De Business

Punem punctul pe știi

Un cunoscut dealer auto şi-a evaluat bunurile în vederea reorganizării

marți, 31 mai 2016, 01:50
2 MIN
 Un cunoscut dealer auto şi-a evaluat bunurile în vederea reorganizării

Fostul dealer BMW Trado Motors, firmă deţinută de omul de afaceri Traian Dobre, deţine active de aproximativ două milioane de euro. În prezent administratorul special Cătălin Dobre (FOTO) şi administratorul judiciar lucrează la realizarea unui plan de reorganizare a societăţii, astfel că nu toate proprietăţile din patrimoniu vor face obiectul vânzării pentru a acoperi datoriile de peste cinci milioane lei. 

Însă, o parte din creanţe sunt scadente şi vor trebui plătite din activitatea de service auto şi din vânzarea de autoturisme KIA. Potrivit ultimului raport al administratorului judiciar, în patrimoniul companiei Trado Motors există un teren de peste 28.700 mp pe care se află patru clădiri, printre care showroom-ul KIA şi fostul showroom BMW. Raportul de evaluare a fost realizat de Compania Experţilor Evaluatori Iaşi prin Gabriel Michichiuc şi, potrivit documentului, proprietatea imobiliară cu ieşire la străzile Sergent Grigore Ioan şi Luca Arbore valoarea 8,84 milioane lei. Din acelaşi document reiese că pe teren există un service auto P plus 1E cu suprafaţa de peste 1000 mp, o cabină de uscare cherestea, un şopron şi „o clădire administrativă 1 şi 3 plus fabrică de mobilă”.

Construcţiile C10-şopron şi C9-cabină uscare cherestea nu au aport la valoare întrucât acestea deservesc constructia C11, fiind amplasate pe aceeaşi supafaţă de teren S 16.000 mp, ele neputând fi închiriate separat, ci doar ca parte a unei afaceri. Având în vedere cele de mai sus, valoarea de piaţă pentru proprietatea de evaluat este cea obţinută prin abordarea prin venit şi anume de 1.951.027 EURO, echivalent 8.842.835 RON, din care valoarea terenului este de 1.748.841 EURO, respectiv 7.926.447 RON”, a fost opinia evaluatorului. În afara acestor bunuri imobile, Trado Motors mai deţine şi o serie de bunuri mobile evaluate la circa 70.000 euro fără TVA. Printre acestea se numărăr bunuri specifice operaţiunilor de service auto (servere, tester, trusă diagnosticare, stabilizator etc) şi diverse autovehicule.

Mijloacele fixe pentru care nu există facturi fiscale nu au putut fi evaluate, astfel încât înstrăinarea acestora se va face la preţul de casare fier vechi, respectiv 0.50 Ron/Kg (la data evaluării), preţul fiind calculat în momentul înstrăinării. La fel se va proceda şi pentru mijloacele fixe – cale rulare macarale portal şi cale TR incintă – întrucât acestea nu pot fi valorificate decât prin casare la fier vechi. De asemenea, softurile nu pot fi valorificate intrucât nu sunt transmisibile şi astfel nu mai pot fi revândute, iar construcţiile, platformele betonate, reţelele de alimentare împreună cu instalaţiile aferente utilităţilor (energie electrică, gaz, apă/canal) şi mijoacele auto au fost evaluate separat”, potrivit raportului administratorului judiciar.  

 

 

Comentarii