De Sănătate

Punem punctul pe știi

Unitatea de Urgenţe a Spitalului de Copii, sufocată de sute de mici pacienţi

luni, 03 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Unitatea de Urgenţe a Spitalului de Copii, sufocată de sute de mici pacienţi

Cadrele de aici spun că, în zilele în care care medicii de familie nu au program, practic nu mai fac faţă solicitărilor, majoritatea nejustificate pentru un serviciu de urgenţă.

Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi este efectiv sufocat în ultima pe­rioadă de numărul mare de prezentări în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), existând şi zile în care sunt consultaţi sau văzuţi de un medic pediatru şi câte 180 de copii. Aglomeraţia excesivă se înregistrează mai ales în zilele de sâmbătă, duminică sau în alte momente când de obicei medicii de familie nu au program la cabinete. „Am vorbit zilele trecute şi cu directorul medical, şi am concluzionat că facem foarte greu faţă, sunt extrem de multe cazuri care ne sufocă şi ne aglomerează. Pro­ble­ma este de fapt că multe sunt cazuri care nu ar trebui să fie aici, deoarece nu reprezintă urgenţe“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul spitalului.

 
Dintre aceştia, rămân internaţi apro­ximativ 30%, restul fiind trimişi la do­miciliu după ce sunt consultaţi, de­oarece nu reprezintă cazuri grave. Restul sunt copii aduşi de părinţi la spital pentru că acuză dureri de burtă, febră sau un banal „roşu în gât“. Medicii spun că, fiind un spital cu unitate de primire a urgenţelor, nu pot selecta cazurile deoarece, până nu sunt consultaţi copiii, nu îşi pot da seama de gravitatea cazurilor.

„Există într-a­devăr o adresabilitate foarte mare, pe de o parte una datorată faptului că funcţionăm 24 de ore din 24, inclusiv sâmbătă şi duminica, moment în care medicii de familie nu au program. Pe de altă parte, la o unitate de urgenţe există pe lângă medic şi dotarea care permite investigarea completă a unui caz. E adevărat, o parte dintre ei ar putea să fie văzuţi în altă parte, însă nu putem să îi selectăm, ca unitate de urgenţă primim pe oricine vine la noi, pentru că nu ai de unde să ştii cât de gravă e starea acelui copil. De exemplu, dacă un copil se intoxică, este victimă a unui accident rutier, cade din copac, prezintă deshidratare sau insuficienţă respiratorie acută, se impune prezenţa la spital“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. La Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul de Copii, adresabilitatea cea mai mare este înregistrată în cursul dimineţii, în intervalul 9-10, la amiază între 12 şi 13, 14 şi 15, sau seara între 18 şi 19.  

Comentarii