Primăria îşi dublează cheltuielile cu pensionarii din cămine

Anul trecut a virat 2,2 milioane lei, iar în acest an sunt prevăzute 4,5 milioane.

marți, 14 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Primăria îşi dublează cheltuielile cu pensionarii din cămine

Costul mediu lunar pentru persoanele vârstnice asistate în cadrul căminelor Primăriei ar urma să crească de la 1 martie. În acest sens, Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) a propus spre consultare publică două proiecte de hotărâre de Consiliul Local, unul pentru Căminul de Pen­sionari „Sf. Cuv. Parascheva“ şi celălalt pentru Că­minul de Bătrâni „Sf. Constantin şi Elena“. 

În ambele situaţii, şi salariul personalului ar urma să crească cu 36%. În primul caz, cheltuielile totale estimate pentru anul 2017 se ridică la 6 milioane lei faţă de 3,3 milioane lei anul trecut, în contextul în care numărul beneficiarilor ar urma să crească la 253 persoane/lună faţă de un număr mediu lunar de 158 de beneficiari în 2016. Totodată, DAC propune şi mărirea structurii de personal cu 16 posturi.

„Costul mediu lunar de întreţinere trebuie să asigure îndeplinirea ni­velului standardelor minime de calitate a serviciilor furnizate beneficiarilor şi nu poate fi mai mic decât standardul minim de cost aprobat prin hotărâre a Guvernuui, respectiv 23.784 lei/an/ beneficiar şi 1.982 lei/lună/beneficiar“, se arată în proiectul DAC. Astfel, în acest an, din cele 6 milioane lei necesare, circa 4,5 milioane lei vor fi asigurate de Primărie. Anul trecut, municipalitatea a asigurat 2,2 milioane lei. La costul mediu lunar participă cu o cotă parte şi beneficiarul în funcţie de veniturile acestuia.

La Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin şi Elena“, cheltuielile estimate de DAC au o valoare de aproape 4,3 mi­lioane lei pentru un număr mediu de 178 beneficiari/lună. Din aceşti bani, finanţarea solicitată de la bugetul local se ridică la 3,1 milioane lei. În acest caz, numărul beneficiarilor în 2016 a fost de 130/lună. Proiectele de hotărâre vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Consiliul Local, cel mai probabil la şedinţa ordinară care va avea loc la sfârşitul lunii februarie. Deocamdată, cele două proiecte pot fi consultate pe site-ul Primăriei Iaşi (www.primaria-iasi.ro) la secţiunea „Proiecte HCL“.

 

  

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii