De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sunt prea puține testele gratuite pe care le primesc copiii cu diabet

marți, 04 aprilie 2017, 01:56
2 MIN
 Sunt prea puține testele gratuite pe care le primesc copiii cu diabet

De la începutul lunii aprilie, prin Programul Naţional de Diabet, copiii care suferă de diabet zaharat insulinodependent şi care sunt cuprinşi în acest program, vor primi 400 de teste pentru monitorizarea glicemiei, cu 50 mai multe compa­rativ cu anii precedenţi.

Având în vedere că testele vor fi acordate trimestrial, părinţii copiilor susţin că acestea sunt insuficiente. Asta în­seamnă ca un copil să îşi monito­rizeze glicemia de doar patru ori într-o zi, în timp ce părinţii susţin că ar fi nevoie de minim şapte ori, iar o monitorizare corectă necesită zece astfel de teste.

Părinţii copiilor mai spun că având în vedere că numărul testelor oferite de stat este unul foarte mic, au nevoie să suplimenteze din propriii bani. O cutie de teste costă aproximativ 80 de lei şi conţine 50 de teste, părinţii spunând că le ajung pentru cinci zile.

„O mo­nitorizare corectă a unui copil presupune folosirea a 10 testere pe zi, mai ales în perioada în care copilul este răcit sau este bolnav. Trebuie luată glicemia cât mai des, înainte de masă, după masă, înainte de gustări, dar şi în timpul nopţii de cel puţin două ori“, a explicat Horaţiu Muraru, părintele unui băieţel diagnosticat încă de la vârsta de 2 ani şi 11 luni cu diabet zaharat tip I insulinodependent.

O altă problemă este că doar copiii cu vârsta de până la 18 ani vor primi 400 de teste odată la 3 luni, cei de peste 18 ani primind doar 100 de teste odată la 3 luni, fiind consideraţi adulţi, asta chiar dacă diabetul zaharat de tipul I este o boală cu care copiii se luptă toată viaţa.

„Copilul necesită monitorizare strictă şi după 18 ani, trebuie să fii foarte atent, pentru că degeaba reuşesc eu să ţin sub control glicemiile până la 18 ani, dacă după vârsta asta nu mai reuşesc. În mod normal, este nevoie de atâtea testere câte insuline se fac pe zi. După 18 ani, chiar dacă nu mai e copil, monitorizarea tot una strictă trebuie să fie, chiar dacă devine student, tot în îngrijirea părinţilor se află“, a explicat Marika Rabocskai, mama unui băieţel cu diabet zaharat de tip I, diagnosticat de la vârsta de 5 ani.

Ca să înlocuiască aceste teste care deşi sunt gratuite, sunt insuficiente, unii părinţi şi-au achiziţionat pe cont propriu din străinătate un aparat care monitorizează glicemia, prin intermediul unui sezor care arată nivelul glicemiei atât ziua cât şi noaptea. Pe lângă costurile aparatului, care pot ajunge şi la 1.500 de euro, se adaugă şi costul consumabilelor care trebuie înlocuite la două săptămâni, va­loarea acestora fiind de aproximativ 60 de euro.

Comentarii