Primii bani pentru pian: Un tânăr excepţional care are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor

miercuri, 17 decembrie 2014, 03:00
5 MIN

În contul tânărului pianist Florin Mantale s-au adunat 3.000 de lei, de la doi donatori generoşi: deputaţii Viorel Blăjuţ (2.000 lei) şi Constantin Adăscăliţei (1.000 lei). Deşi locuieşte la Holboca, elevul vine la Colegiul de Artă şi duminica pentru a repeta la pian. Asta pentru că acasă nu are unul, cel second hand pe care-l avea nemaifiind funcţional. „Ziarul de Iaşi“ vă propune să-l ajutaţi pe acest tânăr extrem de talentat pentru a deveni peste ani un redutabil ambasador al Iaşului cultural.

Campania „Un gest creştinesc în ajun de Crăciun“ a „Ziarului de Iaşi“ continuă cu povestea tânărului pianist Florin Mantale, care la vârsta de 18 ani a reuşit să ridice în picioare publicul din mai multe colţuri de lume prin interpretările sale la pian. Un talent înnăscut, multă muncă şi perseverenţă, acestea sunt calităţile care stau în spatele pianistului descoperit de profesorii de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi.

Deoarece nu are un pian acasă, în Holboca, de unde face zilnic naveta, Florin vine la şcoală de dimineaţa şi pleacă după ora 20 seara, când se în­chide şcoala. Ba mai mult, vine la studiu şi sâmbăta, şi duminica, când ar trebui să-şi petreacă timpul acasă, cu familia. „Mi-a fost repartizat de anul trecut, ştiam că este un copil foarte muncitor, foarte capabil şi inteligent. Stă la şcoală de dimineaţă până seara la 8, este în clasa a XII-a şi programul îl solicită foarte mult. Vine şi în weekend şi stă până la ora 16, când se închide şcoala. La cultură generală este printre primii trei, nu lipseşte de la şcoală… Când copilul este talentat şi muncitor, merită să fie ajutat!“, a explicat Claudia Alexa, profesoara de pian a lui Florin.

Ca specialist, aceasta îi recomandă lui Florin un pian în locul unei pianine, deoarece repertoriul la pian se aude altfel, iar tânărul are repertorii din ce în ce mai grele.

„Să dăm o speranţă celor care visează“

În primele două zile de campanie, doi oameni politici au sărit în ajutorul lui Florin. Este vorba de deputatul independent Viorel Blăjuţ, care a anunţat donarea a 2.000 de lei, şi deputatul PSD Constantin Adăscă­liţei, care a donat 1.000 de lei.

„Am încredere în «Ziarul de Iaşi», şi de fiecare dată când au sprijinit valorile, am luat-o ca un vot de încredere. E frumos de Sărbători să dăm o speranţă celor care visează. Eu îi doresc mult succes lui Florin. Eu nu vreau laude, vreau doar să dau un semnal şi să atragem şi pe alţii să facă acest gest“, ne-a declarat deputatul Viorel Blăjuţ.

„Am donat aceşti bani pentru că, în general, eu susţin tot ce înseamnă talent, fie că e vorba de sport, artă ori alte domenii, cum e şi acest elev pe care l-aţi promovat. Am făcut acest gest la gândul că pot contribui la performanţa lui, am zis să fiu şi eu părtaş„, ne-a spus Constantin Adascăliţei.

Profesoara lui Florin s-a interesat de modul cum poate achiziţiona un pian, unul la mâna a doua dacă unul nou nu va fi posibil, şi a găsit oferte în Ungaria. „Un pian cu coasa scurtă, celelalte sunt foarte scumpe, adus din Ungaria, un pian marca Petrov, ajunge la 3.400 de euro. Sunt de diferite categorii, diferite mărci, la unele se apasă mai greu, la altele se cântă mai uşor, ele trebuie încercate, nu poţi cumpăra orice pian de oriunde. Este o diferenţă foarte mare între pian şi pianină, mai ales pentru un pianist care doreşte să facă carieră în acest domeniu“, adaugă aceasta.

Doar anul acesta a adunat 14 diplome

Rezultatele lui până în momentul de faţă sunt uimitoare, acesta adunând doar anul acesta în palmares 14 premii şi distincţii, printre care se numără premiul special la Concursul de interpretare pia­nistică „Gradus ad Parna­ssum“, desfăşurat la Bucureşti, Premiul „J.S. Bach“ şi Premiul I la Concur­sul In­ter­na­ţional de Pian Mille­nium Piano, desfăşurat tot la Bucureşti, trofeul Concur­sul internaţional de interpretare instrumentală „Orpheus“ des­făşurat la Tg. Jiu şi alte premii speciale şi diplome de merit obţinute în ţară şi străinătate.

Unele dintre ieşiri i-au rămas însă în suflet: „Concertul de la Brussels m-a impresionat enorm. Atât atmosfera influenţelor flamando-germano-franceze, cultu­ra, cât şi impozanţa arhitecturii stradale sunt un element unic în sfera Europei. Publicul a fost numeros, iar reacţia lui foarte caldă. Am beneficiat de acest concert în urma obţinerii premiului I la Festivalul Muzicii Ma­ghiare din Bucureşti. A fost o experienţă de care sper să mai am parte. Am cântat pe multe piane, însă cel mai mult îmi plac Bosendorfer şi Steinway“, povesteşte Florin Mantale.

Pentru ca el să poată ajunge la concursurile din afara ţării, părinţii săi au făcut eforturi considerabile, mereu l-au încurajat şi niciodată nu i-au spus că nu se poate, chiar dacă au fost nevoiţi să împrumute bani. Tatăl este profesor de muzică la Şcoala Holboca, iar mama este recepţioneră. Cu salariile lor nu ar putea să-i achiziţioneze lui Florin mult visatul pian. Acum câţiva ani au reuşit să-i cumpere însă o pianină la mâna a doua, însă aceasta este acum doar un obiect de muzeu.

Cum poţi dona

Cei care doresc să-l ajute pe „Elevul Anului“, distincţie oferită de ISJ la Gala Excelenţei în Educaţie, o pot face în contul deschis la BCR pe numele elevului, Florin Mantale: RO58RNCB0178141185860001. Puteţi, de asemenea, lua legătura direct cu redacţia „Ziarului de Iaşi“ (0232.271.271). Cei care doresc să ia legătura direct cu familia o pot face la 0733.821158 (Florin Mantale) sau 0722592738 (tatăl, Vasile Mantale). 

CITIŢI ŞI:

Cu degetele pe clape, un băiat din Iaşi vă face sufletul să vibreze. Ajutaţi-l să-şi ia un pian!

Campanie de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“: Ajutaţi „Elevul Anului“, pianistul fără pian!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii