Texte mici cu Lenuţe şi Costici

luni, 23 mai 2016, 01:50
3 MIN

* Sâmbătă a fost o zi importantă în calendarul creştinilor ortodocşi: Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, devenită prilej de voie bună pentru românii având asemenea sărbătoriţi în cercul de cunoştinţe. Am primit primele informaţii de la corespondenţii noştri care au reuşit să se trezească din somn şi să-şi revină, oarecum:

* La primăria din Consumatori sunt angajaţi vreo opt Costici şi trei Lenuţe (printre care amica de suflet a primarului, pe funcţie de specialistă în PR, care a absolvit cercul de comunicare şi gherghef din Căminul Cultural); cu toţii au adus de-acasă ce-au avut mai bun, să facă cinste colegilor, iar colegii au amestecat şi li s-a făcut rău. Cu toate astea, ei declară că le-a fost mult mai rău anul trecut, când fiecare sărbătorit a venit cu mâna goală, aşteptând să vadă mai întâi ce aduc ceilalţi. Pe fondul mahmurelii din ziua următoare, primarul a decis să taie prunii, merii, caişii, zarzării şi cocotierii, urmând să pună în loc pomi ornamentali inofensivi, din care nu se face rachiu. Şi în alte colective de oameni ai muncii au fost sărbătoriţi, dar specificul activităţii şi situaţia economică şi-au pus amprenta hâdă: în timp ce angajaţii unui atelier de cizmărie (lefuri de 2500 de lei) au adus bere şi cozonac de la Paşti, Constantinii din cadrul unui institut de cercetare (800 de lei) au adus cozonac rămas de la Crăciun (doar doi şi-au servit colegii cu bunătăţi rămase de la Paşti: ouă de la Paştele din 2015). Constantinii şi Elenele dintr-o multinaţională au primit de la şef, cu prilejul onomasticii lor, câte un dead-line nou-nouţ, iar ei s-au bucurat, că tot nu aveau ce face acasă, în nopţile de week-end.

* Spre deosebire de mulţi români care şi-au petrecut seara de sâmbătă singuri, în faţa televizorului, domnul Aurel Bască a fost invitat la chef de 19 Constantini şi 16 Elene. Politicos, n-a vrut să refuze pe nimeni: a cumpărat harta oraşului, pe care a marcat adresele, apoi şi-a stabilit traseul. După patru Costici şi o Elenă i s-a deschis apetitul, aşadar la următorii sărbătoriţi (trei Lenuţe şi doi Costei) a cam exagerat. După încă cinci Constantini şi două Elene a pierdut harta, dar tot mai avea o idee vagă despre unde trebuie să mai ajungă. După alţi cinci Costici şi patru Elene s-a pomenit într-o sufragerie dintr-o casă în care mai petrecuse, cu câteva ore în urmă (se întorsese la un sărbătorit anterior). Peste încă cinci (sau opt) vizite, Aurel s-a pomenit într-o sufragerie dintr-o casă în care nu mai fusese niciodată, fiind înconjurat de oameni complet străini, care ţipau la el şi voiau să-l dea afară. Cu greu şi-a amintit alte două adrese la care fusese invitat: la prima a confundat-o pe Elena şi a numit-o Costel, iar la a doua i s-a rupt filmul, dar n-a renunţat. După încă una de curaj, ceva s-a declanşat în mintea sa, a uitat ce sărbătoare era şi a pornit să colinde pe la toţi cunoscuţii săi Mihail şi Gavril, chiar Petru şi Pavel…

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii