De Sănătate

Punem punctul pe știi

Situaţia jalnică a Spitalului de Copii i-a scos pe părinţi în stradă

vineri, 02 iunie 2017, 01:50
3 MIN

Și Alianţa Medicilor a fost alături de ieşenii care au protestat ieri. „Este deprimant, saloanele sunt insalubre, mobilierul este foarte vechi, vopsit şi revopsit, saltele foarte vechi“, a arătat un părinte. 

Părinţii mai multor copii ieşeni, nemulţumiţi de condiţiile existente în Spitalul de Copii „Sf. Maria“, au ales să marcheze Ziua Copilului printr-un protest în faţa unităţii medicale. Aceştia au afişat mesaje ca „În mi­zerie nu se poate face performanţă“, „SOS sănătatea copiilor!“, „Depoli­tizaţi spitalele!“, sau „Nu promisiuni, acţionaţi, vrem fapte!“ Protestul a fost iniţiat de doi părinţi, Bogdan Baltă şi Cătălin Urtoi, pe reţeaua de socializare Facebook, în urma unor experienţe trăite aici împreună cu copiii lor. „Iniţial am crezut că venim pentru un consult, apoi a fost nevoie ca soţia să stea internată împreună cu fetiţa aici. Am fost şocat de condiţiile de aici, începând de la intrarea în spital, unde nu te întreabă nimeni ce cauţi, nu este un program, nu se respectă nimic, e mizerie pe jos, gropi în asfalt. Am urcat până la etajul V în fiecare zi şi nu puteam să nu zic nimic. Nu mi se pare corect ca aceşti copii să aibă parte de asemenea condiţii, este deprimant, saloanele sunt insalubre, mobilierul este foarte vechi, vop­sit şi revopsit, saltele foarte vechi. Sunt mame care dorm în acelaşi pat cu copilul, ajung să doarmă şi două mame care nu se cunosc. Asta m-a revoltat şi am scris totul pe Facebook, de acolo a luat o amploare la care nu m-am aşteptat. Nu am avut nicio intenţie să denigrez pe cineva, singura problemă este că nu poţi face performanţă în aceste situaţii. Spunea domnul manager că există aparatură nouă, însă e ca şi cum ai avea mobilă nouă într-o casă dărăpănată“, a precizat Bogdan Baltă. 

Mai mult, părinţilor li s-au adă­ugat şi câţiva medici, membri ai Alianţei Medicilor, care au venit să îi susţină. Aceştia au spus că pe lângă faptul că sunt şi părinţi şi medici, consideră că spitalele nu reprezintă în momentul de faţă o prioritate pentru decidenţi şi că plecarea medicilor din ţară este strâns legată de condiţiile existente. „Aceste condiţii care sunt în mo­mentul de faţă în spitalele din Ro­mânia, dar şi la acest spital, nu sunt adecvate pentru a obţine un act me­dical de calitate, pentru sănătatea copiilor noştri care sunt totuşi vi­itorul nostru. Sunt condiţii care nu mai pot fi considerate acceptabile pentru acest secol, aşa ne explicăm şi de ce mulţi medici preferă să plece să lucreze în altă parte, nu neapărat pentru salariu, ci pentru condiţii. Ar trebui să se accepte ideea că spitalele sunt o prioritate, să se finanţeze adecvat , să se facă o reformă cu perspectivă lungă, să încercăm treptat să schimbăm sistemul“, a explicat dr. Răzvan Socolov, medic primar obs­tetrică-ginecologie şi reprezentant al Alianţei Medicilor. 

Managerul spitalului, dr. Radu Terinte, i-a invitat pe aceştia la o discuţie, urmată şi de o vizită prin anumite secţii ale spitalului. Acesta a explicat că spitalul este inclus într-un proiect de reabilitare totală, însă încă nu există finanţarea necesară pentru a fi demarate lucrările. „Conform legii, în momentul în care există un proiect demarat şi există aprobare inclusiv în Consiliul Judeţean, nu este posibil să mai faci reabilitări. Spitalul este pus în plan de reabi­litare de către CJ încă din 2012. Orice reabilitare este interpretată ca fiind o dublă finanţare, iar asta înseamnă că am dreptul să fac igienizări, însă nu şi reabilitări. Problema este să nu confundăm lipsa de reabilitare cu mizeria, deoarece nu este corect“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul spitalului. 

Comentarii