Primăria, jocul de Solitaire şi alte lighioane

joi, 18 august 2016, 01:50
3 MIN
 Primăria, jocul de Solitaire şi alte lighioane

Vom afla nu doar ce apă minerală preferă angajaţii din Primărie, dar şi scorurile zilnice pe care le obţin la Solitaire. Cu cât se vor chinui mai tare unii dintre ei să ţină sub cheie o informaţie, cu atât mai dură va fi lovitura prin care presa, societatea civilă sau simpli temerari vor sparge "seiful".

Când s-au tăiat primii tei pe bulevardul Ştefan cel Mare, cei mai mulţi ieşeni au aflat a doua zi, la cafeaua de dimineaţă, răsfoind presa. Şi asta pentru că au avut noroc. În ajun, un reporter a trecut întâmplător prin zonă şi a auzit drujbele: "wtf!”. Când terenul din faţa blocului e împrejmuit peste noapte, pubelele de gunoi mutate la mama naibii şi în câteva săptămâni un monstru de beton se freacă de rufele din balcon, ieşenii descâlcesc povestea din presă. Dacă au noroc, cu câteva zile înainte ca lighioana să le înghită pentru totdeauna soarele. E bună şi presa asta la ceva, dar nu e subiectul nostru de azi. Şi nici lighioanele, dar ele dau bine în titlu. Spuneţi-i "click bait” şi daţi-mă în judecată.

Subiectul e cât se poate de plictisitor şi dificil de vândut. Ca dovadă, articolul care l-a inspirat s-a ascuns în josul unei pagini de ziar. Ştirea ar suna cam aşa. La aproape două decenii de când a făcut primii paşi în domeniul .ro, Primăria Iaşi a publicat pe propriul site câteva proiecte de hotărâre care urmează să fie dezbătute în plenul Consiliului Local. Mai mult, pe pagina de web a instituţiei a apărut o nouă secţiune unde ar urma să fie publicate dispoziţiile primarului cu caracter normativ. Fireşte, n-a fost ideea birocraţilor de la Roznovanu. Demersul a venit în urma unor recomandări făcute de Asociaţia Civica privind transparentizarea procesului decizional din administraţia locală. Meritul Primăriei e că a dat dovadă de receptivitate, chiar dacă a bifat deocamdată numai două dintre cele 12 recomandări. Celelalte propuneri sunt cel puţin la fel de importante. Enumăr trei: realizarea unor rubrici privind achiziţiile publice, consemnarea nominală a modului în care consilierii votează în plen sau introducerea unui sistem de vot electronic la şedinţele Consiliului Local. Cu alte cuvinte, ieşeanul să afle din două click-uri cât plăteşte „birocratul” din bani publici pe apă minerală sau cum a ridicat mâna consilierul „X” la problema „Y”.

În topurile naţionale realizate de diferite organizaţii non-guvernamentale, Primăria Iaşi primeşte cu greu notă de trecere la capitolul transparenţă. Scapă de subsolul clasamentelor numai pentru că alte administraţii sunt şi mai opace. Altminteri, administraţii ale unor oraşe cu care Iaşul nu vrea să fie comparat. Dar lucrurile încep să se schimbe. Asociaţia Civica dezvoltă o platformă online unde ieşenii vor putea să urmărească procesul decizional la nivelul municipalităţii, consilierul independent Andrei Postolache propune dezbateri în mediul online privind activitatea din CL, Guvernul anunţă burse pentru IT-iştii interesaţi de transparentizarea administraţiei publice. Astfel de iniţiative se vor înmulţi în perioada următoare, iar procesul se va dovedi ireversibil. Vom afla nu doar ce apă minerală preferă angajaţii din Primărie, dar şi scorurile zilnice pe care le obţin la Solitaire. Cu cât se vor chinui mai tare unii dintre ei să ţină sub cheie o informaţie, cu atât mai dură va fi lovitura prin care presa, societatea civilă sau simpli temerari vor sparge "seiful". Rămâne de văzut dacă actuala administraţie locală se va adapta vremurilor sau va fi forţată să se adapteze. 

Comentarii