Un milion de carti la Bookfest 2015: Focus Cehia la salonul international de carte

luni, 25 mai 2015, 18:34
8 MIN
 Un milion de carti la Bookfest 2015: Focus Cehia la salonul international de carte

Cehia este invitatul special al editiei din acest an a Bookfest. Sub motto-ul „Cehia – Republica Literaturii“, au fost invitati la Bucuresti sase dintre cei mai importanti scriitori din aceasta tara.

Prietenii Romaniei de la standul Cehiei

La standul aflat in Pavilionul C4 de la Romexpo au fost asteptati laureatul premiului Uniunii Europene pentru Literatura a anului 2011, Tomas Zmeskal, Katerina Tuckova, autoarea unui roman pe care critica ceha l-a considerat un fenomen – Dumnezeitele din Moravia –, precum si scriitorii Martin Vopenka si Roman Raz, ambii pasionati de Romania. De asemenea, au fost invitati la cea de a zecea editie a Bookfest si doi dintre cei mai importanti poeti cehi din noua generatie, Katerina Rudcenkova si Tomas Mika.

Tomas Zmeskal a reusit sa impresioneze inca de la primul roman pe care l-a scris, Scrisoare de dragoste in scriere cuneiforma, o poveste complicata de dragoste intre o femeie si doi barbati, care acopera perioada de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial pana in 1990. Desi initial cartea a fost refuzata spre publicare de mai multe edituri din Cehia, dupa cativa ani de insistente, autorul a reusit sa o publice si a devenit imediat un succes literar. Romanul a fost considerat apoi o „senzatie literara“ de critica ceha.

Tomas Zmeskal, nascut la Praga din tata congolez, a emigrat la Londra in 1987, cu putin inainte de caderea regimului comunist. A locuit in Marea Britanie zece ani, unde a lucrat ca postas, dar a studiat Limba si Literatura engleza la „King’s College“. Ulterior a revenit in Cehia, unde a devenit, printre altele, profesor asistent la Universitatea „Carolina“ din Praga.

„Marea iubire a parintilor mei“

Katerina Tucková a atins visul oricarui scriitor al lumii atunci cand romanul sau, tradus in romaneste cu titlulDumnezeitele din Moravia, a devenit bestseller absolut al literaturii cehe din ultimii ani. O poveste despre magie, despre traditii vechi care supravietuiesc ideologiei de stat, volumul aparut in 2012 a fost considerat un fenomen. „Simt nevoia sa inteleg trecutul si sa ma impac cu el. In timp ce imi caut subiectul, imi adun materialul si scriu, nu incetez nici o clipa sa ma intreb cum m-as comporta eu in situatii istorice critice. De ce parte as fi? As cadea prada nebuniei multimii sau as face parte din minoritatea de opozitie?“, declara scrii- toarea ceha, in descrierea cartii aparute in limba romana la Editura Curtea Veche. Dupa ce a primit mai multe premii, in 2014, Teatrul Municipal din Zlin a pus in scena o dramatizare a romanului, iar drepturile cinematografice au fost deja cumparate.

Scriitorul ceh Martin Vopenka este prezent pentru a doua oara la Bookfest, dupa participarea sa din 2012. De altfel, romancierul este un cunoscator al Romaniei, pe care a vizitat-o prima data inca de acum trei decenii. A fost atat de fascinat de tara noastra, incat o parte din actiunea unora dintre romanele sale se desfasoara in satele romanesti. „Romania a fost importanta pe drumul inspiratiei mele. A fost prima tara complet diferita de a mea in care am putut sa calatoresc“, a declarat autorul la vizita sa anterioara de acum trei ani. Acesta s-a aratat impresionat mai ales de ospitalitatea taranilor. Martin Vopenka a venit anul acesta la Bookfest pentru a lansa al treilea volum al sau tradus in limba romana – Amintiri fara culoare. „Cartea pe care Martin Vopenka o va lansa la Bookfest 2015, Amintiri fara culoare, confirma instinctul literar sigur si rigoarea prudenta, nuantata a scriitorului, care, cum el spera, prin «developarea unei inregistrari vechi obtine o imagine care reprezinta o oglinda fidela a lumii de atunci, astazi disparuta, ş…ţ o mica bijuterie epica»“, a aratat scriitorul Norman Manea, potrivit unui comunicat al organizatorului standului Cehiei. („Suplimentul de cultura“ va prezenta in numerele urmatoare ale revistei interviurile realizate la Bookfest cu acesti trei scriitori.)

Roman Raz, de asemenea invitat la Bookfest, este un alt cunoscator al Romaniei, tara de care a aflat de la parintii sai. „Romania era marea iubire a parintilor mei, care mergeau cu regularitate pe litoralul romanesc, in statiunea Carmen Sylva si-mi povesteau multe despre ea. De aceea m-am indreptat si eu spre Marea Neagra spre sfarsitul anilor ’50, cand a fost posibil. Acolo am facut cunostinta cu marea! Am fost la Eforie, m-am indragostit de Constanta, unde Ovidius astepta cu atata dor corabia de la Roma, am admirat Bucurestiul, acel Paris al Estului, am cunoscut Brasovul, Alpii Transilvaneni. Mai mult decat atat, am mers chiar cu vaporul romanesc «Transilvania» in Egipt, Liban si Grecia“, a povestit scriitorul intr-un interviu oferit jurnalistei cehe Lidia Nasincova.

Centrul Ceh la Bucuresti a pregatit cu ocazia Bookfest 20 de evenimente culturale.

Un milion de carti la Bookfest 2015

Primele doua zile ale oricarui targ de carte bucurestean sunt singurele in care te poti bucura cu adevarat de numarul urias de titluri care asteapta la standuri. Cum regula este ca aceste evenimente incep miercurea si se termina duminica, mai nimeni nu se inghesuie sa le viziteze inainte de weekend, fie pentru ca se afla la munca, fie pentru ca e mai comod spre final. Prin urmare, primele doua zile sunt ideale pentru a cauta cartile pe care le doresti, fara sa fii inghiontit de alti cititori, fara sa fii strivit pe culoarele care sambata si duminica devin prea mici si fara sa fii asaltat de vocile din difuzoarele numeroaselor lansari care au loc simultan. Miercuri si joi inca se mai simte in aer mirosul acela puternic de carte tiparita.

Regula s-a aplicat, fara gres, si la a X-a editie a Salonului International de Carte Bookfest, care are loc la Romexpo intre 20 si 24 mai. Primele doua zile au fost mai putin dinamice din punct de vedere al numarului de vizitatori, spre disperarea vanzatorilor de carte care se panicheaza de fiecare data crezand ca anul acesta, gata, chiar va merge asa pana la final, targul transformandu-se intr-o banala expozitie.

De altfel, nici editurile nu programeaza foarte multe evenimente in primele doua zile ale targurilor. Anul acesta, de exemplu, Polirom a organizat doar doua evenimente miercuri, iar joi nici unul, in timp ce Humanitas si-a inceput lansarile direct de vineri, 22 mai.

A existat totusi si o exceptie notabila. Organizatorii Bookfest au anuntat pentru joi o proiectie gratuita cu Aferim!, filmul-eveniment al acestui an, care a primit Ursul de Argint la Festivalul International de Film de la Berlin. Momentul a fost urmat de un concert al formatiei Trei Parale, care semneaza pe coloana sonora a aceluiasi film romanesc.

Sub 10 lei, noul trend

Dincolo de aceste mici observatii, Asociatia Editorilor din Romania, organizatorul Bookfest, a anuntat pentru 2015 cateva cifre impresionante: peste un milion de volume de la 200 de edituri au fost aduse in standurile celei de-a X-a editii a targului de carte, deschis miercuri printr-o ceremonie la care au participat ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, si Vladimir Valky, ambasadorul Republicii Cehe (ca reprezentant al tarii care anul acesta este invitat de onoare), alaturi de alti diplomati din tarile invitate in trecut.

Cateva mii de titluri sunt complet noi, iar editurile participante au anuntat peste 300 de evenimente, ce variaza de la lansari, dezbateri si colocvii pana la proiectii cinematografice si evenimente interactive, potrivit unui comunicat al organizatorilor. De la an la an, editurile ofera reduceri tot mai consistente la tot mai multe volume „demainstream“, iar editia din 2015 este una dintre cele mai darnice la acest capitol. Desi, la prima vedere, lucrul este benefic pentru buzunarele cititorilor, discounturile tot mai consistente pot reprezenta si un barometru pentru economia Romaniei, care ne spune ca respectivele buzunare sunt tot mai goale.

Cea mai bogata oferta de carti cu preturi sub 10 lei o are Editura Art, care a adus la targ zeci de titluri romanesti si straine, variind la raft intre 8 si 9 lei. De altfel, cele mai multe promotii care cuprind si volume ce merita sa fie cumparate s-au invartit in jurul acestor sume.

Editurile Polirom si Cartea Romaneasca participa la Bookfest cu peste 1.000 de titluri, dintre care aproximativ 400 sunt noi fata de cele ale editiei anterioare a targului. De asemenea, la standul celor doua edituri pot fi gasite 150 de titluri cu reducere de 50%, dar si un numar consistent de volume la 9,9 lei.

Editura Humanitas, care a venit la Bookfest tot cu 1.000 de titluri, dintre care 60 in prima editie, a fost mai zgarcita cu taierile de preturi, oferind o reducere generala de doar 10%, potrivit Mediafax. In schimb, „taieri masive“ au adus Editura Litera – pana la 70% din pretul initial – sau editura Corint, care a cerut pentru cartile sale de la 3 la 25 de lei.

Targul presedintilor

Klaus Iohannis este din nou prezent la un targ de carte cu un volum propriu. Presedintele Romaniei lanseaza la Bookfest, pe 23 mai, Primul pas, o cronica a campaniei electorale de anul trecut vazuta din perspectiva sa. Prima carte semnata de Klaus Iohannis, Pas cu pas, a fost desemnata bestsellerul absolut al anului 2014, cu cele 130.000 de exemplare vandute.

Pe de alta parte, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, „participa“ la targ in calitate de personaj, in cartea Cronica de Cotroceni, aparuta la Polirom, scrisa de Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential in perioada decembrie 2004 – martie 2007 si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Traian Basescu.

„Cea mai buna editie a Bookfest a fost prima“

Atingerea editiei cu numarul zece a Bookfest nu va fi marcata printr-un moment special in cadrul targului, a declarat, pentru „Suplimentul de cultura“, Mihai Mitrica, directorul executiv al Asociatiei Editorilor din Romania (AER). „Targul in sine este un omagiu adus implinirii a zece editii“, a precizat acesta.

Mihai Mitrica a apreciat ca, privind retrospectiv, cea mai buna editie a Bookfest a fost prima, organizata in 2006. „Atunci am avut editia de cel mai inalt nivel cultural, pe care, trebuie sa recunosc, nu am mai reusit sa o atingem ulterior. Asta desi, atunci a fost si cea mai grea editie, pentru ca propuneam un targ nou intr-un loc nou si am fost priviti initial cu suspiciune. Ulterior, editorii au capatat incredere in noi“, a mentionat directorul executiv AER.

Acesta crede ca cea mai importanta piedica cu care organizatorii s-au confruntat in ultimii ani a fost lipsa fondurilor suficiente. „Daca am reusi sa obtinem mai multe sponsorizari, targul ar fi mult mai amplu, diversitatea editoriala oferita vizitatorilor ar fi mai mare. Din pacate, insa, nu este posibil. La prima editie am avut o sponsorizare de 40.000 de euro care acum pare de domeniul fantasticului“, a precizat Mihai Mitrica.

Totusi, directorul executiv a mentionat ca Bookfest este inca o dovada ca se pot face evenimente de amploare cu o echipa mica. Si ca se poate mentine accesul gratuit pentru public la standurile cu carti.

Comentarii