Punct final în dosarul tragediei din Fundaţie

Mortul are 30% din vină pentru tragedia din Fundaţie. Sentinţa e definitivă

miercuri, 02 iulie 2014, 01:58
3 MIN
 Mortul are 30% din vină pentru tragedia din Fundaţie. Sentinţa e definitivă

Justiţia ieşeană a finalizat definitiv dosarul accidentului de tramvai din Fundaţie la mai bine de trei ani de la producerea sa.

După un proces în care au apărut o sumedenie de ipoteze, dar şi de controverse, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins ieri apelurile inculpatului şi ale părţilor vătămate, men­ţinând astfel sentinţa dată toamna trecută de Judecătoria Iaşi. Fostul vatman Cristian Diaconu a fost astfel condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Diaconu a fost condamnat pentru o infracţiune de ucidere din culpă, trei de vătămare din culpă şi una de neluare a măsurile care să prevină produ­cerea accidentului. De asemenea, Diaconu nu mai are dreptul să conducă mijloace de transport în comun timp de şase ani: perioada termenului de încercare.

„Pe de o parte, manifestăm un regret că ni s-a respins apelul şi că inculpatul nu a fost achitat. Personal, trăiesc şi acum cu convingerea că în acest caz a fost vorba de o defecţiune tehnică şi că domnul Diaconu trebuia achitat. Pe de altă parte, mă bucur că a rămas soluţia din prima instanţă şi că nu s-a luat măsura trimiterii clientului meu în mediul privativ de libertate“, a comentat Anca Drăgoi, avocata vatmanului.

Diaconu nu a fost singurul vinovat

În cazul lui Cristian Diaconu, judecă­torii au ajuns la concluzia că nu este singurul vinovat. Agentului de penitenciar Dănuţ Condurache, ce a murit în accident, îi este imputată o culpă în cuantum de 30% în acest caz. Asta pentru că agentul se afla cu maşina pe linia de tramvai în momentul în care aceasta a fost strivită ca o doză de suc de vehiculul condus de Diaconu.

În toamnă, la scurt timp după pronunţare, Diaconu declara „Ziarului de Iaşi“ că nu se consideră vinovat de producerea accidentului şi că ar fi trebuit achitat. „Mă bucură faptul că s-a stabilit şi o culpă pentru şoferul implicat în accident. Pentru că circulăm cu toţii sub incidenţa aceluiaşi Cod Rutier“, zicea el, care avertiza că accidente de genul celor din Fundaţie se pot petrece oricând la Iaşi. Ieri, Cristian Diaconu nu a putut fi contactat.

Cu sufletul la gură au aşteptat sentinţa de ieri şi părţile civile implicate în acest proces. Şi în cazul despăgubirilor magistraţii au decis ca acestea să rămână aceleaşi. Cele mai mari despăgubiri le vor primi cei cinci aparţinătorii ai agentului Dănuţ Condurache. Aceştia vor primi daune totale de 1.175.000 de lei. Copiii victimei vor mai trebui să primească şi câte 700 de lei lunar până vor împlini 18 ani. Mirela Drăguşanu, asistenta care se afla în maşina condusă de Condurache şi care a fost grav rănită, ar trebui să primească 10.000 de euro daune materiale şi 300.000 de lei daune morale. Banii vor fi achitaţi de o firmă de asigurări.

Accidentul din Fundaţie a avut loc pe 21 martie 2011, atunci când un tramvai condus de Cristian Diaconu, ce cobora din Copou, a strivit cinci maşini, ucigându-l pe agentul de penitenciar Dănuţ Condurache şi rănind-o grav pe asistenta medicală Mirela Drăguşanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii