Primăriile pot primi finanţare pentru lucrări de cadastru

luni, 08 mai 2017, 02:00
2 MIN
 Primăriile pot primi finanţare pentru lucrări de cadastru

Primăriile din judeţ pot accesa fonduri pentru lucrări de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a anunţat că o unitatea administrativ-teritorială (UAT) poate atrage o finanţare de până la 150.000 lei, iar, spre diferenţă de anii trecuţi, buge­tele vor fi multinuale.

Astfel, primăriile nu vor mai pierde banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârşitul anului. Finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale se realizează în baza unui contract de finanţare încheiat de OCPI cu fiecare primărie care solicită acest lucru.

Potrivit OCPI, pe site-ul autorităţii centrale (ancpi.ro) a fost publicat şi un ghid cu toate informaţiile de care au nevoie primarii pentru a începe lucrările.

„După semnarea contractelor de finanţare, UAT-urile vor încheia contracte de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistema­tică. Procedura de achiziţie a serviciilor de înregistrare sistematică va fi derulată de UAT-uri, iar transferul fondurilor către primării va fi efectuat după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recep­ţionate“, se arată în comunicatul OCPI.

În prezent, lucrări de înregistrare sistematică sunt în derulare în co­munele Leţcani, Dumeşti, Movi­leni (toate trei la nivel de UAT), Ipatele, Mironeasa şi Scânteia (toate trei la nivel de sector cadastral).

Conform unui program derulat la nivel naţional, scopul este ca, până în 2023, să fie întregistrate gratuit toate imobilele (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Valoarea programului, demarat în 2015, ajunge la aproape 5,5 milioane lei, cea mai mare parte a sumei (4 milioane lei) fiind suportată din veniturile proprii ale Autorităţii Naţionale de Cadastru.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii