Va fi bine

marți, 29 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Va fi bine

Deci nu se va schimba nimic!

Suntem martorii unei noi campanii electorale plictisitoare, lipsite de nerv, de sinceritate şi de idei deştepte. Deşi reducerea şi mai ales supravegherea cheltuielilor electorale nu reprezintă defel un aspect negativ, actualul format de campanie le oferă candidaţilor, mai mult decât altădată, posibilitatea de a se fofila în spatele unor declaraţii sforăitoare.

În această toamnă capricioasă, partidele şi politicienii ne promit aceleaşi lucruri dintotdeauna. Educaţia şi Sănătatea vor deveni priorităţi naţionale – deci nu se va schimba nimic. Şcolile din comunele îndepărtate de oraşe vor arată şi în viitor ca pe vremea lui Spiru Haret; în vreme ce bogătanii se vor opera în străinătate, iar amărăştenii vor cotiza suplimentar pentru a mai destinde chipul încruntat al asistentelor suprasolicitate de cozile de bolnavi de atâta amar de bine.

Ne sunt promise din nou autostrăzi bengoase şi drumuri rapide care vor traversa munţii de la est la vest şi de la sud la nord – deci nu se va schimba nimic. Vom circula pe aceleaşi şosele murdare şi pline de gropi, pe care dubiţe supraaglomerate cu navetişti rebegiţi de frig ori sufocaţi de căldură  se vor ciocni în continuare cu tiruri conduse de şoferi obosiţi şi imprudenţi.  

Ni se vorbeşte iarăşi de desfiinţarea oricărei imunităţi, inclusiv a şefului statului (mare idioţenie!) – deci nu se va schimba nimic. Parlamentarii vor bloca şi la anul activitatea DNA, în timp ce interlopii din politica românească vor zbiera de la tribuna Legislativului că sunt victimele unor maşinaţiuni ce urmăreşte destabilizarea ţării şi supunerea ei unor forţe oculte. Peste vreun an-doi, se va încerca din nou eliberarea tututor borfaşilor din puşcării, ca să li se dea şansa de a o lua de la capăt. Cu furatul.   

Ne sunt prezentate încă o dată schiţe haotice de reforme: ale administraţiei, ale poliţiei, ale justiţiei şi ale armatei – deci nu se va schimba nimic. Funcţionarii din primării vor fura la fel de mult şi de acum încolo; judecătorii şi poliţiştii se vor lăsa şi pe mai departe mituiţi, că tot oameni sunt şi ei; iar sutele de generali burtoşi şi incompetenţi ai armatei române vor reprezenta cea mai bună chezăşie că ne va putea cuceri ţara oricine îşi va pune în gând acest lucru. Norocul nostru este că ne-au vândut americanii un scut, trei rachete şi cinci avioane de luptă cu care vom opri, atunci când va fi nevoie, "tăvălugul rus". Sau alte tăvăluguri! 

Nu trebuie să fii vreo mafaldă ca să descoperi că există, la nivelul întregii clase politice, un fel de pact prin care politicienii se obligă să nu vorbească decât "en passant" de marile boli ale României: corupţia generalizată, averile uriaşe şi ilegale ale demnitarilor şi funcţionarilor, puzderia de penali din fruntea şi de pe listele partidelor, îmbătrânirea, depopularea şi degradarea ţării etc. Abia când vom discuta foarte serios despre toate aceste tare, propunând soluţii responsabile, vom putea schimba România.

Una peste alta, şi în această toamnă electorală, politicienii promit că ne va fi din ce în ce mai bine! Deci nu se va schimba nimic! 

Comentarii