De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de la Spitalul CF Iaşi constată o creştere a numărului de cancere de pancreas

vineri, 07 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Medicii de la Spitalul CF Iaşi constată o creştere a numărului de cancere de pancreas

Medicii de la Spitalul Căi Ferate Iaşi spun că, în ultimii ani, numărul cazurilor de cancere de pancreas la care se intervine chirurgical s-a triplat, fiind înregistrată o frecvenţă tot mai mare. Una dintre problemele majore este că acestea sunt surprinse într-un stadiu în care rezultatele chirurgicale sunt limitate din cauza agresivităţii cu care boala evoluează, majoritatea pacienţilor ajungând la spital abia atunci când apar simptome alarmante.

„Iniţial, pacientul acuză dureri abdominale, intoleranţă alimentară la anumite alimente, care apoi se poate generaliza. Un alt semn este pierderea ponderală. De multe ori este una insesizabilă, deoarece fiind persoane gurmande, sunt şi persoane obeze. Semnul care alarmează sunt colicile biliare şi icterul. La noi însă toţi cei care vin, vin în faza de icter, asta îi determină să vină la spital. În mod clasic când apar durerile şi icterul, înseamnă că e o fază chirurgicală avansată”, a explicat dr. Mihai Glod, medic chirurg şi manager al unităţii medicale. În funcţie de întinderea metastazelor, se recurge la rezecţii hepatice, vasculare sau digestive.

Deşi astfel de cazuri se înregistrează în rândul oamenilor cu vârsta de peste 50 de ani, recent la unitatea medicală ieşeană a ajuns şi un bărbat de 37 de ani, diagnosticat cu cancer de pancreas extins. Pentru a-l putea salva, chirurgii i-au îndepărtat tot ceea ce era afectat de tumoră, fiind necesară rezecţia mai multor organe, o parte din ficat, dar şi o parte din stomac.

„A fost un caz refuzat de alte spitale din ţară, deoarece era considerat depăşit, fără şanse de supravieţuire. O parte din tumori, în special cele pancreatice, survin pe fondul unor episoade de pancreatită acută sau cronică, preexistente, fiind dificil de evaluat întinderea cancerului faţă de dimensiunea tumorii. Sunt tumori agresive prin localizare şi prin potenţialul evolutiv, având de regulă o evoluţie rapidă, în sens negativ. Dacă înainte nu aveam neoplasme decât la cei peste 50 de ani, acum întâlnim cazuri şi la 25-30 de ani, însă frecvenţa maximă se înregistrează în intervalul 50-70 de ani”, a completat dr. Mihai Glod. 

 

 

Comentarii