Monica Macovei, la Ziarul de Iaşi: După două mandate de preşedinte înfiinţez un partid

luni, 01 septembrie 2014, 01:50
14 MIN
 Monica Macovei, la Ziarul de Iaşi: După două mandate de preşedinte înfiinţez un partid

"Ziarul de Iaşi" continuă seria interviurilor cu personalităţi politice importante care vizitează Iaşul. Azi, un incitant dialog cu europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, care şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent la Preşedinţie.

– Există politicieni cunoscuţi sau personalităţi publice care vă susţin candidatura la preşedinţie? S-a creat impresia, probabil falsă, că nu aveţi susţinători de calibru.

– Sunt persoane publice care şi-au declarat pe faţă susţinerea faţă de mine. Unul dintre ei este Vladimir Tismăneanu, şi sunt şi alţii cu care am vorbit, şi vine rândul fiecăruia, când îi vine lui să o spună. Eu nu cer oamenilor să facă acest lucru. O pot face ei atunci când vor vrea şi când o să simtă nevoia. Vreau să spun că am susţinători intelectuali, am în echipa de campanie pe comunicare pe cei mai buni regizori, pe cei mai buni fotografi, pe cei mai buni comunicatori, pe cei mai buni IT-işti, pe cei mai buni designeri de web-site, toţi care au venit lângă mine şi s-au oferit să lucreze pro bono, spunând „în sfârşit am şi eu pe cine vota“. Politicieni, nu, dar eu candidez împotriva întregii clase politice. Eu candidez împotriva celor trei mari partide: PSD, PNL, PDL şi cu toate celelalte mici din jurul lor. Pentru că după 25 de ani îmi dau seama că dinăuntru schimbarea este foarte greu de făcut. Eu am făcut codul etic, am mai făcut nişte lucruri în PDL. Niciunul din PDL nu a spus că este dosar politic când a fost cercetat, deci avem nişte criterii. Dar acum, uitându-ne pe toată scena politică de 25 de ani: toate aceste partide, PSD, PNL, PDL plus celelalte, sunt ca 10 degete de la două mâini încrucişate. Fac afaceri împreună, transpartinice, prin spatele uşilor închise, de multe ori este putere şi opoziţie numai de faţadă, se fac blaturi, adică înţelegeri secrete, ilegale şi imorale în spatele unei uşi închise, şi din asta românii au de suferit. În final, toată încrengătura asta politică este ca să se fure. Eu folosesc cuvântul „fure“ şi pentru corupţie, şi pentru abuzul în serviciu, şi pentru tot ce înseamnă luat din banul public. Iar banii publici sunt banii noştri, banul public  este banul nostru: al tău, al meu, al lui, al celui din Braşov, al oamenilor. Eu sunt împotriva clasei politice. Eu merg cu oamenii în această campanie.

USL vrea să nu mai fie cercetat

– Tot un fel de blat a fost şi „trocul“ făcut de Băsescu şi Ponta vizavi de şefii Parchetului General şi DNA. Cum aţi fi procedat dacă eraţi preşedinte?

– A fost o înţelegere cu care eu personal nu am fost de acord. Îmi amintesc că am dat două comunicate publice, am fost la televizor de mai multe ori şi am afirmat public că nu sunt de acord. În primul rând, nu am fost de acord să se renunţe la procedura de selecţie pe care ministrul Justiţiei trebuie să o facă atunci când propune un candidat procuror-şef de DNA, procuror general, adjunct, şef de secţie, sunt 36 de poziţii de conducere la nivelul DNA, Parchetului General şi cel de Crimă Organizată. Eu, ca ministru, dacă te propun pe tine, eu de unde te scot, din pălărie? Eu trebuie să am un colectiv de interviu. Eu am folosit şi psiholog, a fost excepţional de util: îţi măsoară integritatea, puterea, dacă te uiţi în ochii celui cu care vorbeşti, dacă îţi mişti gâtul în cămaşă, dacă te înroşeşti, dacă transpiri, dacă te uiţi în jos, dacă nu răspunzi imediat, eşti sincer, nu eşti sincer. Ai o procedură de selecţie din care vii şi zici: procedura de selecţie mi l-a dat ca propunere pe X. Din 2005 până în 2013, toţi miniştrii au urmat această procedură. Dacă o propunere este bună, ministrul ia coroniţă, dacă o propunere este proastă, toată lumea ştie cine a făcut-o. Răspunderea individuală este esenţială într-o democraţie. La această procedură de selecţie s-a renunţat în 2013, când şi Ponta, şi Traian Băsescu au decis să nu mai facă o procedură de selecţie. Eu m-am supărat foarte tare atunci, am simţit nu că sunt trădată personal, dar după ce faci o bună practică opt ani de zile pentru binele ţării, iar Justiţia mergea, de ce să renunţi la ceva ce merge foarte bine? Doi, apoi sigur, s-au înţeles. Chiar dacă avea Ponta 60-70% în Parlament. Ok, trebuia să faci o înţelegere politică. Trebuie să accepţi o realitate politică. Pentru că, de fapt, USL a vrut şi atunci, cum vrea şi acum, să nu mai fie cercetat. Cum a zis şi Ponta: „scapă cine poate, dacă nu luăm preşedinţia“. Cum a zis şi Antonescu: „dacă nu avem DNA şi ANI, nu avem puterea“. Şi s-a mai zis acum: „dacă nu luăm controlul politic asupra DNA, nu suntem la putere“. Vă daţi seama? Totul este despre dosare, că nu vor să fie cercetaţi.

Jumătate din populaţia României este scârbită de politică, de politicieni

– Cum apreciaţi, ca fost ministru al Justiţiei, activitatea procurorului general Tiberiu Niţu, respectiv a procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi? Puteţi să le daţi o notă?

– Kovesi continuă ceea ce a făcut Daniel Morar, şi atunci nota este de 9 spre 10, hai să nu dăm 10 aşa foarte repede. Niţu e de nota 2, de nota 1, de… cât se dă? Unu din oficiu. E coleg cu Ponta de facultate. Sunt dosare cu frauda la referendum. Cinci au plecat în judecată şi sunt şi condamnaţi. Şi dacă te uiţi pe dosare, vezi că într-un orăşel procentul de fraudă este de 12-15%. Nu vreau să mă gândesc ce s-a făcut la nivelul ţării. Iar dosarul mare făcut de DNA cu Dragnea, care acum este inculpat, dar e tot ministru şi organizează şi alegerile. Iar să ai un ministru trimis în judecată pentru fraudă şi să-l pui şef de campanie arată că vrei să furi voturi. În dosarul lui Dragnea sunt mult mai mulţi, şefi de secţii de votare şi alţii, care potrivit noului Cod de Procedură Penală şi-au încheiat povestea în justiţie pentru că au recunoscut că au fraudat, puşi de X, şi ca atare au fost condamnaţi şi a ieşit din proces. În dosar sunt deja condamnări, da? Urmează şi el. Va spune că este nevinovat, va zâmbi îngereşte şi ne va fura din buzunar. De asta şi intru în competiţie, pentru că până la urmă politicienii îşi dau mâna să nu fie cercetaţi şi anchetaţi şi să ia din banul public. DNA se ocupă şi de magistraţi, iar dacă justiţia este curată, ea curăţă toate sistemele, şi cel social, şi cel politic, tot. În acelaşi timp, dreptatea se mută în educaţie şi în sănătate. Dacă avem rezidenţiate corecte, dacă avem examene corecte, concursuri corecte, la profesori, la doctori, dacă îşi iau posturile pe merit, dacă economisim din banii de la corupţi, vedeţi câţi bani avem pentru educaţie şi sănătate. Voiculescu, 60 de milioane de euro… Suntem la Iaşi: 1,3 milioane de euro Fenechiu. Chiuariu şi ceilalţi inculpaţi în dosarul Poşta, condamnaţi: aproape 5 milioane de euro. Şi sunt foarte multe. Ajungem aşa la miliardul de euro, care trebuie recuperat de la aceşti oameni, pentru că sunt banii noştri, ai tuturor din ţara asta. Banii ăştia îi investim în sănătate, în educaţie şi facem investiţii sănătoase, că nu mai avem corupţie sau mai puţină. Atunci sunt competiţiile corecte, atunci vin marii investitori americani, britanici, că ei nici n-au voie, îi condamnă acolo dacă dau şpagă aici. Vin investitorii serioşi şi creează locuri de muncă. Nu vin de ăştia care cumpără pe şpagă o făbricuţă sau o mare fabrică, intră în insolvenţă, nu-şi respectă obligaţiile, dau oamenii afară şi se termină. Toate sunt legate: dreptate în toate aceste domenii, locuri de muncă, sănătate şi educaţie. Şi ce vreau eu, şi asta îmi doresc şi cred că asta o să-mi pun ca logo: o Românie veselă, în care oamenii să fie veseli. Să fie veseli pentru că sunt liniştiţi: copiii lor primesc o educaţie bună, dacă se îmbolnăvesc sunt bine trataţi la doctor, au un loc de muncă, se gândesc cu toţi să-şi facă vacanţele, au bani să trăiască decent, nu sunt mulţi şi nefericiţi, ci sunt mulţi şi fericiţi sau veseli măcar.

– Candidaţi împotriva întregii clase politice. Care ar fi, în ultimii 25 de ani, cel mai nociv politician, respectiv cel care a „corectat“ cel mai mult direcţia României?

– Având în vedere că eu candidez împotriva întregii clase politice, nu voi da nume, pentru că apoi ei le vor folosi ca şi cum aş avea un model într-o parte sau o duşmănie în alta. Aici suntem azi în România: afaceri fac toţi cu toţi şi jumătate din populaţia României este scârbită de politică, de politicieni şi nu vrea să se ducă la vot. Eu către aceşti oameni mă adresez, către IMM-uri, care sunt cocoşate de taxe, către toţi oamenii cinstiţi şi corecţi, care vor să plătească taxe, dar vor să vadă autostrăzi, vor să vadă că este bine în sănătate, că facem un pachet minim în sănătate excelent, de la sat la oraş, şi apoi asigurări private. De ce să oblige pe toată lumea să dea 7% la stat, cu care primim ce primim?

– Traian Băsescu a afirmat că PDL tolerează candidatura dumneavoastră pentru că puteţi rupe din voturile PMP. Ştie ceva preşedintele, iar noi nu ştim?

– Câte voturi are Mişcarea Populară? 6%. Nu ştie nimic preşedintele, sau dacă ştie, nu a spus-o pentru că ştie că nu este adevărat. Ştie că nu am făcut niciun blat niciodată cu nimeni, şi nici cu cei din PDL. Mă vedeţi pe mine vreodată ieşind şi spunând o minciună în faţa poporului? Să spun că eu candidez independent, eu îl bat pe Ponta şi intru în turul doi, în timp ce eu pe la spate mă înţeleg să iau voturi pe care Iohannis nu le poate lua, că el este din USL, premierul Grivco, în fine? Există acel electorat scârbit şi nemulţumit care şi la europarlamentare s-a dus să voteze Monica Macovei şi care pe mine mă vede oricum în afara partidelor, chiar dacă sunt în PDL. Fiindcă am spus adevărul şi am spus mereu când ceva rău s-a întâmplat. Nu fac niciun blat cu nimeni. Când am spus că am luat decizia că voi candida şi vreau să devin preşedintele României, am luat-o pe bune, fără să fac nicio înţelegere cu nimeni. Pot să vă spun că domnului Blaga i-am dat un telefon, nu a răspuns, i-am trimis un e-mail şi i-am spus „Vă informez că diseară la ora 8 îmi anunţ candidatura, iar mâine fac conferinţă de presă“. M-a sunat şi a zis: „Am văzut că m-ai sunat“. „Da, am vrut să spun asta“. „Dar noi avem candidat“. Şi am zis: „Ştiu. Dar eu voi candida independent“. Şi asta a fost ultima discuţie. Sigur că şi preşedintelui i-am trimis un e-mail şi i-am spus: „Vă anunţ că eu candidez. Diseară îmi anunţ candidatura şi candidez independent“. Era firesc, era un gest normal, de politeţe elementară. Asta a fost tot. Nu e niciun blat cu nimeni. Poate că vrea să ajute în felul acesta Mişcarea Populară, dacă face astfel de afirmaţii. A spus că-l susţine întâi pe domnul Diaconescu, apoi pe doamna Udrea. Ştie că nu fac blaturi.

Am făcut echipă bună cu Băsescu

– A propos de Băsescu, în acest moment îl percepeţi drept un rival politic sau drept un lider cu care mai degrabă sunteţi de aceeaşi parte a baricadei?

– Nu eu iau decizia asta. Eu îmi urmez cursul meu. Dacă noi doi am făcut o echipă foarte bună, şi am făcut o echipă foarte bună, am făcut lucruri bune împreună, dacă într-un moment s-a întâmplat ceva, cum a fost acea numire a procurorilor în care nu ne-am înţeles şi fiecare şi-a ţinut părerea lui şi ne-am despărţit, asta e. Poţi să plângi o noapte, să fii dezamăgit, să fii supărat, te scoli şi mergi mai departe. Eu sunt un om puternic, să ştiţi. Am loialităţi, am sentimente, dar sunt şi un om realist.

– Tot nu este clar dacă vă este mai mult duşman decât prieten? Sau 50-50?

– Nu ştiu, o să vedem. Eu nu uit ceea ce am făcut împreună. Când lucrez cu un om într-o echipă, m-aţi auzit pe mine criticându-l? Nu. L-aţi auzit pe dânsul criticându-mă pe mine. Pentru că eu aşa gândesc. Dacă am lucrat împreună şi am făcut lucruri bune împreună şi a venit un moment şi ne-am despărţit nu înseamnă că după aia trebuie să… Dar se pare că în politică nu există un mod de a gândi din acesta. Păcat. Cum spunea ministrul de externe şi prim-ministrul de la ţărănişti din Bădăcin (Iuliu Maniu – n.r.), nu se poate face politică fără principii morale. Aduceţi-vă aminte cum era România interbelică. Eu vreau să mă întorc, şi cred că se poate. Orice se poate dacă vrei, eşti hotărât şi nu te laşi, nu te uiţi în stânga şi-n dreapta. Toată campania asta eu n-o să am acces la televiziuni, o să vedeţi. O să se ducă foarte mulţi cu sacoşe de bani şi o să rezolve problema. O să intru pe mediul online, o să vorbesc cu oamenii. Cred că pot să câştig pentru România. Să schimbăm România. Să fim o ţară veselă. Să rămânem pe direcţia Vest, să terminăm odată cu atitudinea asta ambivalentă, cu ruşii, cu gazul. Nu ne curge gaz prin vene, ne curge sânge, da? Şi nici prin suflet, gaz. Să avem o poziţie fermă pro-americană şi pro-euroatlantică. America este în clipa de faţă cel mai mare apărător al nostru, slavă Domnului că suntem în NATO. Uitaţi-vă că reacţia Uniunii Europene faţă de ce face Rusia în Ucraina este ba mai moale, ba mai dură, dar foarte dură n-a fost niciodată. Americanii, în schimb, au fost mult mai fermi. Bine, eu am în program intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro. Sunt pentru Uniunea Europeană. Am luptat să intrăm în Uniunea Europeană. Dar vreau să spun că pentru România şi în aceste circumstanţe în care ne aflăm, geopolitice, cu ceea ce fac ruşii sunt convinsă şi am spus-o de multe ori că vor să refacă imperiul sovietic, este foarte bine că suntem în NATO şi trebuie să fim foarte aproape de americani.

––-

„Poate voi face un partid. Eu vorbesc despre România care să zâmbească“

–  Vă mai gândiţi să înfiinţaţi un partid?

– Da, dar după două mandate ca preşedinte. Dar între timp se va face acest partid, cu toţi oamenii care au văzut că se poate. Ştiţi cum e? Imposibilul există până când se face. Că mulţi spun: „Nu se mai poate schimba nimic în România, gata”. Ei, când se schimbă, o să vadă toată lumea că iată, imposibilul s-a putut. Acum cinci ani, dacă întrebai: „Va intra Năstase, va intra Voiculescu, va intra Copos, va intra fotbalistul nu ştiu care, va intra baronul nu ştiu care la închisoare?”, ce s-ar fi răspuns? Unii ziceau „niciodată”. Şi iată că se întâmplă. Ştiţi cum zicea Mark Twain? Sunt două categorii de oameni pe lumea asta. Prima categorie se adaptează lumii înconjurătoare. În a doua categorie sunt cei care vor să adapteze lumea după ei, după cum gândesc ei. Numai cei din a doua categorie aduc progresul.

– Nu întotdeauna adaptarea lumii la tine este varianta corectă.

– Sigur, poţi să fii Hitler şi atunci nu este varianta corectă. Dar poţi să fii Martin Luther King. Sau poţi să fii mulţi alţii, ca indivizi, care au adus progresul, că lumea a mers înainte, nu înapoi. Statele Unite, Europa au mers înainte, nu înapoi. Sigur, avem această excepţie nefericită, criminală să-i spunem, a celui de-al doilea război mondial şi a altor războaie. Dar progresul este adus. Că despre progres vorbim. Eu vorbesc despre România care să zâmbească. De oameni care să fie liniştiţi că totul le merge bine în viaţă. Asta înseamnă progres şi prosperitate. Asta este adusă de oameni din cea de-a doua categorie, care vor să adapteze lumea la ei. La mine este simplu. E vorba de clasa politică. În jurul meu sunt foarte mulţi specialişti în toate domeniile, care spun „În sfârşit am cu cine vota”. Pe fiscalitate, pe buget, pe economie, pe agricultură. Şi lucrăm şi facem viziunea pentru ţară. Cum vedem ţara.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii