De Business

Punem punctul pe știi

Regele valutei învinge Fiscul dar nu îşi mai poate salva firma

sâmbătă, 05 decembrie 2015, 02:50
4 MIN
 Regele valutei învinge Fiscul dar nu îşi mai poate salva firma

Paul Enache a acuzat Finanţele ieşene că din cauza controalelor la care a fost supusă firma sa şi din cauza indisponilizării stocului de marfă a ajuns într-o situaţie fără ieşire. Omul de afaceri a reuşit să demonstreze în instanţă că a avut dreptate.

Omul de afaceri ieşean Paul Enache, supranumit „regele valutei” la începutul anilor 2000, a câştigat o nouă luptă cu Fiscul, însă societatea sa va fi dizolvată. Omul de afaceri a susţinut în diverse medii că din 2002 a fost vânat constant de Fisc, instituţie care, alături de fosta Gardă Financiară, i-ar fi ruinat afacerile pe care le derulează prin firma NCH International Service. Enache îl acuza pe fostul comisar de Gardă Financiară şi şef al Fiscului ieşean, Corneliu Durdureanu, că i-a controlat în dese rânduri afacerile din motive extraprofesionale. „În acest moment, se fac controale fiscale la societatea mea şi a S.C. Elco S.A., unde cantitatea de 70 tone de ciment se afla în custodie, într-un depozit agrementat în vederea vânzării de îndată ce le mai trimiteam 5 tone, conform comenzii.Toate speţele au fost epuizate şi am trecut prin toate instanţele din România câştigând în trei recursuri, unde chiar instanţele de judecată specifica în preambulul deciziilor luate, că reprezentanţii Gărzii au folosit toate subterfugiile şi că instanţele precedente şi-au depăşit atribuţiile”, a scris Paul Enache pe un site destinat petiţiilor on-line.

 
Ce spune judecătorul
 
La începutul anului trecut, firma NCH International Service a intrat în insolvenţă, creditorul principal fiind chiar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi cu peste 316.000 lei. Pentru că nu mai avea active sau disponibilităţi pentru plata datoriilor, s-a dispus intrarea în faliment şi radierea firmei din registrul comerţului, iar Fiscul a cerut angajarea răspunderii personale a lui Paul Enache pentru a fi acoperit debitul. În luna iunie, judecătorul sindic nu a fost de acord cu solicitarea Fiscului şi i-a dat dreptate omului de afaceri, menţionând că intrarea în insolvenţă s-a produs ca urmare a unor factori externi. „Totodată, blocajul financiar a survenit în mod agresiv din moment ce debitorului i-a fost confiscată o cantitate de 70 t ciment de către fosta Gardă Financiară, marfă ce nu a mai putut fi repusă în circuitul comercial spre a realiza profit şi spre achitarea datoriilor fiscale. Pentru a se reţine răspunderea patrimonială personală a organelor de conducere ale debitorului este necesar ca reprezentanţii reclamantei să facă dovada concretă a celor invocate în cerere. Astfel, nu a rezultat din nici o dovadă concretă faptul că pârâtul a utilizat fonduri din averea debitorului pentru folosul său propriu, intenţionând astfel să producă prejudicii patrimoniale creditorului bugetar, faptul acumulării de datorii constituind un aspect care nu a putut fi controlat şi stopat de către pârât”, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi. Fiscul a înaintat apel la această sentinţă, însă şi judecătorii de la Curtea de Apel au considerat că Enache nu este direct răspunzător de insolvenţă şi de prejudiciul de la bugetul de stat.
 
Confiscare nelegală
 

Mai mult, în motivarea sentinţei de la Curtea de Apel, se arată, conform întimpinării depuse de Enache, cum Fiscul a realizat rapoarte de inspecţie fiscală care au ajuns la Parchet, însă dosarul s-a finalizat cu neînceperea urmăririi penale. „După cum se poate observa, în toată perioada 2002 până în 2013, creditoarea – reclamantă din prezentul dosar nu a dat voie nici societăţii şi nici lui personal să se ocupe de activitate, să obţină venituri, să achite datorii la stat. Societatea nu a mai putut să continue activitatea din momentul confiscării nelegale dispuse în anul 2002”, au arătat judecătorii în motivare. Enache a plecat înainte de Revoluţie în Franţa unde a avut o afacere cu un magazin de pret a proter, iar după 90 s-a întors acasă şi a început să vândă mobilă. În anii 2000, Enache gestiona deja o reţea de zece case de schimb valutar Nova Exchange şi avea un rulaj de peste şase milioane de euro, potrivit unui articol publicat de „Ziarul de Iaşi” în 2004. Tot atunci, Enache declara că intenţionează să investească într-o bază nautică de agrement pe malul lacului Ezăreni, unde deţinea două hectare de teren, acest plan realizându-se. Firma Cătălina Livia Travel, deţinută de Enache Cătălina Livia, administrează Baza Nautică Ezăreni. 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii