Cineaştilor români li se rupe din nou filmul

Oscarul înaintea boilor!

luni, 20 februarie 2017, 14:43
3 MIN
 Oscarul înaintea boilor!

 Mai e puţin până la decernarea Premiilor Oscar, evenimentul aşteptat de cinefilii din întreaga lume (chiar din Univers: printre nominalizări figurează şi "Arrival", un SF în care apar doi extratereştri!). 

La categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină" nu apare nimic în limba noastră-i o comoară – dar a fost nominalizată drama "Tanna", vorbită în dialectul Nivhaal din arhipelagul Vanuatu; iese că românii stau mai prost cu filmele decât localnicii de pe insula Tanna, care umblă cu dosul gol şi cu teci din paie în faţă. Poate că nu doar cu filmele: ăia au renunţat la canibalism, dar românii încă se mănâncă reciproc, chiar în cadrul aceluiaşi partid! Cu gândul optimist că n-au intrat festivalurile în sac, dăm idei de filme româneşti demne de viitoarele Oscaruri:

 
Cumătrul – Nu este un remake după "Naşul", ci o producţie de actualitate, îmbinând ură, intrigă, minciună, trădare, lăcomie şi dispreţ, despre viaţa politică din capitalismul de cumătrie românesc. Personajul principal trăieşte cu convingerea că "Cine-i neam de viţă bună tot botează şi cunună", devine cumătru cu politicieni tot mai importanţi, urcă pe poziţii tot mai înalte în partid, până când îl saltă DNA. Pe afiş e trecută zicala "Orice cumătru îşi are cumătrul". Mărire şi decădere, doar în "Cumătrul"!
 
  Clubul Bătăilor – Cine ar crede că e copiat după celebrul "Fight Club" se înşală: este un film tot de actualitate, inspirat din universul rural românesc contemporan. Un film de dragoste interzisă: fata face parte dintre Deleni, iar băiatul este un Vălean; între cele două clanuri există o rivalitate seculară, iar membrii lor îşi trag peste capete cu ciomege. De fată se îndrăgosteşte şi un tânăr jandarm adus să oprească bătaia: oare va triumfa iubirea? Cine va pleca acasă cu capul spart? În curând, pe ecrane!
 
  Înainte în Trecut – Fără legătură cu celebra producţie a lui Robert Zemeckis "Înapoi în Viitor", fiind o dramă inspirată din evenimente reale, despre nişte politicieni ajunşi la putere, care se ştiu cu multe muşte pe căciuli şi schimbă legile după bunul lor plac, hoţeşte, noaptea, făcând ţara să se întoarcă în timp cu fiecare nouă zi. Paradoxuri temporale şi democratice, tensiune şi mulţi nervi, cu blockbusterul "Înainte în Trecut"!
 
  Matriţa – Deşi numele ar putea sugera cinefililor seria "Matrix", "Matriţa" e povestea unui bătrân sculer-matriţer rămas fără serviciu la începutul anilor ’90, când uzina s-a închis, care luptă din toate puterile cu patronii pentru a-i împiedica să vândă la fier vechi matriţele atât de dragi lui. Ca prin minune, o anumită matriţă năzdrăvană începe să-i vorbească, întocmai ca Mioriţa din baladă. Un film puternic, pentru cinefili căliţi, din cel mai dur oţel: "Matriţa"!
 
  Urzeala Trenurilor – Un alt film de actualitate despre oameni obişnuiţi şi problemele lor din fiecare zi. Mai exact, o capodoperă care pătrunde cu candoare şi bunăvoinţă în miezul vieţii navetiştilor din trenurile patriei, care îi transformă din simpli anonimi în personaje principale bine definite. Scena partidei de table dintre vagoane, pe fondul consumului de vin din bidon, va rămâne în istoria cinematografiei universale. În sfârşit, un adevărat road-movie românesc: "Urzeala Trenurilor"!
 
Premiile Coţcar

Comentarii