Reducerea preţului la medicamente poate îmbolnăvi oameni!

miercuri, 29 iulie 2015, 01:50
4 MIN
 Reducerea preţului la medicamente poate îmbolnăvi oameni!

Echilibrul cererii şi ofertei pe orice piaţă, fie ea de roşii sau de case, se reglează prin intermediul preţurilor. O creştere determină un plus de ofertă, iar o scădere o reducere.

Reducerea preţurilor la medicamente a fost o măsură nobilă. Una cu efecte imediate, vizibile în portofelul fiecărui român care are nevoie de tratament. Desigur orice tratament, cum este şi scăderea preţurilor la medicamente, are şi efecte secundare. Acum, şi trecerea timpului ne va da un răspuns, este de văzut dacă aspectele pozitive le vor depăşi pe cele negative. În caz afirmativ, per total, va fi bine pentru toată lumea. În caz contrar nu putem spune decât că decizia guvernului Ponta nu este decât una proastă, care a perturbat sistemul şi nu a ajutat pe nimeni. Ceva semne că măsura nu a fost una dintre cele mai potrivite şi a fost luată fără să se cântărească prea atent efectele au început deja să apară. Să le luăm pe rând şi să le analizăm în încercarea de a intui dacă ne îndreptăm spre scenariul negativ sau spre cel pozitiv.

Ieri dimineaţă am fost sunat de o cunoştinţă care mi-a relatat că de ceva timp caută un medicament pentru o persoană cu transplant renal şi nu îl găseşte. Culmea, persoana lucrează în cadrul unei farmacii, iar patronul este bine conectat la reţelele de distribuţie. Cu toate acestea nu reuşeşte să facă rost de acest medicament care este unul vital. Mai mult, a încercat în repetate rânduri să sune la Casa de Sănătate să reclame acest aspect, dar nimeni nu-i răspunde. Singura soluţie pe care o întrevede este să meargă la Bucureşti, la Spitalul Fundeni, unde a fost realizat transplantul, şi să vadă dacă nu se găseşte un înlocuitor sau poate tratamentul poate fi oferit de unitatea medicală. După cum vedem aici, vorbim de timp pierdut, de stresul pacientului şi nu în ultimul rând de costuri, în condiţiile în care la mijloc este o familie de pensionari cu venituri modeste. Măsura nobilă a guvernului Ponta se pare că s-a tranformat într-un coşmar pentru această categorie de bolnavi. Lipsa medicamentului poate fi explicată simplu prin faptul că distribuitorii nu îl mai importă din cauză că este unul care nu le aduce profit. Şi cum şi afacerile din domeniul sănătăţii au ca motivaţie principală nu grija faţă de semeni, ci dorinţa de câştig este de aşteptat ca în multe cazuri să ne aşteptăm la o penurie de medicamente esenţiale pentru anumite categorii de pacienţi. Pentru un transplantat lipsa produsului poate duce la colapsul grefei, iar alternativa dializei pe lângă faptul că provoacă infinit mai multă suferinţă este şi mult mai scumpă pentru buget.

Este de remarcat şi un comunicat emis către Bursa de Valori Bucureşti de către compania Antibiotice SA. “În urma aplicării ordinului 75 al Ministerului Sănătăţii pentru 21 de produse din portofoliul Antibiotice SA, s-a constat o reducere a preţului situată între 25-30%. Această scădere a preţului va fi analizată în perioada următoare pentru a identifica impactul pe care-l va avea pe piaţă şi totodată se va analiza dacă aceste produse mai pot fi susţinute şi valorificate într-un mod optim”, arată compania ieşeană. În primul rând observăm de aici că firma îşi pune problema dacă să mai fabrice sau nu aceste medicamente. Din comunicat nu se înţelege ce fel de medicamente sunt şi cât de mult cântăresc ele în cifra de afaceri. În al doilea rând, deducem că profitabilitatea societăţii va fi afectată, motiv pentru care se va pierde pe toate planurile: capacitatea de dezvoltare a companiei va fi afectată, iar încasările statului din impozitul pe profit vor fi mai mici. Cel mai probabil Antibiotice SA nu este singura companie de profil care se află în această situaţie, efectele cumulate la nivelul întregii ţări fiind sigur uriaşe.

După cum vedem din exemplele de mai sus, dorinţa guvernului de a marca electoral prin reducerea preţurilor la medicamente s-a lovit de realităţile crude ale pieţei. Echilibrul cererii şi ofertei pe orice piaţă, fie ea de roşii sau de case, se reglează prin intermediul preţurilor. O creştere determină un plus de ofertă, iar o scădere, o reducere. Noi ne situăm clar în cea de-a doua situaţie, una care provoacă pe termen scurt o penurie. Desigur, în timp, echilibrul se poate regla prin apariţia unor produse similare, dar cu costuri mai mici. Dar cum pe termen lung vom fi morţi cu toţii, era mult mai bine, dacă guvernul măsura de şapte ori şi tăia o singură dată.

Comentarii