimite la România de azi, ţară în care mulţi o lălăie în loc să muncească. Ar putea fi vorba despre nişte meşteri care târâie tot filmul ţevi prin atelier, spre disperarea colegilor care vor să doarmă pe bancurile de lucru. Şi, parcă pentru a-i exaspera mai tare pe aceştia, meşterii încep să fluiere ca zugravii pe schele şi să cânte fără perdea. Finalul e unul fericit: după programul de muncă toţi se împacă şi trec pe la bancomat, fiind zi de leafă, apoi se îndreaptă, tot cântând, spre primul bufet, unde continuă să cânte împreună cu ospătarii.
 
Lion – Inflaţia ne dă târcoale?
În limba noastră-i o comoară înseamnă "Leul". Poate fi drama unui indian despărţit de familie în copilărie, care e ulterior adoptat, îşi face un rost în viaţă şi îşi regăseşte mama folosind Google Earth, dar poate fi şi un film despre leul românesc, depreciat după ultimele evenimente, care ar putea să o ducă şi mai rău, dacă Guvernul va face inflaţie să aibă de unde plăti promisiunile din campania electorală – caz în care ar fi nu doar dramă, ci de-a dreptul tragedie.
 
Hidden Figures – Cine i-a adus la miting?
Titlul ar fi "Cifre ascunse" sau "Figuri ascunse"; merge în ambele feluri, fiind o dramă biografică despre femeile africane-americane matematiciene care au lucrat, aproape anonime, pentru NASA, pe vremea segregaţionismului în floare. Merge şi ca dramă politică, despre figurile ascunse aflate în spatele femeilor de culoare care au zbierat în faţă la Cotroceni, gen Floricica Dansatoarea ori rromanca aia, cu dantură de alien (sau de predator, încă nu ne-am dat seama).
 
Manchester by the Sea – posibil scenariu catastrofic
S-ar traduce "Manchester de la Mare". Nu l-am văzut şi nici n-am citit cronicile, care ni s-au părut stufoase, dar putem să vă spunem că nu-i vorba despre oraşul britanic Manchester care, în urma unei alunecări de teren, se deplasează 55 de kilometri şi ajunge pe malul mării (bună idee de scenariu SF catastrofic, totuşi!), ci despre oraşul american Manchester-by-the-Sea (care chiar aşa se cheamă) din Massachusetts. Un fel de "Iaşi-pe-Bahlui", mai exact.
 
Arrival – "Nu ne vindem Terra!"
"Sosirea" e cu nişte extratereştri în formă de caracatiţe cu şapte braţe, care sosesc la noi cu nişte nave în formă de seminţe gigantice şi vor să transmită mesaje folosind o scriere semănând cu petele lăsate de cănile de cafea pe feţele de masă. Respectivii pleacă de pe Terra după ce au fost niţel agresaţi şi foarte ameninţaţi, iar unul chiar a răposat. Film plin de paradoxuri temporale, o referire poetică la venirea investitorilor străini în România, întâlnirea lor de gradul III cu mafia politică autohtonă şi plecarea lor ca împuşcaţi, chiar dacă voiau să ne ajute, întocmai ca extratereştrii din film.
 
Hacksaw Ridge – Realitatea bate din nou filmul
 Am putea putea glumi şi pe tema asta, dar nu vrem, fiind o treabă serioasă: e un film biografic despre Desmond Doss, un adevărat erou al Războiului din Pacific care a salvat zeci de vieţi (primind cea mai înaltă distincţie militară americană, "Medalia de Onoare") fără să pună mâna pe armă, din motive religioase. Un film de război bine făcut de Mel Gibson, cu paranteza că Desmond Doss din viaţă a fost mult mai tare decât cel din film şi cu menţiunea că, dacă îl urmăriţi când staţi la masă şi sunteţi mai sensibili la stomăcel, puneţi pauză pe la 1:12:00, când începe măcelul.
                                                       
Fences – Pe afară-i vopsit gardul
Dacă ne luăm după nume, "Garduri" ar putea fi un film despre activitatea, bucuriile şi neîmplinirile meşterilor care montează garduri sudate, atleţilor care aleargă la probe cu garduri, hoţilor care sar gardurile vecinilor, să ciordească găini, sau elevilor leneşi care îşi leagă cărţile de garduri. Dacă nu-i vorba despre astea, atunci habar n-avem de ce au pus filmului numele "Garduri". Ar putea sugera zidul pe care Donald Trump vrea să-l ridice la graniţa cu Mexicul, dar în cazul ăsta s-ar fi numit "Zidul". Noi am tot aşteptat să vină cineva care a văzut filmul şi să ni-l povestească, dar n-a venit.
  
Hell Or High Water – Naiba sau inundaţii!
Titlul înseamnă "în ciuda tuturor obstacolelor", dar tradus cuvânt cu cuvânt dă "iad sau apă adâncă"; poate părea un film de actualitate despre această perioadă, în care zăpada se topeşte şi produce inundaţii, dar unii pretind că ar fi neo-western poliţist cu drame familiale şi spargeri de bănci. Adevărul sigur e pe undeva, la mijloc: de altfel, fiecare situaţie de inundaţie e mai rea ca o spargere de bancă şi ar fi normal să vină poliţia să ancheteze pe ce materiale de campanie electorală s-au spart banii alocaţi pentru materiale de construcţie a digurilor, înainte de alegerile locale.
 
Cinefilmul

Comentarii