De Business

Punem punctul pe știi

Una din primele afaceri ridicate cu fonduri UE este executată de Fisc

sâmbătă, 29 noiembrie 2014, 02:50
3 MIN
 Una din primele afaceri ridicate cu fonduri UE este executată de Fisc

Din cauza datoriilor, Finanţele ieşene scot la vânzare Pensiunea Păun din comuna Bârnova. Imobilul este controlat de familia Meiu.

Fiscul ieşean vrea să pună cruce pe unul din primele proiecte europene derulate în judeţ cu fonduri europene, în cadrul programului SAPARD. Luna viitoare va fi scoasă la vânzare Pensiunea Păun, comuna Bârnova, deşi terenul pe care a fost construită nici măcar nu aparţine proprietarilor imobilului. Pensiunea Păun a fost construită de soţii Ilie şi Iuliana Meiu în 2008 după ce au reuşit să obţină o finanţare de 100.000 euro din fonduri europene şi alţi 300.000 euro de la Garanti Bank. Problemele familieri Meiu au început în 2009 din cauza unor contracte de leasing prin care au fost achiziţionat două maşini scumpe, un Lexus şi o Toyota. Pentru că veniturile din cazări nu permiteau plata ratelor şi întreţinerea afacerii, două firme de recuperare creanţe au solicitat intrarea în insolvenţă a firmei SC Popasul Păun SRL.

Pe 7 septembrie 2011, judecătorii Tribunalului Iaşi au respins cererile creditorilor, astfel că firma a scăpat de insolvenţă şi şi-a putut continua activitatea. Doar că au rămas alte două probleme: bugetul de stat şi Garanti Bank, instituţia bancară care a susţinut implementarea investiţiei. Potrivit unui anunţ publicat ieri pe site-ul Administraţiei Judeţene de Finanţe Publice Iaşi, pe data de 11 decembrie, ora 10, va fi scoasă la mezat pensiunea familiei Meiu. „Va fi scoasă la vânzare proprietatea imobiliară – pensiune agroturistică cu suprafaţa construită de 453,84 mp situată în satul Păun, comuna Bârnova, judeţul Iaşi, formată din: parter cu suprafaţa utilă de 361,84 mp^21,46 mp terasă^9,62 mp terasă^11,46 mp depozit; etaj cu suprafaţa utilă de 257,76 mp^91,96 mp terasă; mansardă cu suprafaţa utilă de 147,44 mp^13,99 mp^16,47 mp terasă”, se arată în publicaţia de vânzare a AJFP Iaşi.

Preţul de pornire a licitaţiei este de 1,65 milioane lei (peste 360.000 euro, la un curs de 4,5 lei/euro), în preţ nefiind inclusă şi TVA. Ipoteca de rand I în acest caz îi aparţine instituţiei bancare de unde cei doi soţi au contractat creditul necesar construirii pensiunii, în timp ce AJFP Iaşi are o ipotecă de rang IV. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului şi de la Ministerul de Finanţe, soţii Meiu nu au administrat pensiunea doar prin societatea SC Popasul Păun SRL, executată acum de Fisc, ci şi prin SC Pensiunea Păun SRL. Datele financiare de la ambele societăţi arată că familia Meiu a avut anul trecut o cifră de afaceri de 247.000 lei. Însă, pe firma executată de Fisc au fost înregistrate pierderi de 1,14 milioane lei, în timp ce a doua firmă a terminat anul trecut cu un profit net de circa 130.000 lei.

Într-o discuţie anterioară cu reporterii „Ziarul de Iaşi”, Ilie Meiu a explicat că unul din principalele motive pentru care afacerea nu prea merge ţine de construirea a prea multe pensiuni în zona Bârnova. „Începând de la Pasarela care face legătura dintre Iaşi şi zona Bucium, sunt aproximativ 27 de pensiuni. Dintre acestea mai toate au probleme cu băncile. Noroc că mai facem câte un bal şi câteodată o nuntă”, declarase Meiu.

 

Comentarii