Pa, Europa! Am plecat!

vineri, 28 august 2015, 01:43
3 MIN
 Pa, Europa! Am plecat!

România nu are nicio reprezentantă pe tabloul principal al vreunei competiţii europene. Astra a luat bătaie la Alkmaar în ultimele zece minute, iar Steaua a câştigat platonic în fiorduri

De când există Cupele Europene nu s-a întâmplat niciodată ca fotbalul românesc să fie înscris în competiţii şi fie eliminat integral înainte de a începe. Există o singură excepţie, prima ediţie a Cupei Campionilor Europeni din 1955 / 1956, la care nu am fost prezenţi, dar niciodată nu s-a întâmplat să fim eliminaţi cu toate echipele din tururile preliminarii. S-a întâmplat aseară, când Astra a pierdut pe final în Olanda, iar Steaua a obţinut o victorie platonică la Trondheim.

* AZ 67 Alkmaar – Astra Giurgiu 2-0 (0-0), în tur 2-3. Au marcat:  van der Linden (’81), Mühren (’87). Era limpede că scorul fragil din tur poate fi menţinut în Olanda, cu condiţia unei organizări riguroase în defensivă şi a înscrierii de goluri. Primul deziderat aproape că a fost îndeplinit de antrenorul Şumudică, până la un punct, fiindcă mijlocaşii Astrei n-au reuşit să ţină mingea astfel că formaţia giurgiuveană a terminat meciul aşa cum l-a început: sufocată. În atac, nici Budescu, nici William n-au fost jucătorii decisivi aşteptaţi, astfel că apărarea, salvată în vreo cinci rânduri de paradele lui Silviu Lung a sfârşit îngenuncheată. Primul gol al olandezilor l-a găsit obosit şi pe portarul român, care a atins mingea, dar nu a putut-o reţine la lovitura liberă executată de van der Linden din colţul careului mare. Al doilea a evidenţiat starea de groggy a apărării fundaşii giurgiuveni fiind jaloane în faţa combinaţiei ucigătoare a olandezilor.

AZ 67: Rochet – Johansson, Gouweleeuw, van der Linden, Haps – Luckassen (’78 – Tankovic), Henriksen, Haye – Hupperts, Janssen (’78 – Mühren), Souza (’89 – Wuytens). Antrenor: Jan van den Brom

Astra: Lung – Queiros, Găman, Oros, Morais – Dandea, Lovin (’83 – Florea) – Enache (’83 – Ioniţă), Budescu, William – Alibec (’62 – Boldrin). Antrenor: Marius Şumudică.

Arbitru: Robert Schorgenghofer (Austria)

Rosenborg Trondheim – Steaua 0-1 (0-0), în tur, 3-0. Marcator: Popa (’54). Dacă nu ar fi fost penibila cădere din repriza secundă a primei manşe, Steaua ar fi obţinut, practic, calificarea în faţa echipei nordice. Nici acum, în manşa retur, pe o ploaie mocănească (în măsura în care termenul se potriveşte în zona scandinavă) Steaua n-a strălucit. Perioadele de dominare au alternat în prima repriză iar cele două echipe au părut plictisite de sarcina de a încheia acest turnir. În repriza a doua Steaua a intrat mai hotărâtă şi “vitezistul” Adi Popa a prins o pasă excelentă de la Chipciu (singura realizare a acestuia) şi l-a învins pe portarul Hansen. Golul românului i-a trezit mai degrabă pe norvegieni, singura ocazie stelistă mai acătării fiind un şut cu efect al aceluiaşi Popa (’62), în urma căruia mingea s-a lovit curios de genunchiul portarului şi a ieşit în corner. În rest, introducerea lui Tadé în locul lui Iancu a însemnat doar un plus de determinare, nu însă şi de eficienţă.

Rosenborg: Hansen – Midtsjø, Bjørdal, Eyolfsson, Svensson – Jensen, Selnæs (’28 – Vilhjalmsson), Konradsen– Helland, Söderlund, Mikkelsen. Antrenor: Kåre Ingebrigtsen.

Steaua: Niţă – Alcenat (’46 – Papp), Varela, Toşca, Guillerme – Filip (’75 – Enceanu), Muniru – Popa, Stanciu, Chipciu – Iancu (’46 – Tadé). Antrenor: Massimo Pedrazzini.

Arbitru: Bobby Madden.

Cartonaşe galbene: Bjørdal, Jensen / Iancu, Stanciu

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii