O remiză nenorocită

luni, 25 martie 2013, 02:50
3 MIN
 O remiză nenorocită

Rezultatul de egalitate al tricolorilor de la Budapesta a fost norocos şi nemeritat, iar selecţionerul Victor Piţurcă a fost mai neinspirat ca oricând


 
Rezultatul de egalitate obţinut de tricolori la Budapesta nu înseamnă lapte şi miere pentru tricolori, aşa cum ar arăta o aritmetică curăţată de fapte şi subiectivism. Aritmetica priveşte clasamentul, rezultatele înregistrate şi meciurile care urmează şi trage concluzia. Iar concluzia pur matematică este aceea că România s-a lins pe bot de o eventuală calificare directă, în schimb, este în pole-position pentru locul de baraj. De unde până unde? Păi – matematica zice – turcii sunt cam scoşi din cărţi, lupta se dă între români şi unguri, iar Goian, Stancu şi colegii săi au obţinut un egal chiar la Budapesta şi îi au la mână pe unguri şi turci pe "Arena Naţională". Matematica nu are ochi, deci nu se uită la televizor să vadă ce operetă de fotbal au jucat ai noştri pe pustiul "Nepstadion", în faţa unei echipe care trăieşte din amintiri. Din amintirile lui Puskas, Kocsis şi Hidegkuti, nu a vreunui Korcsmar sau Vanczak. Ceea ce s-a văzut la Budapesta nu contrazice aritmetica şanselor, însă nu dă nicio garanţie că fotbaliştii noştri conduşi de bravul Piţurcă vor da de pământ cu ungurii şi turcii, la Bucureşti.
Prestaţiile lui Victor Piţurcă, în calitate de selecţioner, au dat speranţe de calificare la Rio. Succes la Istanbul, victorii frumoase în meciurile amicale, cu Elveţia şi Belgia, remiză cu Uruguay şi, mai mult decât rezultatele unor partide test, o mână bună în promovarea jucătorilor şi alegerea celor mai bune soluţii pentru fiecare meci. Însă la Budapesta, experimentatul selecţioner cu două calificări la activ, a dat cu stângul în dreptul la toate capitolele. Pregătirea morală şi mobilizarea, în primul rând. Ne-am dus la Budapesta în calitate de învingători, am fost ameţiţi de lipsa publicului maghiar şi, atunci când ungurii, mai ambiţioşi ca oricând, au îndrăznit să înscrie, n-am avut replică. Rezultatul de egalitate, obţinut dintr-un penalty şi un gol în timpul adiţional, la capătul unei reprize în care tricolorii n-au avut niciun şut pe poartă (în afara penaltiului transformat de Mutu), este norocos şi nemeritat, sub aspectul jocului. Piţurcă n-a fost inspirat nici la alcătuirea formaţiei, a mers pe considerente sentimentala (a uitat, pesemne, că Goian nu mai este decât un fundaş care joacă, din când în când la biata La Spezia, din serie B), a ţinut până la final "mantinela" Bogdan Stancu, deşi s-a văzut că e lipsit de formă, iar intrările lui Maxim şi Chipciu au fost inspirate, dar tardive.
O pasă neagră care trebuie să dispară până mâine, când tricolorii vor juca pe "Amsterdam ArenA" un meci sub alte auspicii. Tricolorii pornesc, practic fără şanse, deci nu mai au în spate fobia meciului decisiv. Din informaţiile care răzbesc din tabăra lui Piţurcă, selecţionerul şi-a muştruluit bine elevii şi anunţă schimbări în formaţia de start. Vor dispărea Goian (oricum, suspendat) şi Bogdan Stancu, este posibil ca Maxim şi Chipciu să fie titulari, dacă nu cumva Piţurcă îi va mai da o şansă capriciosului Tănase, şi el în eclipsă de formă. Cât despre meciul de la Budapesta, acest capitol trebuie închis cu un "bine că ne-a mers" şi să-i dăm drumul înainte. Este adevărat că putem ajunge la un baraj fără şanse, cu Spania sau Franţa, dar o asemenea ocazie chiar merită s-o avem!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii